Härskiä lobbausta!

by

Maamme johtava uutislehti Helsingin Sanomat tekee näyttävää propagandaa tämänaamuisella uutisellaan ”Jättiläistutkimus selvitti parhaan ruokavalion painonhallintaan”. HS väittää, että tutkimus ehdottaisi ravitsemussuositusten muuttamista runsasproteiiniseen suuntaan, vaikka tutkijat eivät sanallakaan viittaa ravitsemussuositusten suuntaan. Olisikin perin outoa vetää niin laajoja johtopäätöksiä tutkimuksesta, joka tarkastelee vain painonhallintaa laihdutuksen jälkeen, ei terveyttä.

Tutkimuksen tiivistelmä luettavissa täällä: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1007137

Tutkimuksessa vertailtiin 8 viikon laihduttamisen tuloksena saavutetun painon ylläpitämisen onnistumista muutamalla eri ruokavaliolla, jotka erosivat jonkin verran proteiini- ja hiilihydraattipitoisuudeltaan, kuitenkin eri maiden nykyisiä ravitsemussuosituksia mukaillen.

Erot eri ruokavalioiden välillä olivat erittäin pieniä, sillä keskimääräinen painonnousu puolen vuoden seurantajaksolla oli vain 0,56 kg! Tutkijat myöskin toteavat aiempaan tuloksiin viitaten, että yleensä Atkins-tyyppisellä runsasproteiinisella ruokavaliolla painonhallinta voi onnistua noin vuoteen asti. Tämäkin tutkimus jää turvallisesti tuon vuoden rajan sisäpuolelle.

Runsasproteiinisen ruokavalion erittäin pieni painonhallinnallinen etu itse asiassa jopa yllätti minut. Proteiiniahan elimistö ei kovin helposti kykene käyttämään energiakseen, joten ylimääräinen proteiini, jota ei myöskään ole rakennustoimiin tarvittu, poistuu virtsan mukana. Tämän ko. tutkimuskin osoitti. Näin ollen lyhyen aikavälin laihtuminen on periaatteessa todennäköisempää tällaisella ruokavaliolla, joskin aivan eri asia on sitten kyseisen ruokavalion terveellisyys. Terveyshaittoihinhan tämä tutkimus ei ottanut kantaa.

Tutkimuksessa ei myöskään tarkemmin kerrota, mitä esimerkiksi syödyt hiilihydraatit olivat. Oma veikkaukseni on, että eivät varmaankaan pääasiallisesti ainakaan hedelmiä! Toki on huono asia niin painonhallinnan kuin terveydenkin kannalta syödä prosessoituja viljoja ja sokereita, joita kenties tässäkin on saatettu nauttia.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon tutkijoiden rahoituslähteet ja muut kytkökset. Kööpenhaminalaisen tutkimuslaitoksen toimintaa on tukenut yli 100 elintarvikeyhtiötä. Tutkijoiden taloudellisista ja muista kontakteista löytyy myös meijeriteollisuuden toimijoita sekä sellaisia yrityksiä kuin McDonalds, Danone, Pepsi, Coca-Cola ja Unilever.

5 vastausta to “Härskiä lobbausta!”

 1. Seppo V Says:

  Kiinnitin huomioini myös, aamulla samaan lyhyeen uutiseen. Tuli mieleen että, uskokaa unianne. Tälläisiä uutisia ei oikeasi saisi julkaista ollenkaan. Luulo vain lisääntyy ja todellinen tiedo ei selviä koskaan suurimmalle osalle ihmisistä

 2. terautia@hotmail.com Says:

  Mikähän tässä nyt sitten on sitä lobbausta? Meinaatko, että tutkimustulokset on jollain tapaa Pepsin tai kokiksen myyntiä edistäviä?

  Ei noi tutkimukset oo mitään ilmasia, joten taloudellinen tuki on kaivattua, eikä todellakaan AINA aiheuta puolueettomia tutkimustuloksia.

  Ja oletko lukenut ton artikkelin kokonaan vai vain ton abstractin? Mistä tiedät ettei artikkelissa puhuta ravitsemussuosituksista?

  Missä kohtaa HS artikkelissa puhutaan, että ravitsemussuosituksia tulisi muuttaa? Siellähän puhutaan vain ja ainoastaan parhaasta ruokavaliosta painonhallintaan ja lihomisen estämiseksi.

 3. elina Says:

  Hei!

  Näköjään HS on 26.11. päivitettyyn uutisversioonsa korjannut tekstiä, eli poistanut väitteen, että tutkimus suosittelisi ravitsemussuositusten muuttamista. Annoinkin heti ko. uutisen julkaisun jälkeen palautetta HS:lle tuosta virheestä, mutta hidasta näytti olevan reagointi.

  Tällainen vääristely on mielestäni selkeää lobbausta kyseisenlaisen ruokavalion puolesta, ja vaikka ’virhe’ on sittemmin korjattu, on tietynlainen viesti saatu välitettyä kansalle, joka ei varmastikaan yleensä lue alkuperäisiä tutkimusjulkaisuja vaan luottaa uutisointiin. Mielestäni varsin harmillista toimintaa.

  Edelleen uutisessa näyttää olevan jäljellä maininta, että ”Tutkimus halusi myös vastata kysymykseen, ovatko viralliset ravitsemussuositukset linjassa uusimman ravitsemusta koskevan tieteellisen tiedon kanssa”, mitä kyseisessä julkaisussa ei myöskään sanota.

  Itse olen toki lukenut koko julkaisun, sillä abstraktit antavan aina varsin vaillinaisen kuvan esimerkiksi tutkimuksen metodologiasta sekä myöskin tuloksista ja niitä koskevasta keskustelusta johtopäätökset mukaan lukien. Ko. paperihan on luettavissa blogauksessani olevasta linkistä.

  Itse tutkijana ja tutkimusmaailmaa muutenkin läheltä seuraavana olen joutunut havaitsemaan, että rahoittajilla ja muilla kytköksillä on valitettavasti yllättävän paljon valtaa siinä, millaisia tuloksia tutkimuksista ’saadaan ulos’ ja millaisia/miten vahvoja johtopäätöksiä niistä vedetään. Siinä mielessä ’puolueettomia’ tutkimuksia on erittäin vähän, jos ollenkaan, varsinkin silloin kun toimitaan tavalla tai toisella lähellä yrityksiä.

  Lähinnä viittasin tuolla lobbauksella HS:n toimintaan, mutta miksei sen voida tällaisissa tapauksissa ajatella liittyvän myös noihin rahoittajiin/kytköksiin ja heidän intresseihinsä. On kuitenkin selvää, että mainitsemani tahot ovat isoja toimijoita, joilla aivan varmasti on asiansa ajettavana tutkimusmaailmassakin. Ihan hyvin tällainen tulos voi tukea vaikkapa virvoitusjuomayhtiöidenkin toimintaa, sillä heillä taitaa olla enenevässä määrin painopiste sokerittomissa lisäainejuomissa? Tähän nyt en sinänsä ottanut edes kantaa, vaan halusin vaan mainita millaisia tahoja taustalta löytyy.

 4. Nimetön Says:

  Kiitoksia asiallisesta vastauksesta!

  Artikkeli ei ainakaan mulle avaudu luettavaksi tosta linkistä, vain toi abstracti avautuu. Olenko käsi vai onko sulla pääsy maksullisiin artikkeleihin…

 5. elina Says:

  No näinpä näyttääkin olevan, että vain abstraktiin pääsee käsiksi. Olin nimenomaan katsovinani, että koko artikkeli olisi vapaasti luettavissa, mutta nähtävästi olin sittenkin ollut yliopiston verkkoon kirjautuneena sitä lukiessani.

  Hyvä että tuli kuitenkin esiin, lisäänpä tarkennuksen tuohon tekstiin. Harmi homma, ettei tähän nyt sitten olekaan kaikilla pääsyä tarkistamaan faktoja… Joissakin lehdissähän julkaisut ovat kaikille avoimia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: