Raakareissaajan Egypti

by

Egyptistä on vuosien mittaan muodostunut jo toinen kotimaani ja helmikuussa siirryinkin vaihteeksi Kairoon. Vaikka Egypti tunnetaankin maailman vilja-aittana, on täällä helppo nauttia paikallisia vihanneksia ja hedelmiä kauden tarjonnan mukaan. Torilla ja kojuissa on tarjolla tomaattien ja kurkkujen ohella monenlaisia yrttejä, okraa, viininlehtiä, artisokkia ja melkein mitä vain. Tuontituotteita, kuten ananaksia, avokadoja, sieniä ja inkivääriä sen sijaan voi ostaa länsimaalaisten suosimista marketeista, joiden valikoimissa on yleensä myös runsaasti Isis-luomutuotteita, teetä, taateleita ja muita kuivatuotteita. Niissä on myös jonkin verran tarjolla tuoreita luomuvihanneksia ja hedelmiä. Erityisiä luomuruokakauppoja löytyy Maadin kaupunginosasta ainakin pari. Erityismaininta annettakoon The Tree -kaupalle, jossa nimensä mukaisesti kasvaa puu keskellä kauppaa. The Treesta Road 9:lla saa vihanneksia ja hedelmiä. Expateja palveleva keskus CSA tarjoaa myös torstaimarkkinat, joilta olen ostanut luomuyrttejä ja jopa voikukanlehtiä suoraan viljelijältä.

Torilta saa melkein mitä tahansa vihanneksia ja hedelmiä ja joka nurkalta ainakin perushedelmiä hedelmämyyjältä.

Egyptiläisten perinteinen arkiruoka on pääasiallisesti kasvisruokaa, mutta lihaa arvostetaan ja useat kasvisruoatkin keitetään mieluusti lihan tai luiden kanssa samassa padassa. Linssikeittoa, hommosta, tahinaa, munakoisoa eri muodoissa, fool-papumuhennosta ja falafelia on tarjolla joka nurkalla. Perinteinen vegaaniruokavalio ei siis tuota ongelmia. Sen sijaan kunnon salaattia on lähes mahdotonta löytää edes kalliimmista ravintoloista, vaikka raaka-ainetarjonta on erinomainen. Egyptiläisten kotona ruokaillessa olen saanut syödä riisiä kyllikseni, usein perunan kanssa tarjoiltuna. Mahdollinen salaatti koostuu vesikrassin lehdistä (gargir) ja joskus roomansalaatista (khass), jotka tarjoillaan kokonaisina lehtinä. Minua varten on usein varattu myös kurkkua ja tomaattia. Muut kasvikset ovat kuitenkin läpikäyneet tunnin, ellei jopa kahden, tehokkaan haudutuksen. Myös teetä on hankala välttää, mutta tilanteen pelastavat usein yansoon ja gargadir, eli kamomilla- ja hibiskustee. Tuoreita hedelmämehuja on tarjolla kuitenkin takakujien mehukioskeista hienostuneempiin ravintoloihin. Esimerkiksi juoksulenkiltä palatessani olen usein poikennut kulauttamassa tuopillisen vastapuristettua appelsiinimehua naapurin mehukioskilla ennen kuin olen jatkanut omaan keittiööni aamupalaa valmistamaan.

Yleisin tapa onkin ruokailla kadulla seisten. Ravintolassa istuen paikalliset syövät ensisijiasesti jokaisen old school -vegaanin budjettiruokaa kosharia eli makaronimössöä, joka muuten on yksi harvoja chilin kera tarjoiltavia ruokia. Kovin kallista ei kuitenkaan länsimaalaiselle ole nauttia paikallisia mezzejä hieman tunnelmallisemmassa ympäristössä. Tällöin voi elätellä jopa toiveita salaattiannoksista. Salaattia ja erinomaisia mehuja tarjoilee mm. kalliihko trendiravintola Copacabana, lähellä Maadin metroasemaa. Mohandeseenissa ja Zamalekissa voi myös yrittää salaattimetsälle, keskustan ruokatarjonta on perinteisempää ja Tahririn keskusaukiolla jyräävät amerikkalaiset pikaruokaketjut.

Ruokatarjonta on toki myös alueellista. Kairoa ympäröivä vihreä suistoalue tarjoaa hedelmiä ja vihanneksia paremmin, kuin esimerkiksi Siinain karu ja kuiva, suolavedestä elävä niemimaa. Kävin juuri Dahabissa, sukeltajien ja travellerien suosimassa pienessä lomakohteessa lähellä Palestiinan rajaa, jossa hedelmät ovat pääasiallisesti muualta tuotuja. Myös hinnat olivat kaksinkertaiset Delta-alueeseen verrattuna. Ravintoloissa kuitenkin tiedettiin paljon paremmin mikä on kasvissyöjä (vaikka lihalientäkin yritettiin tarjota) ja länsimaisia salaattivaihtoehtojakin löytyi listalta. Monet ravintolat jopa mainostivat kasvisvaihtoehtojaan, joten ehkä tulevaisuudessa myös raakoja vaihtoehtoja ilmestyy menuihin.

Perinteistä arkiruokailua sanomalehden päältä. Tarjolla riisiä ja kurkkuja.

2 vastausta to “Raakareissaajan Egypti”

  1. Laura Says:

    Oi, ihanaa, tuli kova matkakuume!

  2. Minna Says:

    Egypti on tosi ihana paikka eli myös minulle tuli hirmuinen matkakuume ;)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: