Satsaa sekoittimeen!

by

Tehosekoitin on mielestäni tärkein työkalu, kun haluaa kasvattaa raakaruoan osuutta ruokavaliossaan. Viher- ja muut raakapirtelöt ovat ihan ensijainen juttu parempaa fiilistä tavoiteltaessa ja ehdottomasti helpoin tapa lisätä kypsentämättömiä kasviksia ravintoonsa. Alkuun pääsee millä vaan sekoittimella, jopa sauvasekoittimella, mutta kunnon masiina helpottaa elämää yllättävän paljon!

Järeimpiä vehkeitä ja raakaruokailijoiden keskuudessa maailmanlaajuisia ykköskoneita ovat ehdottomasti Vita-Mix ja Blendtec. Näihin saa sijoittaa kelpo summan, mutta takuuajat ovat pitkät ja hevosvoimia löytyy. Näillä valmistuvat klöntittömien peruspirtelöiden lisäksi muun muassa sileät pähkinäjäätelöt, -voit ja -tahnat. Myös viljojen, pähkinöiden, siementen ja muiden kovien asioiden jauhaminen onnistuu ainakin Vitamixin erillisellä jauhinterällä/kulholla. Oman Vitamixini tilasin Saksasta täältä. Malli on Euroopassa yleisimmin myytävä Super TNC, joka vastaa suunnilleen amerikkalaista 5200-mallia. Sama hintataso on myös usein käyttämässäni Keimling-liikkeessä. Edullisemmin laitteen (ainakin 5000-mallin) voi löytää Britannian nettikaupoista, mutta silloin käyttöön tarvitsee adapterin peruseurooppalaiseen pistorasiaan. Suomessa laitetta myy ainakin Puhdistamo, mutta suomalaiseen tapaan korkeammilla hinnoilla.

Itselläni on ollut Vitamix Super TNC käytössä pian vuoden ajan, ja voin todeta olevani tyytyväinen hankintaan. Olen käyttänyt laitetta päivittäin useita kertoja, eikä se osoita minkäänlaisia kulumisen merkkejä. Teho on valtava ja samettinen peruspirtelö syntyy sekunneissa, vaikka mukana olisi kovia/sitkeitäkin aineksia. Olen vääntänyt koneella myös tahmeampia juttuja, kuten raakakakun pohjia. Olen ollut tyytymätön Vitamixiin ainoastaan pienempiä annoksia valmistaessani. Laitteen suuri astia saa aikaan sen, että pieni määrä vaikkapa kastikeaineksia lennähtää pitkin seinustoja, ja kunnollisen lopputuloksen saaminen vaatii ainesten manuaalista työntelyä takaisin kulhon pohjalle. Huhujen mukaan edellä mainittu Blendtec saattaisi olla muotoilunsa ansiosta parempi tässä suhteessa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pienempien satsien valmistukseen käytänkin salaista asettani Tribest Personal Blenderiä,  jota voin varauksetta suositella ensihankinnaksi, jos Vitamixin korkea hinta ei houkuta. Laite on hyvä valinta varsinkin, jos valmistat ruokia usein vain yhdelle hengelle. Laite sopii erityisen hyvin myös liikkuvaiselle ihmiselle, sillä se on näppärä ottaa mukaan melkein minne vain, missä sähköä on saatavilla – itse käytän sitä säännöllisesti autossakin. Personal Blender on kompaktista koostaan huolimatta yllättävän tehokas laite, joka koostuu parista erikokoisesta sekoituskupista ja niihin kiinnitettävästä erillisestä teräosasta. Sekoituskupit toimivat myös mukaan otettavina kannellisina juomamukeina, mikä on todella kätevää! Pienempi sekoituskuppi on vain parin desin vetoinen, ja erinomainen esimerkiksi salaatinkastikkeiden tai pienempien siemen-/pähkinätahna-annosten valmistamiseen. Isommassa kupissa taas syntyy ihan kohtuullisen kokoinen kerta-annos pirtelöä tai raakapuuroa. Tämä laite on ollut päivittäisessä tehokäytössäni Vitamixiä selvästi pidempään ja edelleen käyttökelpoinen, joskin tiettyjä hyytymisen merkkejä alkaa olla havaittavissa. Paras hankintapaikka on yllä mainittu Keimling, jossa erillisen jauhinterän sisältävän PB200-mallin hinta on vain 85 euroa

Personal Blenderiä voisikin kutsua tämän blogin viralliseksi sekoittimeksi, sillä olemme molemmat sen vankkumattomia kannattajia. Jos siis mietit, miten edetä sekoitinhankinnassa, on vahva suosituksemme hankkia ensin edullisempi Personal Blender. Sillä pääsee hyvin alkuun, mutta toisin kuin ehkä marketin perusblenderit, se ei jää käyttämättömäksi siinäkään vaiheessa kun mielesi alkaa tehdä järeämpää laitetta, vaan täydentää sopivasti raakaruoka-aseistustasi!

Tässä videossa Personal Blender Ani Phyon käytössä.

14 vastausta to “Satsaa sekoittimeen!”

 1. Pellon pientareella Says:

  Tässä oli uuttakin tietoa kiitos. Katsoin tuon Ani’n videon – käytätkö sinä hamppujauhoa ym., onko sitä saatavilla helposti? Minulla on kokonaisia hampun siemeniä, ja sain (luullakseni) niistä hirveän ähkyn, turvotuksen ja vatsanpuruja laitettuani niitä smoothieen. Miten kokonaisia hampunsiemeniä tulisi käyttää?

  Tuossa Personal Blenderissä on vain 200W, joten vaikka se muuten onkin mainion oloinen, ei sillä varmaan kovin kovia aineita (kuten raa’at juurekset) sekoiteta? 800W:n Kenwoodini haldaa jo porkkanan palat yms.

 2. elina Says:

  Hei! Olivatkohan syömäsi hampunsiement kuorellisia (=tumma kova pinta)? Kuoret ovat aika kovia ja itse olen tehnyt kuorellisista siemenistä vain hamppumaitoa suodattamalla blendauksen jälkeen kuoret siivilällä. Muuten käytän aina kuorittuja (pirtelöön, salaatin päälle jne), kuten nämä http://www.ekolo.net/nettikauppa/show.php?main=siemenet&tuote=662. Kuoritut hampunsiemenet (=vaaleita) ovat hyvin pehmeitä muistuttaen maultaan ja koostumukseltaan pinjansiemeniä, en ole ainakaan kuullut niiden tuottaneen kenellekään vatsaongelmia. Jos et siis ole näitä kokeillut niin suosittelen!

  Olen kokeillut juuri tuota Anin videossaan käyttämää hamppuproteiinijauhetta (jota ei luullakseni saa Suomesta), mutta se taas sai aikaan jotenkin jauhoisen yleisfiiliksen pirtelöön. Pysyttelen siis kuorituissa siemenissä!

  Personal Blender ei toki vaikuta kaikista tehokkaimmalle, mutta yllättävän hyvin sillä sekoittuvat esim. porkkanat, punajuuret, pähkinät, mantelit. Teen sillä lähes päivittäin pikku annoksen jonkinlaista pateeta, jossa on em. aineksia. Sen käyttö on vaan jotenkin niin näppärää, että suosittelen sitä siksi kaikille jotka miettivät sekoittimen hankintaa – tosin jos jo omistaa tehokkaamman laitteen, niin silloin tuon käyttö ainakin itselläni rajautuu juuri pienempien määrien valmistukseen ja matkoille. Varmaan Kenwoodisi onkin oikein oiva perusvehje, jolla pärjää pitkään!

 3. Pellon pientareella Says:

  Hei ja kiitos paljon vastauksesta. Taitavat tosiaan olla niitä kuorellisia, voi minua :). Täytyypä hankkia kuorettomia myös.

  Blendereissä vaikuttaa ilmeisesti myös voimansiirto, terä ja tekniikka tms, eivät vain tehot. Hieno vehje tuoe Personal Blender sitten on, jos pystyy kaiken tuon sekoittamaan.

  Hyvää talven jatkoa.

  ps. olisi muuten mukava kuulla vaikka yhden päivän ruokalistasi, liikunnallisena päivänä. Minusta tuntuu nyt koko ajan, että on nälkä siirryttyäni syömään paljon smoothieita ja raasteita. Syön vielä lämmintä ruokaa (myös kanaa, kalaa) ja vähän 100% ruisleipääkin, joten jotenkin tämä heikko olo on vähän yllättänyt. Ehkä vain syön liian vähän. Päänsärkykin vaivaa, onko sitten kahvista vierotusoireita (vaikken juonut kuin aamuisia pari mukia) vai jotain muuta. Ehkä olo tästä vielä paranee.

 4. ulla Says:

  Mäkin nyt vielä kommentoin, kun juuri on edessä pirtelö ja siellä nimenomaan kuorelliset hampunsiemenet. Ei ole tuottanut kyllä koskaan mitään ongelmaa mulle, mutta mä en kyllä yleensäkään ole erityisen herkkävatsainen. En myöskään laita niitä kovin paljon. Olen käyttänyt joskus hamppurouhetta(paremminkin jauhe) mitä olen ostanut Ruohonjuuresta ja se on tietysti mukavampi kun ei tule kovia kuoren muruja pirtelöön vaan saa heti pehmeän lopputuloksen.

  Mullakin oli pitkään nälän tunnetta aluksi, kun ei saanut sitä pasta-ähkyä iltaisin… Mutta nyt sitä ei enää ole, olen ehkä tottunut ja varmaan tosiaan myös oppinut syömään riittävästi. Päänsäryn voi saada kyllä pienestäkin kahvimäärästä vieroittumisesta, mutta myös uusi ruokavalio voi aluksi aiheuttaa päänsärkyä, ns. detox-oireena. Toivottavasti se on vain tällainen tilapäisoire ja menee pian ohi!

  Treeni- ja ruokapäiväkirjaa on tulossa ulos jossain vaiheessa varmaan meiltä molemmilta, eli pysyttelehän linjoilla!

 5. Pellon pientareella Says:

  Kiitos Ulla. Multa kyllä taisi tuolloin vahingossa hujahtaa aika paljon niitä hampunsiemeniä mukaan. Voisi kuvitella, että ne imevät nestettä vatsalaukussa ja turpoavat tai jotain sellaista. Eli liika on liikaa. Detox-oireita mäkin mietin, mutta kun ruokavalion muutos ei kuitenkaan (vielä) ole ihan täydellinen, mietin, voiko niitä tosiaan jo olla. Uskon kyllä vakaasti, että olo paranee tästä, ja monelta osin olo onkin hyvä. Pysyttelen varmasti linjoilla, koska bloginne on seurattavien listalla. Hyvä blogi, kiitos.

 6. Linnea Says:

  Kuinka samettiseksi tuolla Personal Blenderillä saa juurekset ym kovemmat raaka-aineet? Jääkö seokseen ”kökköjä”? Entäpä uskaltaako sillä oikeasti pyöräyttää jäisiä aineita? Olen onnistunut tavallisenkin blenderin rikkomaan muutamaan kertaan niin että terä on jumittunut ja siten hajoittanut sen muovisen osan mikä yhdistää laitteen ja kannun. Personal Blenderissä näytti samainen osa myöskin muovilta. Kuinka se siis kestää?

  Muuten se vaikuttaa oikein mielenkiintoiselta laitteelta. Kiitos kovasti jo etukäteen infosta!

 7. Elina Says:

  Olisiko kenelläkään kokemusta Krups Expert 7000-laitteesta? Tehoja näyttäisi olevan mukavasti (1100) ja moottorille 5 vuoden takuu, eli ainakin teoriassa kuulostaa hyvältä :)!

 8. elina Says:

  Linnea: mä olen tehnyt tuolla Personal Blenderillä monenlaista tahnaa ja pateeta, joissa on ollut porkkanaa, punajuurta, pähkinöitä jne. Myös jäiset marjat menevät laitteella hyvin ja olenpa tainnut joskus jääpalojakin pirtelöön laittaa.

  Mielestäni ei varsinaisia klönttejä jää, mutta toki esim pirtelön rakenne ei ole aivan yhtä sileä kuin vaikkapa vitamixillä. Luulen kuitenkin että sekoituskupin pieni koko suhteessa terän kokoon jollain lailla vaikuttaa siihen että tulos on yllättävän hyvä tehoihin nähden.

  Olen käyttänyt Personal Blenderiäni noin puolitoista vuotta päivittäin, yleensä useamman kerran päivässä, ja kyllä se edelleen toimii ja on kasassa. Tosin jotain pientä ’hidastumisen’ tms fiilistä siinä alkaa olla, eli ei surraa ihan yhtä iloisesti kuin uusi vastaava johon vähän aikaa sitten sitä vertasin. Eli ei ehkä mikään koko loppuelämän kestävä hankinta kuitenkaan.

 9. Linnea Says:

  Kiitos kovasti infosta!! Olen paljon vertaillut eri laitteita ja miettinyt, että mikä olisi minulle tällä hetkellä paras joten odotan innolla, että pääsen pian testailemaan sillä laitoin tuon Personal Blenderin nyt tilaukseen :)

 10. elina Says:

  Linnea: Toivottavasti tykkäät laitteesta, tule sitten kertomaan ensifiiliksiäsi :)

 11. Seppo V Says:

  Onhan tuo Blendtec ,hintaa löytyy. Olen itse yrittänyt pärjätä Electrolux Assistentilla jolla on ikää jo ainakin 30v ,mutta toimii aina vaan, vai pitäiskö vaihtaa jo.

 12. anonyymi Says:

  ”…voi löytää Britannian nettikaupoista, mutta silloin käyttöön tarvitsee adapterin peruseurooppalaiseen pistorasiaan”

  Adapteria parempi ratkaisu on katkaista brittiplugi johdon päästä pois ja ruuvailla tilalle euro-mallinen pistotulppa (1-2€), joita saa ostaa melkein mistä vain marketista, joka sähkötarpeita myy. Jos ei itse osaa, niin kannattaa pyytää jotakuta osaavaa avuksi.

 13. Nimetön Says:

  Tuo Personal blender on varmaankin hyvän kokoinen yhden hengen talouteen… Mutta kuinka äänekäs se on? Nykyinen (OBH Nordica) on sen verran äänekäs, ettei sitä kehtaa oikein aamutuimaan pyöräyttää… :)

 14. marianna Says:

  Heippa, googlettelin tehosekoittimia ja olen nyt aika varma, että haluan tuon pienen Personal Blenderin. Onko se mielestäsi huono ostos ainoaksi tehosekoittimeksi? Minulla on lisäksi monitoimikonesetti, jonka moottorina toimii sauvasekoitin. Se on siis melko tehoton, mutta sillä voi kuitenkin tehdä paljon karkeaa mössöä kerralla.
  Yleensä teen raakapirtelöitä ja vastaavaa vain itselleni, mutta voihan olla, että kunnon kone ja parempi lopputulos innostaa miestäkin raakailemaan. Luuletko, että noin pieni blenderi alkaa ärsyttämään? En millään voi maksaa blenderistä 150 euroa enempää, joten voiko sillä summalla edes saada isompaa, mikä olisi yhtä hyvä ja käytännöllinen?

  Keimlingin hinnat ovat muuten näköjään nousseet tosi paljon. Suosittelemaasi mallia ei enää saa sieltä alle satasella. Postikulujakin tulee varmaan aika paljon? Löysin joltain suomalaiselta sivulta saman vehkeen hintaan 119e plus 10e postikulut. Onko se mielestäsi ihan kohtuuton hinta tuosta blenderistä?

  Kiitos jos viitsit vastata pitkään viestiini! (:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: