Miten minusta tuli raakaruokailija?

by

Kiinnostukseni raakaruokaan alkoi viime talvena, kun yritin syödä, syödä ja syödä, levätä, venytellä ja syödä edistääkseni toivotonta palautumistani. Normaalitilanteessa olisin hiljentänyt tahtia ja vähentänyt treeniä, syönyt lisää kaurapuuroa ja ollut edelleen ihan yhtä jumissa. Urheilen työkseni, joten en kuitenkaan voinut muuta kuin puskea eteenpäin. Kroppa tuntui koko ajan kuin mukiloidulta ja kunnollinen palautuminen olisi vaatinut kolme päivää täyttä lepoa. Väsytti ja sairastelinkin.

Tähän asti olin ollut perinteisellä vegaaniruokavaliolla. Nyt aloin kokeilla viherpirtelöitä. Jätin vehnän, sokerin, hiivan ja prosessoidut tuotteet vähitellen pois ruokavaliostani. Korvasin myös toisen lämpimän aterian salaatilla. Lihaksistossa alkoi heti tapahtua ihmeitä. Ero oli huomattava jo muutaman pirtelöpäivän jälkeen. Myös aiemmin vaivanneet nivelkivut hävisivät. Aloin opiskella raakaravinto-oppia uudella motivaatiolla ja tuntui, että nyt oli juuri oikea hetki tällaiselle muutokselle, jota olin jo usean vuoden aika ajoin ajatellut.

Kevään tullen olin jo ajoittain 100% raa’alla. Palasin myös vanhan harrastukseni, villivihannesten keräilyn pariin heti, kun ensimmäiset lehdet lumen alta paljastuivat. Toukokuun lopussa tajusin, että kyykin jatkuvasti jo heitivissä heinämättäissä ja koivun ja lepän siitepölyaikakin oli jo ohi. En ollut kokenut minkäänlaisia allergiaoireita! Sitten teinivuosieni mikään kokeilemani allergialääke ei ole enää tehonnut kunnolla, ja konsultoidessani lääkäriä en saanut mitään toivoa reseptilääkkeidenkään paremmasta tehosta. Minulle on suositeltu siedätyshoitoa, johon en kuitenkaan ole lähtenyt sen epävarmojen tulosten ja pitkän, mahdollisesti toistuvan piikkihoidon vuoksi. Ruokavaliosta minulta ei koskaan ole tässä yhteydessä kysytty mitään, sillä en ole ollut millekään ruoka-aineelle allerginen. Minulla on myös lapsena todettu atooppinen iho, ja siihen liittyvät, joskin aikuisiällä vähäisemmät ongelmat ovat myös kadonneet nykyisen ruokavalioni ansiosta. Tänä kesänä olen ensimmäistä kertaa lähes 20 vuoteen voinut maata heinikossa ja ylipäätään ulkoilla ilman, että silmäni ovat kutisseet ja nenä vuotanut!

Vaikka olenkin jo mielestäni saavuttanut tärkeimmät tavoitteeni raakaruoalla, toivon siltä vielä lisää. Olen aina ollut alipainoinen, mutta toivon saavani pari lisäkiloa ja erityisesti yläkroppaan lisää lihasta treenin ja ruokavalioni avulla. Viime keväänä osallistuin Kisakalliossa kuntotestiin erinomaisin tuloksin. Haluan kuitenkin parantaa silloisia tuloksiani ja tavoitteenani onkin nyt 30 punnerrusta. (naisille parhaan tuloksen saavuttaminen raja on 22/1min, joka on myös edellinen tulokseni) Ylipäätään haluaisin raakaruoan avulla tulla energisemmäksi, treenata ihan hulluna ja jaksaa loputtomiin. Erityisesti haluan valinnoillani taistella elintarviketeollisuuden kieroja kiemuroita vastaan ja tuoda esiin vaihtoehtoa, joka on sekä ekologinen että eettinen, mutta myös terveellinen.

11 vastausta to “Miten minusta tuli raakaruokailija?”

 1. Katja Says:

  Moikka,

  Onpa tosi mielenkiintoinen blogi :) Itse olen 20-vuotias nuori nainen, joka harrastaa kuntosalia ja pyöräilyä. Suuntana on myöskin raakaravinto, mutta ei ihan 100%. Syön meinaan jonkun verran kalaa kypsennettynä.

  Tuli vaan sellainen kysymys mieleen, kun sanoit että olet aina ollut alipainoinen. Oletko saanut muutaman kilon lisää raakaravinnolla? Itselläni meinaan on sellainen ongelma, että kuukautiset ovat jääneet pois n.vuosi sitten. Johtuu varmaankin painosta ja liikunnan määrästä. (mikä ei tietysti sinun verattuna ole niinkään paljon) Onko sinulla ollut moista ongelmaa, kun olet alipainoinen? Ja tiedätkö jotakin hyviä raaka-aineita mitkä vois auttaa hormonitoimintaan?

  :)

 2. elina Says:

  Moi Katja,

  Kiitos, tervetuloa seuraamaan :)

  Vastaanpa omalta osaltani ainakin tuohon raaka-ainekysymykseesi.

  Macajuurella on monien muiden hyvien ominaisuuksiensa lisäksi todettu olevan ylipäätään hormonitoimintaa tasapainottava vaikutus, lisäinfoa suomeksi esim täällä: http://www.puhdistamo.fi/epages/GPL.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/30012009-125353/Categories/maca/maca. Englanniksi löytyy googlella enemmän. Myös tieteellistä näyttöä on olemassa macan hormonaalisista vaikutuksista sekä siitä että mitään haittoja sen käytöstä ei pitäisi olla.

  Lisäksi ainakin ginsengiä on esim. aasialaisessa lääketieteessä käytetty hormonaalisiin ongelmiin kuten vaihdevuosioireisiin. Myös gojimarjalla sanotaan olevan hormonitoimintaan vaikuttavia ominaisuuksia.

  Ehkäpä näitä kannattaisi kokeilla? Ginsengin saatavuus ei ehkä ole niin hyvä kuin macan ja gojin (joita saa esim. Ruohonjuuresta sekä tilaamalla mm. Ekolosta, Puhdistamosta, Cocovista). Ainakin Puhdistamosta näyttää ginsengiä löytyvän, mutta edullisempaa näyttäisi olevan ostaa sama jauhepussi suoraan osoitteesta http://www.detoxyourworld.com

  Ylipäätään raakaruoan pitäisi olla avuksi hormonitoiminnan kannalta. Olen lukenut monien myös kokeneen, että raakaruokaan siirtyminen on ainakin vähentänyt ns. pms-oireita sekä myöskin kuukautiskipuja, jonka olen itsekin kokenut (ja pystynyt siirtymään useammasta vahvahkosta ibuprofeenitabletista+kodeiinista yhteen mietoon).

  Painon suhteen kannattaa varmasti ainakin raakaruokaan painottumisen alkuvaiheessa kiinnittää erityishuomiota siihen, että muistaa syödä riittävästi kaloripitoisia ruoka-aineita kuten hedelmiä, siemeniä, pähkinöitä, avocadoja ettei paino turhaan entisestään laske.

 3. Katja Says:

  ^Kiitos todella paljon vastauksestasi :))

  Maca minulla onkin ollut vähän aikaa käytössä, senkin määrää voisi varmaan lisätä. Tuo Ginseng on ihan uusi minulle, sitä pitää ehdottomasti tilata. Tiedätkö jäävätkö tuotteet tulliin jos tilaan suoraan tuolta: http://www.detoxyourworld.com.?

  Jatkan mielenkiinnolla blogisi lukemista :))

 4. ulla Says:

  Moi Katja vielä minunkin puolesta!

  Eli tuohon painoasiaan, nyt täytyy sanoa, että en ole päässyt hetkeen vaakaan, kun en itse omista, mutta viimeksi kun kävin, paino oli sama kuin ennenkin, enkä usko sen siitä nousseen. Mutta odotan edelleen ja kerron sitten KUN se joskus nousee. Yritän keskittyä hedelmien ja pähkinöiden ym. kaloripitoisempien ruokien nauttimiseen, saa nähdä syntyykö tulosta.

  Mulla ei kyllä ole ollut mitään ongelmia tuon painon kanssa sinänsä. Kuukautiset eivät ole jääneet pois, mutta kuten Elina tuolla jo sanoikin, itsekin koen että kivut ovat jonkin verran lieventyneet. Nykyään pystyn elämään jo ihan melko normaalisti, aiemmin jopa oksentelin…

  Tullikysymykseen: EU:n sisällä ruokaa voi tilata ja lähetellä, eli detoxyourworld.comin kanssa ei pitäisi olla ongelmaa. EU:n ulkopuolelta tullin pitäisi periaatteessa takavarikoida kaikki elintarvikkeet, mutta seula ei taida olla kovin tehokas…

 5. Katja Says:

  Kiitos paljon teille molemmille :))

 6. Katja Says:

  Jään innolla seuraamaan blogianne :))

 7. Ensiapua kevätallergiaan « Raakaruoka Says:

  […] jo aiemmin kertonut, kuinka lapsuudesta asti jatkunut ja vuosi vuodelta pahentunut siitepöly- ja […]

 8. Eija Says:

  Hei!

  Olemme lapsen 13 kk kanssa maidon ja viljan välttämisdieetillä. Lapsella on ollut atooppista ihottumaa niskassa ja taipeissa tietyistä ruoka-aineista, mm. peruna. Mietin olisiko raakaruoka turvallista aloittaa testien selvittyä näinkin pienellä lapsella? Emme halua käyttää mitään kemikaalipitoisia voiteita, vaan nyt on kookosöljy tuonut apua. Auttaa myös hillitsemään tulehdusta, ihan huippu tuote!

 9. elina Says:

  Hei Eija!

  Hienoa kuulla, että kookosöljystä on apua! Itsekin käytän sitä kuivassa talvi-ilmassa, enkä muita voiteita enää kaipaa. Jos joskus tulee tarvetta kokeilla jotain toista vaihtoehtoa sen tilalle syystä tai toisesta, niin shea-voi on myös kokeilemisen arvoinen ja tiedän senkin auttaneen joíllakin ihottumiin. Esim tässä http://www.cocovishop.com/epages/Kaupat.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Spray/Products/1038

  En ole asiantuntija lasten ravitsemuksessa, joten tarkkoja vastauksia en osaa kysymykseesi antaa, mutta joitakin ajatuksia kuitenkin. Kuvittelisin ettei olisi esteitä soveltaa raakaruokaa tuonkin ikäiselle lapselle, kunhan painottaa kaloripitoisia helposti sulavia ruokia kuten avokado, banaani ja muut hedelmät ja marjat. Kasviksista pehmeämpiä kuten kurkku, tomaatti ja ehkä pehmeälehtiset salaatit. Näitähän on myös varsin helppo valmistaa/tarjoilla soseutettunakin, esim. viherpirtelöitä tiedän monien raakaruokavanhempien tarjoavan jo hyvin pienillekin lapsille sopivina määrinä. Esim. kuorittu hampunsiemenkin voisi myös olla hyvä lisä vaikka vihannessoseissa (erinomainen proteiini- ja rasvakoostumus, mieto, pehmeämpi kuin muut siemenet).

  Sopisivatkohan kypsennetyt gluteenittomat ns. ’valeviljat’ eli esim. tattari, hirssi, quinoa? Tai bataatti? Tosin minulla on käsitys, että tärkkelyksen sulatus elimistössä olisi vasta noin kaksivuotiaalla kunnolla kehittynyt ja näissäkin on kyllä tärkkelystä. Eli jos lapsellasi on perunan/viljojen suhteen kyse nimenomaan tärkkelyksen aiheuttamista ongelmista, niin nämä eivät välttämättä ole sen parempia, vaikka muuten ovatkin tavallisia viljoja helpompia ruuansulatukselle.

  Englanninkielisillä raakaruokasivuilla on löydettävissä lapsiakin koskevia asioita, esim. täältä voisi löytyä jotain hyödyllistä: http://www.therawfoodfamily.com/rawfood-and-children.php

  Ehkä myös kasvis/raakaravintoa ymmärtävän ravintoneuvojan kanssa keskustelusta voisi saada jotain hyötyä, tässä yhteystietoja, joiden joukosta voisi ehkä löytyä joku sopiva: http://www.terveysopisto.fi/index.php?item=155
  Myös http://www.antioxidant.fi tarjoaa ’vaihtoehtoisempaa’ ravintoneuvontaa.

  Toivottavasti löydätte sopivia ratkaisuja vähitellen! Olisi kiva kuulla myöhemmin vaikka sähköpostitse (raakaruoka@gmail.com) kokemuksistanne, jos siirrytte raakaruoan suuntaan ja saatte siitä apua – voisi sitten jakaa vinkkejä eteenpäin muillekin tarvitseville!

 10. elina Says:

  Eija, törmäsin juuri sattumalta yhteen loistavaan sivustoon, joka voisi hyödyttää sinua:

  http://www.rawmom.com

  Esim. tässä vauvojen ja pikkulasten raakaruokinnasta juttuja:

  http://www.rawmom.com/blog/category/kids_raw_mom/

 11. Loto Says:

  Hitsi pakko kommentoida tätä kun itse lopetin gluteeniviljojen (riisi ja tattarikin ovat kyllä aika vähäisessä käytössä tyyliin kerran kuussa) käytön niin allergiat, nivelkivut ja rytmihäiriöt paranivat alle kuukaudessa. Sitä ennen olin jo pidempään lähes 100% raakaravinnolla (ja olen edelleen) mutta se radikaalein muutos tapahtui kuitenkin tuon gluteeniviljan poisjättämisen myötä. Voisikohan sinunkin kohdallasi kyse olla noista pois jätetyistä viljoista?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: