Raakasuklaasta

by

Eilisen suklaa-askartelun innoittamana muutama saatesana raakasuklaasta yleisemmin. Raakasuklaahan on ollut iso juttu maailmalla jo useamman vuoden. Viime aikoina innostus näyttää levinneen laajemmin Suomessakin, ainakin päätellen yleistyvistä ja kasvavista suklaa- ja kaakaovalikoimista. Eikä ihme, sillä raakakaakaon ja ylipäätään kaakaon terveysvaikutuksia hehkutetaan monella taholla –  ja bonuksena suklaa toki maistuukin hyvälle melkein jokaisen mielestä.

Valmiita suklaita saa ainakin Ekolosta, Cocovista ja Tampereen Runsaudensarvesta. Oma suosikkini on Ekolossa myynnissä ollut Ombar, erityisesti cashew-versio. Myös Shazzien suklaat ovat oivallisia, mutta jostain syystä Ombarin rakenne ja maku miellyttävät itseäni eniten. Raakakaakaovoita, -jauhetta ja –hippuja myyvät edellä mainittujen liikkeiden lisäksi myös esimerkiksi Ruohonjuuri ja Puhdistamo. Itse valmistamalla suklaa tulee edullisemmaksi ja siihen voi luovasti yhdistellä erilaisia lisämakua ja -ravintoa tuovia aineita.

Raakaruokamaailmassa David Wolfe ja Shazzie lienevät olleet näkyvimmät suklaan ilojen ja hyötyjen puolesta puhujat. Kyseenalaistajiakin on löytynyt, kuten Paul Nison, jonka näkemyksiä kaakaon toksisuudesta, addiktoivuudesta ja muista haittapuolista löytyy tästä. Nisonin mukaan kaakao on muun muassa toksista maksalle ja sen sisältämät kemikaalit teobromiini, teofylliini ja kofeiini ovat eri tavoin haitallisia elimistölle.

Itse uskon että kaakao voi (pieninä määrinä) olla hyödyllinen, mutta ei kenties mitenkään välttämätön aine optimaalisessa ravitsemuksessa. Ajattelen, että jos suklaata joka tapauksessa syö, on raakasuklaa monin tavoin parempi vaihtoehto kuin kypsennetty. Pidän sitä ravitsemuksellisesti myös selvästi parempana vaihtoehtona kuin useita muita länsimaiseen standardiruokavalioon kuuluvia niin sanottuja herkkuja ja nautintoaineita (vaikkapa vehnä, sokeri, kahvi). Suhtaudun kuitenkin mahdollisista haitoista johtuen lievällä varauksella rajattomaan raakasuklaan mättöön ja pyrin nauttimaan suklaasta satunnaisemmin ja kohtuudella.

Artikkeleita kaakaosta täällä: http://www.naturalnews.com/cacao.html

5 vastausta to “Raakasuklaasta”

 1. rawexperiment Says:

  Olen aika paljon samoilla linjoilla, ehkä jossain vaiheessa teen oman blogipostauksen noista :) noi ombar patukat ovat maistuneet hyvin (myös jotain uusia minttusuklaita oon nähnyt, joista nopeat kokeilut vaikuttivat hyviltä maun puolesta), muut jotenkin liian jauhoisen oloisia, eikä sellaisia suussa sulavia :)

 2. elina Says:

  Kiitos kommentista! Kävinkin kurkkaamassa myös blogiasi :) Juu se on varmaan juuri tuo jauhoisuus mikä minuakin häritsee. Ehkä Ombar on vähän sileämpi ja tiiviimpi rakenteeltaan ja muistuttaa kenties enemmän ’tavallista’ kypsennettyä suklaata. Mintturaakasuklaa kuulostaa herkulliselta, mistähän sellaista saa?

 3. Ville-Matti Says:

  Hei! Tiedättekö tuosta agave-siirapista tarkemmin kun sitä hehkutetaan niin superina ja toisessa päässä taas puhutaan että on niin prosessoitua ja tislattua että kotipolttonen jää kakkoseksi?

 4. Ville-Matti Says:

  No onko kukaan käyttänyt steviaa makeutuksena raakasuklaaseen ja jos on niin missä muodossa olevaa steviaa olette käyttäneet, tuliko hyvää?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: