Mehustinta valitsemassa

by

Tuoreet mehut erityisesti vihreistä vihanneksista ovat hyvä lisä muilla tavoin nautittujen kasvisten oheen. Mehujen valmistuksessa pääsee alkuun tehosekoittimella ja suodatuspussilla/kankaalla, mutta pidemmän päälle voi alkaa kaivata varsinaista tarkoitukseen tehtyä laitetta. Mehustin on kuitenkin hintava sijoitus, joten sitä ei kannata ostaa ihan hetken mielijohteesta, vaan kokeilla mehujen valmistusta aluksi ’tehosekoitin ja suodatuspussi’ -menetelmällä. Ennen laitteen valintaa on syytä harkita muun muassa seuraavia seikkoja:

 1. Mitä kaikkea aion mehustaa? Kaikki koneet eivät selviydy vihreistä vihanneksista ja varsinkaan vehnänoraasta tai muista hyvin kovista ja kuituisista kasveista.
 2. Millä mekanismilla laite mehustaa? Toimintamekanismi vaikuttaa siihen, minkä verran mehu lämpenee ja hapettuu. Parhaiten mehun ominaisuudet säilyttää hidas twin gear –mekanismi (poikkeuksena uusinta tekniikkaa edustava Hurom Slow Juicer).
 3. Millainen on tuotetun mehun määrä suhteessa raaka-aineisiin? Joissakin laitteissa ylijäämäaines jää kosteammaksi kuin toisissa, eli mehun tuottosuhde (ja sen myötä hinnan ja määrän suhde) ei ole yhtä hyvä.
 4. Kuinka helppoa/hankalaa on koneen ja osien puhdistaminen? Useimmat mehustimet koostuvat monista eri osista, jotka täytyy joka kerta koota, purkaa ja pestä. Kannattaa siis vertailla eri laitteiden asettamia vaatimuksia ja varmistua omasta motivaatiostaan!
 5. Kuinka suuri on syöttöaukko? Mehustettavat asiat syötetään koneen teriin suppilon läpi, joten valinnassa kannattaa ottaa huomioon myös suppilon koko. Käyttöinto voi hiipua, jos raaka-aineet joutuu pilkkomaan todella pieniksi.
 6. Kuinka voimakas ääni laitteessa on? Jos käyttää laitetta esimerkiksi perheenjäsenten nukkuessa, voi olla hyvä valita hiljaisin vaihtoehto.

Oma valintani: Green Power

Oman valintani pääkriteerinä oli mahdollisuus mehustaa vihreitä, vehnänoras mukaan lukien. Yhteistyössä Hippocrates Health Institute –raakaruokakeskuksen kanssa kehitetyn Hippocrates Green Powerin (myös nimellä Samson/Kempo Ultra tai Kempo Green Power) sanottiin sopivan kovimmillekin vihreille, jopa männynneulasille! Olen käyttänyt laitetta aktiivisesti nyt reilun puoli vuotta, ja mehustanut muun muassa selleriä, pinaattia, mangoldia, lehtikaalia, punajuuren ja porkkanan naatteja, villivihanneksia, kurkkua, porkkanaa ja hedelmiä – ainakin nämä mehustuvat moitteettomasti. Laitteessa on erilliset osat vihanneksille ja hedelmille, joten yhdistettyä vihannes-hedelmämehua tehdessä olen käyttänyt vihannesterää, minkä johdosta hedelmiä täytyy työntää laitteeseen todella varovasti välttääkseen niiden roiskumisen ympäriinsä. Terän vaihtaminen kesken mehustuksen on melko työlästä ja sotkuista, joten täytyy vain hioa tekniikka huippuunsa hedelmien syötössä. Tämä on ainoa pikku hankaluus, jonka olen laitteen käytössä havainnut, eikä sinänsä itselleni suuri haitta, koska mehustan lähinnä vihanneksia muutamalla hedelmäpalalla höystettynä.

Laitteella pitäisi olla erittäin hyvä mehun tuottosuhde raaka-aineen määrään nähden, ja ainakin minusta vaikuttaa että ylijäämäaines on todella kuivaa kuitumassaa kurkunjämiä lukuunottamatta. Tästä ei siis mitään valittamista. Mehujen lisäksi Green Powerilla onnistuu myös pähkinävoin, jäätelöjen ja tahnojen tekeminen kun vaihtaa vihannes- tai hedelmäterän erilliseen ’crusher’-osaan. Olen kokeillut raakapatukka-aineksen valmistusta, joka onnistui hyvin. Tahnasta tuli mukavan kiinteää ja varsin tasaista, vaikka lykkäsin siemenet ja taatelit vain kokonaisina vuorotellen masiinaan.

Green Power toimii hitaalla twin gear –mekanismilla, jolloin alhaisen nopeuden ansioista mehustus tapahtuu myös alhaisessa lämpötilassa. Tämän pitäisi johtaa paitsi parempaan makuun, myös ravinteiden optimaaliseen säilymiseen mehussa. Hapettuminen on vähäisempää kuin nopeammissa mekanismeissa ja mehun pitäisi valmistajan mukaan säilyä lähes hapettumatta jopa 48h. Tähän luottaen olenkin tehnyt usein isomman erän esimerkiksi illalla, jolloin aamulla odottaa valmis vihermehu jääkaapissa. Mekanismin sanotaan vähentävän vaahtoamista, joka on muutoin yleistä varsinkin vihreitä mehustettaessa. Omiin mehuihini vaahtoa on hieman jäänyt, mutta kannussa on lisäksi vaahdonsuodatusreikä, joten tämänkin vaahtojäämän saa melko hyvin eliminoitua.

Green Powerin lukuisten osien puhdistus vie aluksi aikaa, mutta rutinoituminen auttaa. Kuitenkin laite on lukemieni vertailujen mukaan jonkin verran helpompi puhdistaa kuin muut vastaavat koneet. Säännöllisessä käytössä puhdistusta nopeuttaa vati tai astia, johon osat voi laittaa hetkeksi likoamaan. Koneen mukana tulee myös pari pientä puhdistusharjaa, joilla osissa olevien kolosten siistiminen käy kätevästi. Myös mehun säilyvyys auttaa, sillä parin mehuhetken satsin voi tehdä kerralla eli yhdellä puhdistuksella. Osien asettelu paikoilleen oli helppo oppia.

Green Power vaatii joidenkin kasvisten (mm. porkkana) osalta melko voimakasta survomista koneeseen, mutta ajattelen sen itse mukavana käsitreeninä. Syöttöaukko on kooltaan sellainen, että vaikkapa kurkut ja omenat täytyy pilkkoa lohkoiksi, joskaan ei ihan pikkupaloiksi. Vihreitä lehtiä voi sulloa kokonaisinakin. Samoin sellerin varsia voi työntää laitteeseen sellaisenaan. Laitteen ääni on käsittääkseni yksi hiljaisimmista juuri hitaan nopeuden ansiosta.

Kokonaisuudessaan olen tyytyväinen valintaani, sillä Green Powerissa yhdistyvät ravinteiden säilyminen sekä mahdollisuus mehustaa melkein mitä vain ja valmistaa tiiviitä tahnoja. Laite on looginen ja käytön oppiminen onkin osien määrästä huolimatta helppoa. Ostin masiinan Britanniasta Detox Your World –nettikaupasta, jossa tämänhetkinen hinta on 356 puntaa.

Hurom Slow Juicer

Hetki Green Powerin oston jälkeen havaitsin markkinoilla uutuuden, joka varmaan olisi valintani, jos nyt olisin mehustinostoksilla. Hurom Slow Juicer edustaa uudenlaista tekniikkaa, jolla samaan lopputulokseen päästään nopeammalla mehustuksella ja käsittääkseni myös pienemmällä koolla. Kyseisestä vekottimesta voi lukea tästä (engl.): http://www.naturalnews.com/028128_Hurom_slow_juicer_juicing.html

Euroopassa laitetta myydään esim. täällä: www.naturalwayhealth.co.uk

Muita Euroopassa yleisesti myytäviä mehustimia:

Green Star on pitkälti Green Powerin kaltainen. Toimii twin gear-mekanismilla ja sopii myös vehnänoraan mehustukseen. Laitetta on tarjolla useammalla eri varustustasolla ja hinnalla. Mallista riippuen Green Star on vähän Green Poweria painavampi ja myöskin kalliimpi, saksalaisessa Keimling-putiikissa perusmallin hinta on 499 euroa, Green Poweria vastaavan pastanvalmistusosalla varustetun mallin 539 euroa. Brittiläisessä Juicelandissa vastaavat eurohinnat ovat olleet hieman alhaisempia.

Solo Star yksinkertaisempi ja edullisempi mehustinmalli samalta valmistajalta kuin Green Star. Toimii ’single auger’ -mekanismilla. http://www.keimling.eu/.cms/Solo_Star_II_Juicer/44-7-1315

Champion on klassikkomehustin, joka on säilynyt lähes samanlaisena 1950-luvulta asti. Centrifugal-mekanismi ei säilytä mehua vastaavan laatuisena kuin twin gear. Championissa on kuitenkin hitaampi nopeus kuin monissa vastaavalla mekanismilla toimivissa. Se ei kuitenkaan sovi kovien vihreiden (mm. vehnänoras) mehustamiseen, muuten hyvä perusmehustin ja Green Poweria edullisempi, sopii myös pähkinävoin yms. tekemiseen

16 vastausta to “Mehustinta valitsemassa”

 1. Antti Says:

  Kiitos blogista ja mehustajakatsauksesta. Kromia kiiltävä Hurom Slow Juicer on nyt keittiöni uusi kingi. Ensimmmäiset selleri-, porkkana- ja tomaattimehut tehty :)

  • elina Says:

   Moi Antti! Onnittelut, huippuvalinta mun mielestä – samoin kuin sellerimehukin :D Toivottelen sulle hauskoja ja maukkaita mehusteluhetkiä!

 2. Eero Teräs Says:

  Iso kiitos tästä artikkelista. Coway JP-11 on tosi hyvä. Ostin Stockmannilta ja maksoi vaivaiset 250€. Vehnäorasmehu on hmmmm…

 3. Teemu Says:

  Varmaan kuukausia youtube-vertailuja tutkineena olin viikko sitten päätyä samaan malliin eli Hurom Slow Juicer eli Coway JP-11 eli Omega Vert VRT330 eli Oscar 930 Pro.. Rakkaalla lapsella… noh, youtubessa joku kysyi tuotevertailussa aikooko discountjuicer.comin testimies John testata JuicePresson. Olin että mikäs se tämä nyt sitten on.. Korealainen jälleen, liekö samalta tehtaaltakin kun jossain luki että kyseessä olisi tuore Huromin seuraaja. Pari päivää googletettua (löytämättä yhtään screen cracking ongelmasta valittajaa) laitoin tilauksen vetämään yllättäen HobbyHalliin, 299eur. Eilen tuli ja miten upea peli se onkaan. Kiva DVD mukana, harja ja mutkaton käyttöohje. Ja niin vahvat mehut.
  Voitas joskus jokainen tehdä testit eri mehustimilla ja julkaista blogissa. Kellä irtoaa mistäkin matskusta mikäkin määrä mehua yhden ja kahden jämäpuristuksen jälkeen :) – Teemu
  ykkonen at wwnet.fi

 4. Teemu Says:

  Stockmann ja HobbyHall nykyään samaa firmaa, molemmista löytyypi.

 5. Saba Says:

  Mistä sitä Championia voi ostaa? Mä kun haluaisin tehdä appelsiinimehua ja banaani ”jäätelöä”, tietenkin raakaa ja vegaania, ja olen kuullut että Champion toimii todella hyvin ja kestää kauan. Olisin kiitollinen vastauksesta. :)

  • Teemu Says:

   Champion on todella vanha ja kestävä laitos. Tri Richard Schulze puhuu siitä aina mutta kysyjälle toteaa että sama minkä mehustimen hommaat – they all make juice!! Healing_Cancer_Naturally-Dr._Richard_Schulze[MP3]

   Koska kehitys kuitenkin kehittyy ja Championia ei vissiin myydä täällä niin katso kaksiosainen Champion vs Hurom (Omega) vertailu:

   Hurom ja JuicePresso (7v moottoritakuu) tulevat samalta tehtaalta ja löytyvät näiltä leveysasteilta kuten ketjussa todetaan. Jätskit onnistuupi http://www.juicepresso.com.au/table/natural-fruit-ice-cream/

   klikkaanpa ruksin ruutuun jotta näen kun viestiin vastataan.

 6. TiTu Says:

  olenpa hieman myöhässä liikkeellä tän ketjun myötä, mutta oletteko mitään mieltä Kuving slow juicerista ja mitä eroa olisi tuohon coway juicePressoon?

  • Teemu Says:

   Kaikki kolme JuicePresso, Kuvings ja useammalla nimellä kulkeva Hurom/JP-11/VRT330-Omega ovat mainioita vehkeitä. JuicePresso vertailuja ei juuri ole. Tosin kun luin viestisi tuli heti mieleen videovertailu Kuvings vs. Hurom(Omega) jossa Kohdassa 31:19 Kuvings menee jumiin. (Niin menee toisinaan JuicePressoni. Kannen irroitus ja takaisinlaitto auttaa.) Kohdassa 33:09 Kuvings pamauttaa kannen irti ja kaveri saa sätkyn. Porkkanat saa Kuvingsin päästämään kunnon narinat.

   Tässä videossa Hurom(Omega) tuottaa hieman enemmän ananasmehua kuin Kuvings, joka puolestaan päästää enemmän kuitua läpi jos tykkää sellaisesta.

   Huomaan että Kuvingsia saa nyt Suomesta. Veikkaan että kaikki kolme tulevat samasta Korean tehtaasta. Youtubessa on tehdasvierailu.

   • TiTu Says:

    Kiitos pikaisesta vastauksesta, taidan hakea stockalta ton juicePresson, on kaikista vaivattominta.

 7. Teemu Says:

  Vähänkö törmäsin hienoon tutkimukseen by Michael Donaldson.Sitä on referoitu monessa artikkelissa mitä googlailin. Eli http://www.hacres.com/pdf/documents/other-juice-extractor-comparison-2007.pdf
  vertailee juicereita sen perusteella mitä määriä niillä puristuu mehua. Voittajaksi selviytyy erikoinen yhdistelmä nimittäin klassikko mehustin Champion (muussaajana) jonka jälkeen koko mössö halpaan hydrauliseen prässiin jolla tiristetään massasta irti viimeinenkin tippa.
  Samoten vertailussa käy ilmi että luomuporkkanoista irtoaa tuplasti amylaasi entryymiä verrattuna tehotuotettuun porkkanaan.

 8. Teemu Says:

  Jos ketä kiinnostaa voin myydä JuicePresson 220 eurolla. -040 541 5353

 9. pekka Says:

  Moi Elina. Kiitti hyvästä jutusta. Huromeita saa myös Suomesta nykyään. Itse ostin HH mallin eli uusimman toisensukupolven. Ssj-import myy niitä. http://Www.ssj.fi

  • hietanen matti Says:

   Samasta paikasta tilasin rakan huromini. Itse ostin ekan sukupolven. Parin prossan häviö ei haittaaa ;)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: