Kurpitsakeitto

by

Syksyn edetessä ovat erilaiset keitot muuttuneet yhä houkuttelevammiksi ja vallanneet alaa illallispöydästäni. Raa’at vihannes- ja juurespohjaiset sopat tuovat herkullista vaihtelua salaattien tilalle tai rinnalle. Välillä aromikkaalla keittokulhollisella on kiva korvata myös makeampi hedelmä-/marjapirtelö vaikka lounasaikaan.

Vastoin perinteistä ajattelua keitosta saa maukkaan ilman pitkää haudutteluakin: tämän kurpitsaisen sopan voi nauttia joko kylmänä tai aavistuksen lämpimänä. Kurpitsaa – joka muuten itse asiassa on hedelmä – ei ainakaan itseni tule kovin monessa muodossa käytettyä, joten keitto on oiva tapa tuoda tämä syksyn hauska väripallero muiden ravinnonlähteiden joukkoon. Kuten vahvasta keltaoranssista sävystä voi arvailla, sisältää kurpitsa runsaasti beetakaroteenia ja lisäksi mm. c-, e- ja b-vitamiineja.

Ainekset kahden hengen annokseen:

  • puolisen kiloa kurpitsaa kuorittuna, siemenet poistettuna ja pilkottuna (itse käytin hokkaido-kurpitsaa)
  • puolikas punainen paprika
  • varsi tai pari selleriä
  • muutama taateli
  • pari desiä cashewpähkinöitä kermaisuuden aikaansaamiseksi
  • pari aurinkokuivattua tomaattia
  • parin peukalonpään verran sipulia
  • valkosipulin kynsi
  • 1 rkl sitruunamehua/vaaleaa balsamicoa
  • sopivasti cayennepippuria/chiliä
  • maun mukaan laatusuolaa
  • vettä
  • päälle silputtuja yrttejä (esim. persilja/korianteri/ruohosipuli)

Valmistus: tehosekoita kaikki ainekset (paitsi mahdolliset koristeluyrtit) lisäten vettä mukaan sen verran että saavutat haluamasi paksuuden. Jos haluat keitosta lämmintä, käytä joko lämmitettyä vettä valmistuksessa  tai lämmitä keitto tehosekoituksen jälkeen kevyesti kattilassa. Nopeaa ja näppärää – sitten vain lappamaan syksyn sato suuhun!

2 vastausta to “Kurpitsakeitto”

  1. Mari Heimala Says:

    Toimiiko tämä kesäkurpitsasta?

  2. Kurpitsakeitto | Semisti raaka Says:

    […] keitto ei pakkaspäivänä ajatuksena ensin kummemmin houkutellut, mutta halusin silti testata tästä blogista löytämääni reseptiä. Ja jälleen kerran raakasafka järjesti makubileet. Raa’an talvikurpitsan pupeltaminen […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: