Voimaa ja virtaa vihreillä

by

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olen usein törmännyt käsitykseen, ettei paljon urheileva pysty elämään kasvis- saati sitten raakaruoalla. Erityisesti proteiinin riittävää saantia epäillään: ei kai kaninruoasta voi saada kaikkea tarvittavaa lihasten rakentumiseen? Nämä väärinkäsitykset ja huuhaaväitteet osoittautuvat valheeksi vaikkapa tarkastelemalla kasvisperäistä raakaruokaa suosivia huippu-urheilijoita, joista lempiesimerkkini on kanadalainen triathlonisti Brendan Brazier. Myös omat kokemukseni fyysisistä suorituksista raakaruoan voimin ovat olleet toistaiseksi ainoastaan positiivisia. Seuraavassa joitakin ajatuksia ja kokemuksiani pidemmistä kestävyyssuorituksista raakaruoalla.

Olen aina liikuttanut itseäni paljon. Viimeisen vuoden aikana erityisesti pitkäkestoiset urheilusuoritukset ovat entisestäään lisääntyneet ja pidentyneet, kun mahdollisuuteni suosikkilajeihini ovat parantuneet siirryttyäni vuorten tuntumaan. Samanaikaisesti olen siirtynyt perinteisemmästä kasvisruoasta pääosin raakaruokaan. Suksilla on hiihdetty useampi Alppien korkeimmista yli 4000-metrisistä vuorista, ja lumen sulettua on vuorihulluutta jatkettu kiipeämällä korkeita kalliohuippuja. Hiihto- ja kiipeilyretket isoille vuorille ovat raskasta kokopäivätyötä, ja usein monipäiväisiäkin. Alpeilla tyypillisesti noustaan ensin laaksosta lähemmäs huippua useita tunteja ja satoja korkeuserometrejä. Seuraavana aamuna lähtö teltasta tai vuoristomajalta tapahtuu ennen auringonnousua, huippu tavoitetaan puoleen päivään mennessä ja takaisin retkeltä ollaan alkuillasta tai joskus vasta auringon laskiessa, jopa yli puolen vuorokauden yhtäjaksoisen rääkin jälkeen. Vielä kolmannellekin päivälle riittää alamäkeä tuntikausiksi, ellei sitten jatketa saman tien takaisin ylös ja seuraavalle huipulle. Lisää rasitetta elimistölle aiheuttaa vähähappinen vuoristoilma ja siihen sopeutuminen.  

Nousulla Piz Badilelle Sveitsin Alpeilla. Alla noin 1000 pystysuoraa kiipeilymetriä ja edessä vielä 200 lisää (vertailuna: Suomen korkein sisäkiipeilyseinä Tapanilan Kiipeilykeskuksessa on 16 metriä).

Tällaisissa suorituksissa tarvitaan luonnollisesti paljon ravintoa ja ravintoaineita. Viimeaikaiset kokemukseni siitä, millaisella ravinnolla pidemmän vetäisyn saa sujumaan ja tuntumaan vieläpä mukavalta, eroavat perinteisestä näkemyksestä, jonka mukaan itsekin aiemmin toimin. Yleensä ajatellaan, että ennen pitkiä urheilusuorituksia on tankattava runsaasti hiilihydraatteja esimerkiksi pastan, vaalean leivän, sokeristen mehujen ja erilaisten lisäravinteiden muodossa. Esimerkiksi muutaman tunnin kestävään maratoniinkin kaikentasoiset  juoksijat ja hölkkääjät valmistautuvat itsellenikin tutuissa ns. pasta partyissa. En väitä, etteikö pitkäkestoisissa fyysisissä suorituksissa tarvittaisi hiilihydraatteja. Kuitenkaan pasta tai muut prosessoidut ’tyhjää energiaa’ sisältävät valmisteet eivät ole optimaalista ravintoa ennen suoritusta (eivätkä kyllä muissakaan tilanteissa!).

Esimerkkinä juuri pasta, usein vieläpä juustolla höystettynä: kyseistä pommia sulateltaessa elimistöltä kuluu runsaasti energiaa ja aikaa, minkä voi helposti todeta vaikkapa ruokailun jälkeisestä väsymyksestä. Seuraavana päivänäkin suolistossa lymyilee vielä samaa massaa aiheuttaen erilaisia ongelmia. Valkaistut kaloripommit eivät myöskään sisällä juurikaan mineraaleja, joita elimistö kuluttaa ja hikoilee urheilusuoritusten aikana. Näin ollen esimerkiksi riittämätön magnesiumin saanti voi johtaa lihaskramppeihin. Urheilusuorituksen aikana pyritäänkin useimmiten korvaamaan mineraali- ja energiavajetta teollisilla urheilujuomilla tai energiageeleillä/-patukoilla, jotka taas sisältävät jos jonkinlaista kemikaalia ja esanssia – eivät luonnollisia aineita joita elimistö vajeiden korjaamiseen tarvitsisi. Kyseisten valmisteiden käytöstä huolimatta moni kuitenkin kärsii edelleen krampeista, mikä saattaisi kertoa  myrkkypussimineraalien huonosta imeytymisestä. (Yksi tekijä heikossa imeytymisessä voi tietysti olla myös ne sisuksissa edelleen kummittelevat pastan jämät…)

Raakaruoan muodostaessa valtaosan ruokavaliostani en ensinnäkään koe erityisen suurta tarvetta sen kummempaan ’tankkaukseen’, sillä tunnen nykyään olevani jatkuvasti hyvin ravittu ja valmiina tiukempaankin suoritukseen. Pidempää suoritusta edeltävänä päivänä/iltana syön vähän enemmän lähinnä banaaneja sekä muita erityisen hiilihydraattipitoisia hedelmiä kuten taateleita. Lisäksi nautin ekstramäärän viherpirtelöä tai -mehua, johon lisään runsaasti mineraaleja (mm. magnesiumia) sisältäviä luonnollisia lisäravinteita kuten merileviä (esim. chlorella, spirulina, dulse). Tämän valmistautumisen jälkeen oloni on illalla ravittu ja samalla energinen, ei nuutunut. Yön nukun levollisesti ilman ähkyä – uneen pääseminenkin tuntuu jännityksestä huolimatta olevan helppoa raakaruoalla. Aamulla toistan vielä mahdollisuuksien mukaan ilta-aterian kaavan: hiilareita hedelmistä ja mineraaleja vihreästä, usein höystettynä esim. macalla, kaakaolla ja hampulla.

Itse suorituksen aikana nautin urheilujuomana lähinnä vettä, johon olen lisännyt mineraalilisäksi lusikallisen viherjauhetta tai sen puutteessa aavistuksen laatusuolaa imeytymistä parantamaan. Ylipäätään tunnen tarvitsevani aiempaa vähemmän nestettä pitkienkin etappien aikana, sillä jokapäiväisen vesipitoisen (=hedelmät ja vihannekset) ravinnon ansioista elimistön nesteytys vaikuttaa olevan jo etukäteen paremmassa kuosissa. Suorituksen aikana tarvittavat hiilihydraatit saan raakapatukoista ja esimerkiksi taateleista. Mahdollisuuksien mukaan kannan mukanani myös joitakin tuoreita hedelmiä, jos yleinen kannettavien varusteiden määrä sen sallii. Sokeripitoisia juomia en nauti hampaiden suojelemiseksi, ja syömisetkin pyrin kasaamaan päivän mittaan muutamaan erään sen sijaan että mussuttaisin jotain ihan jatkuvasti.

Jos harrastat liikuntaa – oli laji ja suorituksen kesto mikä tahansa – suosittelen kokeilemaan paria itse hyväksi havaitsemaani asiaa, joita sovellan nykyään niin perustreeniin kuin tositilanteeseenkin valmistautumisessa. Ennen juoksulenkkiä, jumppaa tai muuta harjoitetta pidä ensin useamman tunnin väli isomman aterian jälkeen. Nauti sitten viherpirtelö noin tunti ennen suoritusta. Olen varma, että kahdella näinkin yksinkertaisella peruskonstilla olosi on totuttua voimallisempi sekä mielesi kirkkaampi ja iloisempi. Yllät parempiin suorituksiin, jolloin liikkuminen on entistäkin innostavampaa! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Astetta raskaampi laturetki kohti edessä siintävää Castoria (4228 m) Zermattissa.

4 vastausta to “Voimaa ja virtaa vihreillä”

 1. Pellon pientareella Says:

  Kiitos hienosta ja hyödyllisestä blogista! Ja myös tästä postauksesta, erittäin mielenkiintoista ja tarpeellista asiaa myös minulle, joka olen vasta aloittamassa tällaista ruokakulttuuria ja harrastan mm. juoksua.

 2. elina Says:

  Kiitos myönteisestä palautteestasi! Käsittelemme varmasti jatkossakin liikkumiseen liittyviä aiheita, joten pysyttelehän kuulolla :)

 3. luolamies Says:

  Kiitos tästä!

  Mielenkiintoista asiaa ja mitkä maisemat!

 4. Vellu Says:

  Kiitos mielenkiintosesta postauksesta!
  Olen itse vuodenvaihteesta asti ollut nutrix ravinnolla ja superfoodeilla, harrastan kuntosalia ja hiihtoa näin talvella. Mietinnässä on tohtisiko näillä eväillä vetää Finlandiahiihto, muutamana viime talvena on tullut hiihdettyä. Kestääkö energiat ja riittääkö voimat ilman hiilaritankkausta? Vapaalla tyylillä hommaan menee reilu 3 tuntia tämän talven vähäisellä harjoitttelulla. Matkalla on myös pakko kiskoa jotain. ( viimeksi taisi mennä 4 geelipussia) Onko kokemuksia? Samoin kiinnostaa salitreeniä varten palautusjuomat ym. Sanwarriorin proteiini ja hamppu on tilattu, mutta ajatuksissa on saako lihaspuolen kehittymään ilmankin. Kokemuksia?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: