Toinen raakatarina

by

Kiinnostukseni raakaruokaan ja luomuvaihtoehtoihin alkoi jo kymmenisen vuotta sitten Diamondin pariskunnan Fit for life -opuksen ja Merja Niemen Aurinkoinen ruoka -kirjan inspiroimana. Olin ollut useamman vuoden jonkinasteisella kasviruokavaliolla aavistaen, että yleinen olotilani voisi olla parempikin. Siksi etsin optimaalisempaa ravitsemusta.

En kuitenkaan vielä riittävän syvällisesti ymmärtänyt ruoan merkitystä hyvinvoinnille, ja sosiaaliset tekijät vetivät minut takaisin varsin perinteiseen kasvisruokailuun. Olin myös vähän jumissa vallitsevien ruokailutottumusten ja -suositusten ansassa ja suhtauduin raakaruokaan hivenen epäluuloisesti.

Vuosien mittaan havaitsin leivällä, pastalla ja perunalla eläessäni yhä enemmän erilaisia pieniä oireita kuten jatkuvia vatsakipuja ja toistuvaa päänsärkyä. Olin usein väsynyt runsaasta nukkumisesta huolimatta, tarmoton ja epäenerginen. Minulla oli muisti- ja keskittymishankaluuksia sekä jollain lailla ankeahko yleisfiilis. Lisäksi koin ongelmia palautua raskaampien urheilusuoritusten jälkeen.

Muutama vuosi sitten otin tavoitteekseni siirtyä luomuruokaan niin täysin kuin se Suomessa on mahdollista. Vähän myöhemmin aloin happyfoody.com -blogin innoittamana tutustua uudestaan ja tarkemmin raakaruoka-asiaan. Havaitsin innostuneena, että raakaravinto voisi ratkaista monet pikku ongelmistani, jos väitteet sen vaikutuksista pitäisivät paikkansa. Jos ihmiset olivat parantuneet syövistä ja muista vakavista sairauksista, niin kyllähän silloin raakaruoan vaikutusten täytyisi ilmetä kokonaisvaltaisesti myös yleisessä hyvinvoinnissa ja terveydentilassa.

Luin blogeja, keskustelupalstoja, triathlonisti Brendan Brazierin ja juoksija Tim VanOrdenin kokemuksia, Boutenkon perheen ja monien muiden tarinoita. Kaikki vaikutti täysin järkevältä ja loogiselta, ja lisäksi oikeastaan aika helpolta! Halusin todellakin kokeilla tätä.

Aloitin siirtymällä hedelmäaamiaiseen sekä lisäämällä jonkinlaisen tuoreen salaatin joka aterialle. Vähitellen korvasin lämpimän lounaan täysin salaateilla ja hedelmillä. Jätin pois vehnän siirtymällä ruisleipään ja satunnaisesti spelttipastaan. Otin käyttöön quinoan ja jätin satunnaista tofua lukuunottamatta muut soijatuotteet pois. Luovuin eineksistä, kahvista ja sokerista. Minimoin pakattujen tuotteiden käytön.

Muutaman kuukauden jälkeen hankin blenderin ja vaihdoin aamiaiseni viherpirtelöön. Pian nautin pari kolme viherpirtelöä päivässä. Kohta siirtymän aloituksesta on parisen vuotta, ja viimeisen vuoden on ruokani ollut pääsääntöisesti raakaa, vaihdellen ehkäpä välillä 80-100% vaikken osuuksia sinänsä tarkkailekaan. Yleensä kypsennetty ruoka ei enää erityisemmin vetoa, mutta satunnaisesti syön sitä jos mieleni tekee. Erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa ja reissuoloissa teen elämää helpottavia kompromisseja ja pyrin löytämään parhaan vaihtoehdon.

Olen kokenut monia niistä hyödyistä joita tavoittelin. Joitakin näistä ovat parempi unenlaatu ja vähentynyt unentarve, ei kamalaa aamuväsymystä ja muutenkin tasaisempi energia- ja pirteystaso. Ei nälkäkohtauksia, ei jatkuvia vatsavaivoja ja alituista päänsärkyä. Positiivisempi asenne ja iloisempi fiilis, kirkkaampi ajatus. Selvästi nopeampi palautuminen urheilusuorituksista ja parempi suorituskyky ilman erityisempiä muutoksia treenaamisessa.

Oletan, että olen kokenut vasta osan mahdollisista positiivisista muutoksista, ja pyrinkin edelleen kehittämään ravitsemustani ja oppimaan siitä uutta. Haluan testata erilaisia ravintoon liittyviä asioita itselläni, jotta voin kannustaa toisia muutoksiin. Yksityiskohtia kokemuksistani, havainnoistani ja nykyisistä ruokailutavoistani selviää blogin mittaan. Toivon niiden jakavan inspiraatiota ja madaltavan kynnystä aitoon ravintoon – raakaruokaan.

Ei ole riisitauti iskenyt eivätkä lihaksetkaan surkastuneet raakaruoalla – päinvastoin :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: