Inkivääriä lääkkeeksi

by

Jauhettu inkivääri on mausteena varmasti kaikille tuttu, mutta vaatimattoman näköinen tuore juuri on saattanut jäädä monelle vieraammaksi. Lähinnä piparkakkujen ja glögin ohella sitä on nähty aasialaisissa ravintoloissa niin thai-ruokaan raastettuna kuin sushin ohessa tarjoiltuna. Sitä saa kuitenkin useimmista tavallisista ruokakaupoista edulliseen hintaan. Kääntöpuolena on kuitenkin sen alkuperä, sillä inkivääri tulee useimmiten Kiinasta. Kiinan maaperä on yksi saastuneimpia, eikä luomutuotannon valvontakaan ole ollut ongelmatonta. Joskus törmää kuitenkin myös muualta tuotuun inkivääriin, joten kannattaa pitää silmät auki ja viimeistään silloin tarttua tilaisuuteen. Jääkaapissa se myös säilyy pitkään, joten sitä voi hieman vaikka hamstrata.

Inkivääri on perinteisen kiinalaisen lääketieteen suosikki, mutta se on tunnettu pitkään jopa länsimaisessa lääketieteessä. Inkivääri toimii niin vatsakipujen kuin pahoinvoinninkin lievittäjänä. Sitä on syötetty merisairaille sekä raskauspahoinvoinnista kärsiville. Tällä hetkellä Evira tosin suosittaa inkiväärin välttämistä kokonaan raskaus- ja imetysaikana. Kovin tieteellisesti pitävää selitystä en tälle suositukselle kuitenkaan löytänyt ja suhtaudunkin varsin skeptisesti tällaisiin kieltoihin. Lisäksi kiellossa mitä ilmeisemmin viitataan inkiväärivalmisteisiin, ei tuoreeseen inkivääriin. Kannattaa siis käyttää harkintaa ja punnita ainakin inkiväärin välttämättömyys ruokavaliossa. Itse luotan kuitenkin enemmän inkiväärin kaltaisiin kasviksiin kuin kemiallisiin nappeihin, joita huoletta syötetään myös raskaana oleville. Toisin kuin esim. vastaavaan tarkoitukseen käytetyt kemialliset lääkkeet, inkiväärin vaikutus ei kohdistu keskushermostoon vaan vatsan toimintaan ja on todettu jopa tehokkaammaksi.

Inkiväärin avulla voidaan hoitaa myös kuumepotilaita, sillä inkivääri lievittää tulehdustiloja. Merkittävintä onkin sen käyttömahdollisuus tulehduksiin liittyvien nivelsairauksien hoidossa. Sen lisäksi, että inkivääri hillitsee tulehdusta se myös lievittää kipua. Itse kokeilisin sitä myös korvatulehduksista tai tulehdusriskissä olevista haavoista kärsiville potilaille. Lisäksi inkivääriä on käytetty menestyksekkäästi lisäämään notkeutta. Muita käyttötarkoituksia inkiväärille on löydetty astman ja allergioiden hoidossa, sillä se irrottaa limaa keuhkoista. Inkiväärin puhdistavat vaikutukset ulottuvat niin sisäelinten kuin ihon hyvinvointiin.

Itse laitan useimmiten palan inkivääriä pirtelön joukkoon, mutta inkivääriä voi käyttää myös moneen muuhun. Raastettuna se piristää salaatinkastikkeita, tahnoja ja keittoja. Inkivääriä kannattaa yhdistää esim. curryyn, korianteriin ja kaneliin. Inkivääriä voi myös sekoittaa hienonnettuna juomaveteen. Inkivääriveden kannattaa antaa hetki seistä, jotta maku ehtii liueta.

44 vastausta to “Inkivääriä lääkkeeksi”

 1. Nimetön Says:

  Moi!

  Tuli vaan mieleen että oon tainnut lukea joskus jostain (luotettavin lähde ;)) että jos laittaa inkivääripalan multaan niin se jatkaisi kasvua ja kasvattaisi jopa jonkinnäköisen kukan.. Näin siis voisi saada melkein kotimaista inkivääriä! :)

  Siitä on tosiaan aikaa kun luin tämän enkä itse ole vielä kokeillut niin en muista tarkalleen niitä ohjeita. Voi olla että suositteltiin istutettavaksi keväällä..?

  Ja sit vielä toinen vinkki. Itse olen kuorinut inkivärin ja laittanut pakkaseen. Pakastettuna sitä on sitten helppo raastaa. Toisaalta mä en käytä ihan päivittäin enkä suuria määriä niin ehkä sen takia tämä säilömismuoto toimii itselläni hyvin :)

  Ja kiitos mahtavasta blogista!!!

 2. ulla Says:

  Moi!
  Tää olikin hyvä lisäys! Mun kämppis kasvatteli kesällä inkivääriä. Inkivääri lillui itseasiassa isomman kukan (ja perunan…) juurella mullan päällä, mutta puski siinä pientä vihreää vartta tai lehteä, se ei vielä ihan selvinnyt. Toki nyt on huono aika kasvatella yhtään mitään, mutta voihan sitä kokeilla, ainakaan näkemäni perusteella inkivääri ei ole järin vaativa kasvi…

  Ja kiitos palautteesta! :)

 3. Mikko Says:

  Moi,
  Itse olen käyttänyt tuoretta inkivääriä teen seassa. Idean tähän sain Intian matkaltani, jossa sitruuna-inkivääri ”tee” tai pikemminkin lämmin juoma oli suosiossa. Intiassa juomaan laitettiin peukalonpään kokoinen kuorittu inkiväärin kimpale.

 4. Makea juttu eli paahdetut sokerimantelit « Tuu syömään Says:

  […] on tavallista sokeria kivennäispitoisempaa ja siten parempi vaihtoehto. Kaneli ja inkivääri ovat molemmat hyviä lisiä ruokaan, inkiväärillä on todettu olevan hyviä terveysvaikutuksia, […]

 5. Nimetön Says:

  Liekö perää vai ei,mutta olen noin 5 kuukauden ajan päivällisen yhteydessä syönyt inkivääriä raakana noin pari senttiä pitkän pötkön. Joku kehui sen vaikuttavan niveliin. Olkapääni pirulliseen pakottamiseen öisin se on vaikuttanut. Ne pakotukset on vähen-
  tyneet kolmasosaan. Eikähän tuosta ole sivuvaikutuksia tullut. Jos
  sitten vienee hengen yhtäkkisesti. Tiiä häntä.

  • ulla Says:

   Hienoa, että olet saanut inkivääristä apua. Tosiaan inkivääriä suositellaan nivelvaivoihin ja myydäänpä inkiväärikapseleitakin siihen tarkoitukseen. Paras tapa on tietysti nauttia sitä raakana. Ja tuskinpa sillä ainakaan henki lähtee :).

 6. Nimetön Says:

  Kokemus jo itsessään syödä parin sentin pala inkivääriä raakana…

  • ulla Says:

   No ei sitä ehkä tarvitse kerralla syödä tai sellaisenaan rouskutella… Itse blendaan sen banaanien sekaan.

 7. Nimetön Says:

  Hei minä jotenkin pidän inkiväärin voimakkaasta mausta rouskuttelen sitä, melkein päivittäin ja laitan melkein kaikkeen ruokaan pieniksi palasiksi silputtuna.

 8. Nimetön Says:

  Hiljattain uimahallissa joku mies, joka on minua hiukan nuorempi, minulle tuntematon, kertoi olkapäävammastaan, jonka kivut eivät olleet hellittäneet, ennen kuin hän alkoi syödä inkivääriä. En enää muista aikaa, joka siihen kului, mutta kivut hävisivät. En muista myöskään, millaisesta vammasta oli kysymys. Minulle muuan suomalaistunut japanilainen taidemaalari, jonka tunnen varsin hyvin, on suositellut inkiväärin syömistä jo useita vuosia sitten. Minulla on sormissa nivelrikko, johon syön glukosamiinivalmistetta. Se on pitänyt kivut poissa. Nyt kuitenkin yhteen sormeen niitä ilmaantui, ehkä pakkasten johdosta. Inkiväärin syömisen myötä ne ovat hävinneet. En tietenkään voi taata, että siitä on hyötyä, muttei siitä haittaakaan ole. Ainakin kannattaa kokeilla. Tuo mies syö apteekista saatavaa inkiväärivalmistetta, josta en tiedä mitään. Minä ostan kaupasta yhden inkiväärijuurakon, josta veistelen pieniä palasia muutaman kerran päivässä. Maku on aika vahva, hiukan kirvelevä, mutta katoaa nopeasti, varsinkin jos syö tai juo jotain sen päälle. Viimeksi ostamani juurakko maksoi 17 senttiä ja on kestänyt ainakin toista viikkoa.

  Raimo, 71

 9. Mia Says:

  Minulla on myös nivelrikkoa varpaissa ja sormissa ja glukosamiini auttoi (ainakin luulen, että sen aloittamisen myötä oireet hävisivät) noin vuoden verran. Nyt kuitenkin on sen syömisestä huolimatta tullut taas oireita. lienenkö tullut immuuniksi aineelle?? nyt aloitin vimmatun inkiväärikuurin eli lisäilen ruokiin ja teeheni inkivääriä. soija on toinen ruoka-aine, jota olen nyt aloittanut syömään päivittäin jauheena ja maitona. Nyt odotan kuinka pian vaikutukset alkavat näkymään. Raportoin tännekin sitten! – Mia

 10. Nimetön Says:

  Minulla on nivelrikkoa sormissaaja kulumaa polvissa.Polvet ovat toisinaan tosin kipeät. Kuulin jostain tästä inkiväärin vaikutuksesta ja kokeilin. Jo viikon syömisen jälkeen huomasin vaikutuksen, tanssikin sujui ilman kippuja.sitten jostain syystä unohdin vähäksi aikaa inkiväärin syönnin ja kivut palasivat. ei muuta kun uudestaan syämään ja jo kolmen päivän jälkeen kivut helpottivat. Olen syönyt niitä sokerilla kuorutettuja inkivääripaloja ja otan palan aamulla toisen illalla.

 11. Nimetön Says:

  Inkiväärin voimakkaan maun saa kesytettyä vääntämällä siitä smoothieita tai lusikoitavia hedelmäpuuroja (: Appelsiini ja inkivääri sopivat mielestäni etenkin hyvin yhteen, samoin kotimaista porkkanaa ja inkivääriä kannattaa kokeilla!

  Tuorehedelmäpuuroihin (joihin blendaan hedelmiä ja psylliumkuitua, joka hyydyttää seoksen paksun puuromaiseksi) inkivääri sopii isompinakin määrinä loistavasti, sillä psyllium neutralisoi voimakkaita makuja aika tehokkaasti.

  Ennen en voinut sietää inkivääriä, mutta kun hiljalleen totuttelin itseni sen makuun, olen tullut aivan riippuvaiseksi tästä taikajuuresta! Kun keho oppii yhdistämään tietyn maun siitä saataviin ravinteisiin, alkaa se automaattisesti mieltymään ravintotiheisiin aineksiin ja pyytämään niitä lisää (: Näin minulla kävi myös esim. macan kanssa, vaikka en olisi ikinä ensi maistamisen jälkeen uskonut niin käyvän!

 12. Tiinuli Says:

  Flunssa päällä ja tein kaverin kehoituksesta inkiväärijuomaa. Raasta kolmen sentin palan ja kaadan päälle litran kuumaa vettä ja annan hautua puolisen tuntia. Sitten siivilöinti. Ihanaa kuumaa juomaa hunajalla mastettuna. En tiedä, mitä olo olisi ilman tätä, mutta olen jäänyt koukkuun hyvään makuun.

 13. Lellu Says:

  Laitan inkivääriä ohuina siivuina, sitten kuuma vesi päälle ja annan jäähtyä, lisään siihen sitruunan mehun ja hunajaa ja lisää vettä kylmää maun mukaan kaikki ja koukkuun jäin.

  • Nimetön Says:

   Toi kuulostaa hyvältä…pitääpä kokeilla. Olen käyttänyt inkivääriä jo vuosia. Leikkaan ohuita siivuja ja laitan vihreän teen sekaan hautumaan ilman makeutusaineita. Olen niin tottunut tuohon aamujuomaan, että on vaikea olla ilman. Inkivääristä on myös ollut apua nivelkipuihin.

 14. Anski Says:

  Pitkäaikainen suosikkini on ollut inkivääri puurossa. Kaapista löytyvien vaihtuvien lisukkeiden kanssa, kuten avocado, maca, erilaiset sokeroimattomat marjat, marjajauheet ja pellavansiemenet ja hedelmät, inkivääri sopii puuroon kuin nenä päähän. Herättää sopivasti ja tuo iloa päivään :)

 15. Nimetön Says:

  Syön päivittäisen inkivääriannokseni maitorahkapurkillisen, juoksevan hunajan, pellavasiemenöljyn ja nyt kesällä suoraan pihalta poimimieni mustikoden kanssa. Hunaja peittää inkiväärin kirpeyttä vaikkei tuo inkiväärin määrätty kipakka maku minua ole koskaan haitannut. Sellaisen miehen peukalonpään kokoisen palan inkiväärin juurta tuohon välipalaani pilkon. Uskon ainakin että tekee hyvää nivelille.

 16. Nimetön Says:

  Tosi hauska nähdä että raa’an inkiväärin ystäviä löytyy muitakin!

 17. Linda Says:

  Mä oon nyt jonkin aikaa erään blogikirjoituksen innoittamana juonut inkivääriteetä: kuorin ja pilkon pienen palan inkivääriä ja keitän niitä paloja sitten vedessä hiljalleen n. puoli tuntia. Sitten vaan siivilöin kuppiin ja nautin. Aluksihan maku oli aika voimakas, mutta äkkiä siihen tottuu ja joskus jos tulee oikein vahvaa keitettyä, niin lorautan sekaan pienen tilkan maitoa pehmentämään.

 18. Reijo Jokinen Says:

  Moi !Poden selkäranka reumaa, pahimmillaan syön 4 kpl Ibuksiini 800:sta, Olen ollut kolmesti Suomen lähetysseuran ja herättäjäyhdistyksen kirves talkoolaisena Senegalissa,join siellä janooni Inkivääri Siirappia laimennettuna, kivut hävisivät, tulin suomeen kivut palasi, näin kävi kolmesti. 2011syksyllä aloin tehdä itse koeeriä Senegalilaiseen tapaa, ja homma toimii.
  Teen laillisesti myyntiin Inkivääri siirappia joka sisältää inkivääriä,sitruunaa, siirappia, ja lähdevettä, tuote on saatavissa 0.5 L 15€ 0.7 L 20€ ja 1 L 25€ sekä inkivääri ”teetä” n 100g 5€ +pakkaus ja postikulut.

  JR-AFFIN
  Reijo Jokinen
  Kynsivedentie 25
  41530 Veneranta (Hankasalmen venekoskella)
  Testiv. 040-4130800
  retsi@luukku.com

 19. Nimetön Says:

  Kärsin kamalista kivuista pohkeissa ja ranteissa. Kipu on raastavaa, repivää..olen vasta syönyt inkivääriä raastettuna teen joukossa muutaman viikon. Lääkärit eivät osaa sanoa mistä kipu johtuu..tulen hulluksi..en voi syödä särkylääkkeitä..vatsa ei kestä..

  Riitta

 20. Mika Says:

  Itse puristetun porkkanamehun seassa tuore inkivääri (1/3 pala maakasvua) menee vähän henkeä haukkoen. Polvet nitisee portaita kiipeillessä, saas nähdä auttaako tänään aloitettu inkiväärikuuri.

 21. Nimetön Says:

  Kannattaa kokeilla valkosipulipuristinta inkivääriin -itse puristelen inkiväärin mehut sitruunateehen.

 22. Pertti Huttunen Says:

  Albert:
  Kaikki puhuvat palasta, puolikkaasta, kolmanneksesta, kuka sitten cm x cm, kuka grammasta, mutta ei vielä ole yhdeltäkään sivulta tullut selkeää neuvoa: montako, miten ja kuinka usein.
  Kertoisitteko hiukka tarkemmin.
  Viikon olen käyttänyt ihmeainetta ”palasen” lastuina aamupuuron kanssa (runsaasti marjoja mukaan, tietty), ja luulen, että olen päässyt uuden elämän polun alkuun. Nivelien kolotus, pillerien ja muun keinotekoisen vuosien taitavatjäädä. Kiitos.

 23. Nimetön Says:

  Paula Parikkalasta.
  Minulla oli hyvin kipeät ja väljäntuntuiset polvet.Söin noin sokeripalan kokoisen palan inkivääriä päivässä.Puristin sen valkosipulinpuristimella maustamattoman jogurtin sekaan jossa oli marjoja ja omatekoista hilloa makeutena.Noin 5 viikon kuluttua alkoi tuntua siltä että polvet ”napakoituivat” ja polvissa oleva väljyys ja kivut katosivat..Samoin kävi myös miehelleni. Tosi on että auttaa polviin.

 24. Nimetön Says:

  On se uskottava, että inkivääristä saa helpotusta. Olkapää-, ja polvet paremmassa kunnossa, eikä niitä kovia särkyjä enää lainkaan. Noin kuukauden ajan olen päivittäin raastanut 2-3 cm:n palan inkivääriä milloin mihinkin valmiiseen ruokaan. Aikaisemmat tosi kovat närästyskohtaukset ovat myös kadonneet, vaikken olekaan ruokavaliota muuttanut. Itse kuorin inkiväärin, käytättekö kuorineen?? Apteekin glukosamiiniin verrattuna hintaerokin on huikea.

 25. Leea Says:

  Onko teillä käsitystä toimiiko pakastettu inkivääri kipuihin yhtä hyvin kuin tuore? Pakasteessa juuri säilyy eikä nahistu.

  • Nimetön Says:

   Kyllä pakastettunakin inkivääri toimii hyvin kipuihih. Paloittelen pieniksi paloiksi ja pakastan. Otan päivän annoksen sulamaan jääkaappiin ja syön ne ruuan yhteydessä. Tyhjään vatsaan en suosittele, tulee paha olo. Itellä on fibromyalgia ja kovia hermokipuja. Olen syönyt 2 x pv. ja tarvittaessa illalakin toista kuukautta. En ole tarvinut syödä mitään särkylääkkeitä. Kun kipu yltyy, niin nielaisen inkiväärin ja 20 min. kuluttua, kipu häviä. Lääkkeistä johtuva vatsakivut on hävineet. Minulla oli 1,5 v. paha ihosairaus ( punajäkälän joku rinnakkaistauti ). Siitäkin sairaudesta pääsin eroon. Myös jäseneet ovat notkeampia ( vaikka en ole mikä jäykkis koskaan ollut, mutta ikääntyminen alkaa näkyä myös jäsenneissä ajan kanssakin ). Ennen punttitreeni noin 30 min. on hyvää ottaa inkivääripalanen, auttaa kipuun ja notkeuteen ja treeni sujuu paremmin. Näin lihaskunto pysyy kunnossa kun kivun takia ei tarvitse lopettaa kuntoilua. Sellaisia kokemuksia on tullut pienessä ajassa. Olen onnellinen kun ei tarvitse syödä lääkkeitä.Vihdoin löysin siihenkin sairauteen( fibromyalgiaan ) luontaisläkkeen, mikä helpottaa elämää. Muista kuitenkin elää terveellisesti ja syödä oikein, ei valmisruokia ja liikunta sen lisäksi, niin uskon, että olet tyytyväisempi parempaan elämänlaatuun. Se on yleinen neuvo kaikille mikä on hyvää muistaa.

   • Leea Says:

    Kiitos vinkistä. Tästä lähtien paloittelen suoraan pakkaseen. Olen nyt viikon raastanut sitä aamupirtelööni. Tuloksia ei vielä näy, mutta tilanteeni on kaikinpuolin kehnonlainen. Minulla on vuosi sitten alkanut niveltulehdus, selkärankareuman tyyppinen, spondylartriitti, ja tulehdusta ei vain saada kuriin. On yritetty jo kolmea biologita lääkettä, syostaatteja tietnkin ja nyt Remicadetiputushoito. Olen huomenna menossa uuteen tiputukseen.
    Olen lähes liikuntakyvytön lonkan ja polven kipujen vuoksi. Ulkoilu on pitänyt jättää, liikunnasta puhumattakaan. Olen vuosia joogannut ja uinut, nyt en voi kuin istua.
    En haluaisi käyttää Panacodia ja vahvaa Buranaa, joten kaikki vinkit on tervetulleita. Jos tästä inkivääristä nyt olisi apua. Olen ollut vuoden sairaslomalla ja jos en kohta pääse töihin alkaa pää savuta. Onko täällä kohtalontovereita muitakin?

 26. marita koskinen Says:

  Tietääkö kukaan, mistä saa Jyväskylän seudulla muualta kuin Kiinasta tuotua inkivääriä ?

 27. Riitta Ali-Rekola Says:

  Olen juonut inkivääriteetä nivelkipuihin. Tee sisältää tuoretta inkivääriä, kaksi hyppysellistä kuivattua nokkosta, kuivattuja mustikan lehtiä ja vihreätä teetä. Myös kuivattu minttu antaa teehen potkua, lisäksi sitruunaa ja hunajaa. Suuta polttelee, mutta tuntu on minulle mieleinen. Keitän teeveden ja haudutan kaikki aineet n. 10-20 min. Inkivääriä on runsaasti, noin 50-100 gr pieniksi palasiksi lohkottuna. Sitten vain juomaan. Kylmänä teee maistuu myös, mutta viisasta on laittaa se jääkaappiin ja juoda parin päivän kuluessa.Minulla olikean peukalon kaksi niveltä olivat turvonneet eivätkä taipuneet; samoin nilkkanivelet kipeytyivät jo kilometrin kävelystä. Nyt kivut ovat hävinneet, mutta käytin myös osteopaatin apua. Hän niksautti kipeän peukalon luut kohdilleen venyttämällä niitä ja sanoi, että nyt pitäisi veren kiertää. Tukkoinen suonisto ei vie inkiväärin vaikutusta, joten pitää tarkistaa myös, onko tarvetta saada nivelet oikeaan asentoon ja veren kiertämään

 28. Mamma Says:

  Nyt sitten inkiväärin ostoon. :) innolla odotan vaikuttaisiko iskiaskipuun, siitä tuskasta jos vielä eroon pääsisin niin voi pojat! Olen kyllä raskaana, mutta ajattelin että mieluummin flunssaakin tässä tilassa tainnuttaa inkivääriteellä kuin että panadolilla. Luonto lähemmäs ihmistä niin elämä paranee!

 29. Vesku Says:

  Inkivääri on todellakin ihmeaine. Vaikka olen nuori (19v), mulla on vasen polvi vaurioitunut onnettomuudessa, molemmat ranteet murtuneet, huonot nilkat ja nivelet. Polvet nitisee ja natisee, paukkuvat jos menee kyykkyyn jne. Mutta onneksi tiedän mistä se johtuu (nuoren elämäni ajan en ole saanut tarpeeksi ravintoaineita huonon ruokavalion ansiosta + onnettomuudet + liika istuminen + vähäinen liikunta + huonot kengät). Ja onneksi olen nuori, joten asialle pystyy vielä tekemään paljonkin.

  Inkivääri todella lämmittää lihaksia ja niveliä. Talvisin se on ihmeaine, se vilkastaa verenkiertoa eikä todellakaan palele kylmimmälläkään säällä! Venytellessä siitä on apua. Nivelvaivaisille toinen ihmeaine, mitä suosittelen on MSM. Jos teillä ei ole tätä niin käykää ostamassa. Mielummin Robin Hoodin hevostarvikkeista kuin luontaiskaupasta. Se on samaa tavaraa, mutta robbarissa pakkaus on puolet isompi ja puolet halvempi, koska se on ”tarkoitettu” hevosille.

  Inkivääriä käytän esim jauheena, tai pilkottuna teen, salaatin, tai mausteisten kana-aterioiden seassa. Näissä hommissa mielikuvitus on rajana!

  Inkivääri + mustapippuri + kurkuma on myös maailman paras särkylääke; pääkomponenttina kurkuma. Kaksi muuta vain tehostavat sen vaikutusta synergisesti. Luonnon omat lääkkeet kunniaan.

 30. Nimetön Says:

  Intialainen flunssaresepti: inkivääri+mustapippuri+hunaja+ kuuma vesi. Toimii erityisesti köhään

 31. Maria Luoto Says:

  Olen nyt juonut inkivääri vettä 6kk,tta.siivutan n. 3-5cm palan inkivääriä kannun pohjalle ja 1lit. kiehuvaa vettä päälle ja annan hautua yön yli. Seuraavana päivänä juon veden pikku hilbaa ja syön palaset. Sormeni ovat parantuneet, ei enää pakota nivel rikko, niin kuin ennen.

 32. evp emäntä pohjanmaa Says:

  Kysyisin, eikö inkivääri maustetta voi käyttää, esim. sekoittaa jogurtin joukkoon

 33. Jouni Kari Says:

  En ihan jokaista kirjoitusta jaksanut lukea mut aloittelen inkun käyttöä juuri noihin nivelkipuihin liittyen. Koskaan en ole mikään luontaistuotteiden superkuluttaja ole ollut mutta nyt kokeilen. Mitään tuskaa ei tuota syödä sitä raakana mut kysymys onkin nyt siitä et eikö se menetä osan ”parantavista” aineista jos sitä keittää??

 34. Saara Says:

  Ainakaan valkosipulia ei saa kuumentaa, tai se menettää antibioottisen allisiininsä.. Se täytyy murskata ja odottaa vähintään 15 minuttua. Silloin siihen muodostuu bakteereita tappavaa allisiiniä.
  Valkosipulilla (yksi kokonainen valkosipuli päivässä) olen saanut borrelioosikipuni lähes häviämään. Lisäksi olen syönyt mustaa pippuria sekä kurkuma- ja ikiväärikapseleita. Kiitos kirjoittajille, huomena ostan kaupasta kurkumaa. Paitsi halvempaa, niin luulen sen olevan tehokkaampaakin kuin kapselit. Niin, ja se borrelioosi vaatii myös aivan ehdotonta ruokavaliota. Tärkeintä on, ettei syö milligrammakaan sokeria koskaan. Se tuntuu olevan borrelioosin aiheuttavan spirokeettabakteerin suurinta herkkua.

 35. Saara Says:

  Anteeksi! Ostan tietenkin inkivääriä enkä kurkumaa.

 36. Saara Says:

  Anteeksi! Ostan tietenkin inkivääriä, enkä kurkumaa.

 37. elisa Says:

  Olen jo vuosia käyttänyt inkivääriä uskoen sen pitävän flunssan poissa, raastan tuoreen inkiväärin ja sekoitan hunajaan. Kiitos kaikista uusista vihjeistä kirjoittajille,laitampa inkivääriä palasina pakastimeen ja syön joka päivä pari palaa, olen nivelrikkoinen, joten kivuttomampaa tulevaisuutta odottelen.

 38. Nimetön Says:

  itse tein tiukan soseen ja pursotan jääpalapusseihin. saan helposti annoksen teehen, smoothieen ja salaattikastikkeessa.

 39. Paulina Muca Says:

  Mehulingolla teen inkivääristä,porkkanasta,appelsiinista ja milloinmitäkin salaattia,paprikaa,aroniamarjaa yms.tuoremehun.inkivääriä n.2cm pala.flunssa ja yskä lähti nopeasti pois.Joka päivä juon tuon mehun ja tykkään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: