Salaatteja kasvukautta odotellessa

by

Vielä jonkin aikaa pitäis keksiä salaatteja myös talvisemmista raaka-aineista. Jaan tässä muutaman yhdistelmän, joista itse olen nauttinut silloin kun kesävihanneksia ei vielä ole ollut saatavilla. Plussana ovat melko edulliset pääraaka-aineet.

Fenkoli-appelsiini-cashew

  • 1-2 fenkolia koosta riippuen
  • 1-2 appelsiinia koosta riippuen; kaunein tulos syntyy veriappelsiinilla
  • 1 dl cashewpähkinöitä rouhittuina/jauhettuina
  • ¼-½ tl cayennepippuria jauheena
  • ripaus laatusuolaa

Jaa fenkoli(t) muutamaan lohkoon ja leikkaa mahdolisimman ohuiksi siivuiksi. Viipaloi tai paloittele appelsiinit. Rouhi cashewpähkinät. Lisää cayenne ja suola. Sekoit kaikki ainekset yhteen erotellen fenkoliviipaleiden suikalemaisia osuuksia toisistaan.

Olen alkanut viime aikoina syödä fenkolia aktiivisemmin juuri tämän salaatin ansioista, aiemmin en oikein tiennyt miten käyttäisin sitä. Fenkolia on melko laajasti saatavilla läpi talven ja vielä näin alkukeväästäkin. Appelsiini tasapainottaa ja raikastaa fenkolin makua mukavasti, ja pehmeä cashewrouhe tuo aavistuksen täyteläisyyttä. Vielä kun lisätään verenkiertoa edistävä ja lämmittävä cayenne, niin viileämmän kelin suosikkisalaattini on kasassa!

Punajuuri-korianteri-omena

  • 2-3 punajuurta raasteena
  • 1 omena
  • puolikas ruukullinen tuoretta korianteria hienonnettuna
  • ripaus laatusuolaa
  • ripaus mustapippuria

Porkkana- arame-inkivääri

  • 5 keskikokoista porkkanaa raastettuna
  • 1,5 dl arame-merilevää (kuivana), liotetaan vedessä 10-15min, kaadetaan vesi pois
  • 1,5 dl rusinoita
  • 2-3 sentin pätkä inkivääriä raastettuna
  • parin sitruunalohkon mehu
  • (ripaus laatusuolaa; ei välttämätön, koska levä on maultaan suolaista)
  • (tilkka oliiviöljyä)

Yhdistä porkkanaraaste, liotettu arame, rusinat ja inkivääriraaste. Sekoita joukkoon sitruunamehu ja halutessasi hivenen suolaa ja oliiviöljyä. Rohkeammat voivat kokeilla vielä hyppysellistä kanelia tai neilikkaa!

Tämä on myös hyvä varasalaatti tilanteisiin, joissa (jää)kaapissa ei ole juuri mitään: rusinat ja levät ovat itselläni kuivakaapin perusainesta, joten välttämätön tuoreaines on vain porkkana, jota säilyvyytensä takia yleensä myöskin pidän runsain määrin saatavilla. Salaatti on pääaineensa porkkanan ansiosta edullinen, mutta sisältää monipuolisemmin ravinteita ja makuja kuin perus porkkanaraaste.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: