Pahamaineista palsternakkaa

by

Taannoisessa Labbyn laatikossa oli mukana myös palsternakkaa. Olen aina suhtautunut tuohon vihannekseen tietyllä varauksella ja siitä onkin ensimmäiseksi tullut mieleen perinteinen ”soppa”. Siis sellainen inhottava liemikuutiolta maistuva liemi, jossa lilluu aivan liian suuria perunakuutioita, nakkipaloja tai jauhelihanokareita, persiljaa ja sekalaisia (pakaste)vihanneksia sisältäen juuri tuon pahamaineisen palsternakan. Päätin ennakkoluuloistani huolimatta ryhtyä toimeen ja valmistaa jotakin saamistani arvokkaista luomupalsternakoista. Google-retkeni tuloksena löysin tarpeeksi monta palsternakkapyreeohjetta todetakseni, että palsternakka kuuluu lihan kaveriksi ja sitä nautitaan kypsänä. Löysin kuitenkin yhden viittauksen raakaan palsternakkaan. Nimittäin muuan newyorkilainen kasvisravintola mainitsi kuivatut palsternakat.

Pitkästä aikaa kaivoin uunipellin esiin ja käänsin uunin päälle. Ohueksi viipaloidut palsternakat ja porkkanat viihtyivät alle 50 asteen lämpötilassa aivan liian pitkään ja malttamattomana jouduin vähän napsimaan jo kuormasta. Lopputulos oli kuitenkin hyvä. Kannattaa tehdä viipaleista riittävän ohuita, itse kokeilisin kuorimaveistä viipalointiin… Palsternakan kaveriksi kuivatukseen sopii erinomaisesti vaikkapa porkkana.

Yritin myös marinoida palsternakkaa, mutta tulos oli kehno. Vielä useamman päivän muhittuaan viipaleet ovat kovia, joskin syötäviä. Runsaasta valkosipulista huolimatta en voi suositella.

3 vastausta to “Pahamaineista palsternakkaa”

  1. Vale Says:

    Mää höylään yleensä juustohöylällä, jos kuivatan jotain palternakan/ porkkanan tapaista.

    Koitin joskus nauhamaista palsternakka-porkkanaspagettia vahvan peston ja puoliksi kuivattujen tomaattien kera – suosittelen :)
    Raakaa palsternakka-porkkanapyreetäkin (timjamia ja valkosipulia, pähkinäkermaa…?) vois yritellä, jos kerran porkkanalaatikkokin onnistu…

    Pitää kiittää siitä lehtiselleripostauksesta, muistutti vanhasta kaverista. Piti kilo kantaa kotia, kun pitkästä aikaa tuli luomuna vastaan.

  2. Katriina Says:

    Moikka!

    Olen juuri läytänyt blogiinne, ja se vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta. Itse pidän paljon raa’asta palsternakasta erilaisissa marinoiduissa raasteissa ja pyreissä, ja syön muutenkin paljon raakoja juureksia näin talviaikaan. Olen kuitenkin jo pitkään miettinyt, kuultuani ristiriitaisia vastauksia, sulavatko raa’at juurekset elimistössä kovinkaan hyvin? Onko teillä kantaa asiaan?

  3. Kuusenkerkkä Says:

    Minä olen jo useamman vuoden ajan kuivannut palsternakkaa karkeana raasteena. Raastinraudan karkealla terällä saa sellaista raastetta, joka kuivuu nopeasti (vuorokaudessa 40 asteessa) ja tarpeeksi kuivaksi. Raaste on rapeaa, ei yhtään sitkeää. Napostelen sitä makeannälkään, sillä palsternakka maistuu imelälle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: