Selleri – vinkkejä yhteiselämään

by

Suomessa selleriin törmää ani harvoin muuten kuin valmis- ja laitosruokien mausteena. Ennen viime kesää minäkin olin syönyt selleriä lähinnä kouluruoissa ja varsia sellaisenaan naposteltavana. Sitten lähdin Meksikoon, missä ehdin nauttia kuukaudessa enemmän selleriä kuin yhteensä koko elämäni aikana. Siitä lähtien selleri on asunut jääkaapissani vakituisesti ja olen syönyt sitä päivittäin.

Meksikossa lähes jokaisen keskinkertaisen, vähänkin kasvispainotteisen ravintolan listoilta löytyi hedelmä- ja vihersmoothieita. Selleriä oli yhdistetty hedelmäpirtelöihin tai sitä tarjoiltiin sellaisenaan sellerimehuna. Aluksi ruokalistoilla vilisevä selleri hämmensi, mutta pian siitä tuli lähes kiinteä osa ravintolakäyntejä. Erityisesti jos lautaselle päätyi muutakin kuin salaattia ja hedelmiä, kevyt selleri raikasti ruokailua mukavasti.

Varsi- eli lehtiselleri on oiva raaka-aine täällä Pohjolassakin. Sitä on saatavilla kaupoissa ympäri vuoden, se on edullista ja sitä saa useimpien kauppojen luomuhyllystä kohtuuhintaan. Se myös säilyy melko pitkään ja on ravitsemuksellisestikin hyvä valinta. Jostain syystä moni ei kuitenkaan edes tunnista selleriä saati tiedä mitä sillä tehdään. Selleri sopii mielestäni erityisen hyvin esim. omenan, appelsiinin, sitruunan, ananaksen, persiljan ja porkkanan kaveriksi. Itse kuitenkin syön sellerini useimmiten banaanin, pinaatin/lehtikaalin, marjojen ja siementen seurana pirtelössä. Tässä muutama vinkki sellerin käyttöön raakaruokailussa:

Sellerijuoma:

N. ¼ tuoretta ananasta

1-2 sellerin vartta lehtineen

Vettä

Pyöräytä koneella tasaiseksi juomaksi. Raikasta ja ravitsevaa!

Tulisellerit:

1 varsi

1rkl vahvaa chiliöljyä (voi korvata öljyllä ja chilirouheella/jauheella)

1rkl rypsiöljyä

1rkl soijakastiketta

1rkl viinietikkaa

1rkl limemehua

Himalajasuolaa

Inkiväärijauhetta

Juustokuminaa

Viipaloi sellerin varsi ohuiksi pätkiksi. Lehdet lienee parasta säästää pirtelöön tai salaattiin. Sekoita muut aineet keskenään ja kaada sellerien päälle. Anna marinoitua.  Tällä satsilla saa useammankin ihmisen liekkeihin. Mikäli et ole chilin ystävä, voit jättää sen kokonaan pois tai ainakin vähentää sitä.

Selleripyree:

Sellerin varsia lehtineen

Pala kurkkua (2-3 cm/1 sellerin varsi)

Oliiviöljyä

Soijakastiketta

Himalajasuolaa

Curryjauhetta

Inkiväärijauhetta

Paprikajauhetta

Hurauta selleri ja kurkku tasaiseksi mössöksi pirtelökoneellasi. Sekoita joukkoon muut aineet. Tarjoile esimerkiksi dippivihannesten seurana. Lisäämällä öljyä saat tehtyä näppärästi myös hieman löysemmän salaatinkastikkeen.

ruokaa 057

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: