Luomumpi on parempi

by

Olen sitä mieltä, että parasta, mitä ihminen voi terveytensä hyväksi tehdä, on syödä runsaasti vihanneksia ja hedelmiä niiden tuotantotavasta riippumatta. Kuitenkin tärkeä askel tästä eteenpäin on siirtyminen luomutuotettuihin ja tietysti myös villeihin lajikkeisiin. Luomukasveilla on monia todellisia etuja terveyden kannalta:

 • korkeampi mineraali- ja vitamiinipitoisuus ravinteikkaammasta viljelymaasta johtuen (toki tähän vaikuttavat myös esim. säilytys- ja kuljetusajat ja -matkat)
 • torjunta-aineiden ja muiden haitallisten kemikaalien minimaalinen määrä
 • pienempi nitraattien määrä esim. pinaatissa ja salaateissa
 • parempi maku, jolloin on helpompaa syödä enemmän!

Suomessa ja muilla pohjoisilla alueilla ei ole helppoa saada kaikkea mahdollista luomuna varsinkaan ympäri vuoden. Kuitenkin on kannattavaa mahdollisuuksien mukaan satsata luomutuotteisiin ja niiden löytämiseen (ks. ostopaikkoja tästä postauksesta ja linkkilistasta). Rahallinen panostus luomuun on panostusta omaan terveyteen ja olotilaan! On hyvä myös muistaa, että ympäristökuormituksenkin suhteen on ulkomainen luomu parempi valinta kuin kotimainen tehotuotettu.

Luomutuotteisiin sijoittamista pohtiessa kannattaa pitää mielessä, että tiettyjen kasvien suhteen luomun valitseminen on tärkeämpää kuin toisten. Erityisen paljon kemikaalijäämiä on esim. seuraavissa tehoviljellyissä kasveissa: (The Daily Green /Dirty Dozen 2010)

 • Selleri
 • Persikka ja nektariini
 • Mansikka
 • Omena
 • Paprika
 • Pinaatti
 • Kirsikka
 • Viinirypäle

Puhtaimmasta päästä tehoviljeltyjen kasvien joukossa taas ovat muun muassa:

 • Sipuli
 • Avokado
 • Maissi
 • Ananas
 • Mango
 • Kiivi
 • Kaali
 • Vesimeloni
 • Parsakaali
 • Tomaatti

Itselläni on tällä hetkellä Keski-Euroopassa asuessani loistava tilaisuus maksimoida lähellä tuotetun luomuruoan osuus, sillä tarjonta on laajaa ja hinnatkin ovat lähempänä tehotuotettujen kasvisten hintoja. Tällä hetkellä syömisistäni onkin luomua arviolta 90 %. Ei-luomuna syön esim. poistohintaisia banaaneja, paksukuorisia meloneja ja satunnaisesti suoraan paikallisilta tiloilta ostettuja kauden tuotteita. Pyrin myös valitsemaan biodynaamisesti viljeltyjä tuotteita silloin kun niitä on saatavilla, sillä tässä viljelytavassa käytetään mm. erityisiä yrttivalmisteita viljelymaan ravinteikkuutta parantamaan. Biodynaaminen onkin ikään kuin ”parempaa luomua”. Etelä-Suomessa biodynaamisia kasviksia ja hedelmiä saa esim. Labbyn tilalta.

Nyt pari vuotta luomuun keskityttyäni huomaan aina selvän eron maussa ja koostumuksessa luomu- ja tehotuotettujen kasvisten ja hedelmien välillä. Esim. tehokurkut maistuvat vetisenmauttomille, kun taas luomukurkku on yleensä todella makea ja aromikas. Jo näiden makusyidenkin takia laitan mieluusti viimeisetkin pennini luomuherkkuihin. Sitä paitsi luomua syödessä tulee iloiselle mielellekin!

Ranskalaisilla luomuostoksilla


2 vastausta to “Luomumpi on parempi”

 1. Sanna Says:

  Voi luomu… Ihmettelin just pari viikkoa sitten paljon reissaavan henkilön kanssa, miten Suomessa luomu maksaa vain niin paljon. Vertailussa Suomen ja Saksan luomulimuhinnat ;)

  Musta Suomessa ihan hyvä kompromissi luomun ja tehotuotetun välillä on Järvikylän tuotteet, joiden viljelyyn ei ole käytetty kemiallisia torjunta-aineita. Hinta sama kuin tehotuotetun.

  Jännä että parsakaali onkin ns. parhaimmasta päästä tehotuotettua. Oon lukenut ihan päinvastaista. Pyrin syömään enimmäkseen luomuna ne vihannekset ja hedelmät, joissa ei ole kuorta. Poikkeuksena sitruuna jonka haluan useimmiten ostaa luomuna maun takia.

  Vaikka kahvi ei ole must, enkä käytä itsekään kuin satunnaisesti, on todettava, että kyllä siinä reilun kaupan luomu on parasta. Perus Juhla Mokat vain maistuvat aika… pahalle.

  Toivon, että tein blogi sais paljon näkyvyyttä, kun tää on niin hyvän mielen blogi :)

  Btw, katsoin sun Alppi-blogia, vau! Oon kiipeillyt ite vuoden verran ja noita kuvii kattellessa oon miettinyt, että kyl mäkin sitten isona ja rohkeempana (plus varakkaampana!) kiipeen kans tommosis paikois :) Lähdetkö usein kiipeilyreissuille pois kotimaastas?

 2. elina Says:

  Moikka Sanna!

  Oli tässä pieniä tietoteknisiä ongelmia ja vastaaminen jäi… kiitos kivoista ja kannustavista kommenteistasi näin vielä vähän myöhässä :)

  Saksa on kyllä todella Euroopan kärkeä noissa luomuasioissa – ja täällä Sveitsissäkin on kyllä kiva katsoa kassalla kun varmaan joka toisella on jotain luomutuotteita kun täälläkin hintaero on aika pieni ja valikoima hyvä.

  Nuo Järvikylän tuotteet on varmaan oikein hyviä, itsekin suosin niitä silloin kun olen Suomessa – valikoimaakin on reilusti. Tosin olen välillä miettinyt, mikä heidän tuotannossaan estää siirtymästä täysin luomuun…

  Tuo parsakaalitieto kuten muutkin perustui jenkki-informaatioon, eli on mahdollista että esim. Suomessa/Euroopassa näissä pitoisuuksissa voi olla jotain eroakin?

  Hauskaa että bongasit alppiblogin, se päivittyy tätä nykyä aika harvakseltaan, mutta varmaan taas joskus jotain raapustusta sinnekin ilmaantuu. Aika paljon tulee käytyä varsinkin Italian ja Ranskan puolella kiipeämässä, kun tuossa vieressä ovat, ja usein keli on parempi kuin täällä Sveitsissä ja erityyppisiä kallioita tarjolla. Vaikka ei voi Sveitsin vuoristakaan hirveästi valittaa :)

  Kiipeily- ja raakaruokaintoa + iloista loppukesää sulle!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: