Ruokailupäivitystä

by

Jälleen kurkkaus siihen mitä kaikkea laitoin suuhuni eilisen aikana. Melko tavallinen talvisempi päivä kyseessä ruokien suhteen. Liikunnallisesti normaalia rauhallisempi, vain tunnin verran keveää pyöräilyä ja kävelyä lähdereissun merkeissä sekä työskentelyn lomassa muutamaan otteeseen jotain vetreytystä kuten päällä- ja käsilläseisontaa ja sen sellaista. Seuraavassa listattuna jokainen suupala.

Aamu (n.klo 9)

 • mehu: 4 appelsiinia
 • pirtelö: 4 appelsiinia, 6 tuoretaatelia

Lounas (n. klo 12)

 • viherpirtelö: 6 banaania, 2 dl pakastevadelmia, muutama kourallinen vihreitä (persilja, mangoldi, lehtisalaatti)

Iltapäivä (n. klo 15)

 • vihermehu: 1 omena, ½ kurkku, 1 pieni kesäkurpitsa, n. 100g pinaattia, 2 sellerinvartta
 • 2 päärynää

Illallinen (n. klo 18)

 • kurpitsa-pinaattikeitto, tästä reseptistä soveltaen (ilman pähkinöitä)
 • raakatacot (sis. mm. kaalia, ituja, tomaattia, porkkanaa, mantelia, saksanpähkinää, avokadoa… resepti tulossa!)

Päivän mittaan lisäksi lähdevettä pari litraa, josta noin puolet aamulla.

Kokonaisenergiamäärä 2494 kcal, josta 83 % hiilihydraatista (568 g), 11 % rasvasta (33 g) ja 6 % proteiinista (49 g). Tähtään tällä hetkellä keskimäärin noin 2500 kcal -tasolle, joten aika nappiin osui fiilispohjalta! Myös makroravinteiden suhteet ovat haluamani suuntaiset.

Mikroravinteita kertyi jälleen reilusti. Esim. kalsiumia selvästi yli suosituksen (1080 mg), magnesiumia 2,5-kertaisesti, C-vitamiinia yli 10-kertaisesti, useimpia B-ryhmän vitamiineja myöskin yli suosituksen. Kuten olettaa voi, auringonvalon avulla muodostuvan D-vitamiinin saanti jäi nollille, samoin kuin tämän laskelman mukaan myös B12 (joskin otan tätä toistaiseksi purkista). Myös seleeni jäi vähän alhaiseksi. Laskelmat tavalliseen tapaani fitday.com-sivustolta, jossa pohjana yhdysvaltalaiset ravintosuositukset.

Ateriarytmi tuntui hyvältä ja ruoan määrä riittävältä – ei mitään kummempaa nälkää tai muita ikäviä tuntemuksia. Samoilla linjoilla jatketaan!

Aiempia ruokapäiväkirjojamme löydät seuraavista linkeistä:

http://raakaruoka.com/2010/08/07/ruokapaivakirja/

http://raakaruoka.com/2010/07/15/ateria-analyysia/

http://raakaruoka.com/2009/12/09/kiipeilypaivan-evaat/

http://raakaruoka.com/2009/11/30/tavallinen-paiva/

14 vastausta to “Ruokailupäivitystä”

 1. Nimetön Says:

  Moikka!

  Teillä on mahtava (ja järkevä) blogi. Paras laatuaan raakaruokamaailmassa!

  Syön samaa b12-vitamiiniä kapselin sisällön päivässä. Huomasin kuitenkin hetki sitten, että yksi kapseli on vain 16,jotain% DV:sta. Hmm. Onko sulla jotain tutkimustietoa riittääkö tämä määrä? B12 varastoituu kuitenkin elimistöön.. Ja kuinkahan on, onko iduissa, levässä yms. ihmisiin imeytyvää b12-vitamiinia vai ei? Niitä tulee vedettyä ehkä liikaakin ja b12 ois kiva lisä. Siitä on niin ristiriitaista tietoa maailma täynnä.

 2. Nimetön Says:

  vitamiinia eikä vitamiiniä :)

 3. elina Says:

  Heippa!

  Kiitos kauniista kannustuksen sanoista :)

  Katsahdinpas myöskin tuohon vitamiinipurkkiin.

  Valmisteessa näyttäisi olevan b12:sta 1000 mcg per kapseli. Täältä http://ods.od.nih.gov/factsheets/vitaminb12/ tarkistin lukuja ja termejäkin, ja selvisi että tuo yhdysvaltalainen DV eli ’daily value’ on b12:lle 6 mcg, kun taas RDA eli ’recommended dietary allowance’ on 2,4 mcg, jota vastaa Suomessa 2,0 mcg:n suositeltu saanti.

  Laskin että näiden lukemien perusteella tuossa purkissa pitäisi lukea DV:n kohdalla 166,67 % eli pilkku olisi väärässä paikassa? Kummallista kyllä. Täytyneepä olla yhteydessä valmistajaan virheestä…

  Tuohon RDA:han nähden taas yhdessä kapselissa olisi yli 400-kertainen annos, ja suomalaiseen päiväsuositukseen nähden vieläkin moninkertaisempi.

  Joka tapauksessa mitä lukuja näistä tahansa tarkasteleekin, niin tuon 1000 mcg:n pitäisi nähdäkseni olla oikein riittävä, ellei ole ongelmia ko. vitamiinin imeytymisen kanssa. Tuo imeytyminen onkin kaiketi nykyisten länsimaisten elintapojen johdosta monella häiriintynyt, ja ymmärtääkseni b12-vaje usein voikin liittyä tähän, eikä välttämättä kyseisen vitamiinin saantiin. Sekasyöjillä b12:n puutosta esiintyy eri lähteiden mukaan yhtä lailla kuin vegaaneillakin…

  Asia on tärkeä ja siihen liittyy monta mutkaa ja kysymystä, mm. juuri nuo mainitsemasi levät ym. potentiaaliset lähteet (jotka tosiasiassa eivät mitkään ole itseäni vakuuttaneet), maaperäkysymykset, imeytymisprosessi ja vitamiinin mahdollinen valmistuminen elimistössä… Tarkoitus olisikin tästä postata mahd. pian. Kyseessä on kuitenkin yksi keskeisimpiä asioita, joiden takia moni ei pidä vegaaniruokavaliota varteenotettavana omalla kohdallaan. Kiitos siis, että kiinnitit huomiota asiaan, nostetaan se kärkipäähän työlistalla! :)

  Tasothan voi muuten helposti tsekkauttaa tietääkseni ihan terveyskeskuksessakin, jos haluaa varmistua omasta tilanteestaan.

 4. Sanna Says:

  En halua mitenkään pelotella, mutta terveyskeskuksissa ja YTHS:llä suhtautuminen moniin asioihin on todella nuivaa. Tai no, riippuu aika paljon lääkäristä. YTHS:llä valitetaan sitä, että verikokeiden ottaminen on niin hintavaa. Terveyteni oli aika heikoissa kantimissa, minkä lääkärien olisi pitänyt ymmärtää potilaskertomuksestani, mutta en päässyt mittauttamaan D-vitamiinitasojani, koska en ole alipainoinen tai ollut koskaan vakavasti alipainoinen. Tuntuu, että Suomessa ei ole selkeää mielipidettä siitä, mikä on b12-vitamiinitason alaraja. Kaverille ei suostuttu antamaan b12-pistosta, jotta terveydentila saataisiin kohenemaan. Hänen arvonsa oli muutaman yksikön verran korkeampi kuin alaraja. Mun lääkärini antamien viitearvojen mukaan ystävälläni oli jo selkeä puute. En tiedä tarkkaan, kuinka hyviä tai huonoja b12-vitamiinipistokset ovat, mutta jos on b12-tasot alhaalla, ko. pistos on aivan mahtava.

  Onko, Elina, sulla tarkempaa tietoa, mikä on paras tapa ottaa b12?

 5. EK Says:

  Ainakin tuon yllä olevan linkin mukaan suurin osa amerikkalaisista (sekaruokailijoista) saisivat tarpeeksi B12 vitamiinia… (lähteet 5, 20 ja 21)

  Kapselista vitamiinien syönti ainakin itseäni mietityttää. Vaikka kapselissa olisi kuinka paljon kyseistä vitamiinia, mistä voi olla varma että se tosiaan imeytyy ja että se on sellaisessa muodossa että keho voi sen kaiken hyödyntää. En ainakaan itse usko että vitamiinin syönti kapselista on sama asia kuin luonnollisesta lähteestä. Kuulemma yhteisvaikutus muiden vitamiinien kanssa on tärkeää ja näitä yhteisvaikutuksia ei kapselista välttämättä saa samoin kuin ruuasta…

 6. Nimetön Says:

  Kiitos paljon perinpohjaisesta vastauksestasi!

  Tosiaan, pilkkuvirhe lienee kyseessä noiden lukujen perusteella.

  Olen törmännyt samaan haluttomuuteen tutkimusten suhteen. Koska näytän terveeltä, en sairastu ikinä, olen energinen jne. ei minua tarvi tutkia vaan sen takia, että olen itse kiinnostunut terveydestäni ja mm. b12 vitamiinin imeytymisestä. Lääkärin tyypillinen kommentti: ”Ai, olet vegaani. Ai, raakaruokaa. No, täydennä ruokavaliota jollain eläinkunnantuotteella niin saat varmasti b12 vitamiinia.” Jep, ei kiitos. No kenties ei ole mitään puutoksia, koska olo on mitä mainioin!

 7. elina Says:

  Mielenkiintoisia kommentteja!

  Aion tosiaan käsitellä tätä aihetta lähiaikoina tarkemmin postauksen muodossa, mutta tässä pari ajatusta vielä asiaan.

  Oma käsitykseni tällä hetkellä on, että puhdasta kasvisruokavaliota ei EHKÄ periaatteessa tarvitsisi täydentää erityisillä b12-lisillä, jos ravinto (mukaan lukien sen kasvumaaperä) sekä elimistön toiminta on optimaalista – palaan näihin tarkemmin piakkoin. Terveellisellä vegaanisella ruokavaliolla on tiettävästi eletty terveenä vuosikymmeniä.

  Kuitenkin useimmat meistä elävät ei-optimaalisessa tilanteessa, jossa on mahdollista, että monet elimistömme prosessit (kuten b12-vitamiinin imeytyminen ja siinä välttämättömän ’sisäisen tekijän’ tuottaminen) eivät välttämättä toimi ihan niin kuin niiden pitäisi mm. vuosikausien ei-ihanteellisen ravinnon ja muiden haitallisten elämäntapojen johdosta.

  Siksi koen, että itse mieluummin TOISTAISEKSI otan satunnaisesti (n. 1krt/vko) tällaista mahdollisimman ’luonnollista’ kemikaalitonta vegaanista ravintolisää kaiken varalta (nimenomaan tuo ym. Vitamin Coden ’Raaka-b12’, apteekkikaman kierrän kaukaa…), kunnes koen olevani riittävän hyvin informoitu tässä asiassa sekä edistänyt muilla tavoin elimistöni toimintaa siihen suuntaan, että voin kokea riittävää luottamusta sen kykyihin tässäkin. En halua ottaa turhia riskejä terveyteni suhteen.

  Ymmärrän ajatuksen, että mieluummin haluaa nauttia b12-vitamiininsakin ’luonnollisesta lähteestä’ kuin pilleristä – ja näin ajattelen itsekin ja tähän tähtään myös. Arvelen kuitenkin, että on mahdollista, että eläinkunnan tuotteet eivät olisi ainoa ’luonnollinen lähde’, enkä itse pidä niitä varteenotettavana vaihtoehtona tässäkään asiassa niiden lukuisten terveyshaittojen sekä eettis-ekologisten ongelmien takia.

  Mitä tulee noihin b12-mittauksiin, niin harmillista että suhtautuminen on ollut noin ikävää! Mielestäni tämä tosin vain osoittaa sitä, miten kaukana koululääketieteen harjoittamisessa ollaan terveyden edistämisen ja sairauksien ennaltaehkäisyn mentaliteetista. Luulisi kuitenkin, että yksityissektorilla suhtauduttaisiin suopeammin asiakkaan kaipaamiin testeihin? Kuvittelisin ettei olisi ihan järjettömän hintaistakaan. Kokonaisvaltaisemmin suuntautuneita lääkäripalveluja Suomessa tarjoaa mm. Antioksidanttiklinikka http://www.antioxidant.fi/, johon varmasti ainakin uskaltaa olla yhteydessä kasvissyöjäkin :)

 8. elina Says:

  Vielä noihin sekasyöjien b12-puutoksiin pikainen esimerkki:

  Noin puolella 3000 tutkittavasta alhaiset/puutteelliset tasot:
  http://www.ars.usda.gov/is/pr/2000/000802.htm
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10648266

  Ote ylemmän linkin teksistä, jossa tutkijan kommentti:
  ”Oddly, the researchers found no association between plasma B12 levels and meat, poultry, and fish intake, even though these foods supply the bulk of B12 in the diet. “It’s not because people aren’t eating enough meat,” Tucker said. “The vitamin isn’t getting absorbed.””

 9. elina Says:

  ja vieläkin lisää…

  Sanna: noissa b12-lisissähän on käytännössä kolme vaihtoehtoa.

  1) Piikki, joka varmaan voi olla tarpeellinen, jos on erittäin akuutti tilanne, mutta sisältänee yhtä jos toista epäilyttävää ainetta, olettaisin.

  2) Suun kautta otettava, joko nieltävä tai kielen alla imeskeltävä tabletti/kapseli. Näissä pitää ensinnäkin olla tarkkana, että kyseessä on ’methylcobalamin’-muotoinen b-12 ja että sitä on riittävän (yli)suuri määrä, jos imeytymisessä on ongelmia. Toiseksi nämäkin voivat sisältää yhtä sun toista turhaa myrkkyä, joten mitä tahansa ei kannata ottaa. Itse olen nähnyt parhaaksi tämän jo mainitsemani Vitamin Coden kapselin: http://www.iherb.com/Garden-of-Life-Vitamin-Code-Raw-B-12-30-UltraZorbe-Veggie-Caps/15848?at=0

  3) Piikin ja pillerin väliltä on b12-lappu, esim. korvan taakse laitettava kuten tämä: http://store.renegadehealth.com/Healthy-Habits-B12-Energy-Patch-p287.html. Mulle ei ole selvinnyt, että mitä muita (haitallisia?) aineita tuollainen sisältää b12-vit. lisäksi. Imeytymisen väitetään olevan suun kautta nautittavia parempaa…

  Eli näitä vaihtoehtoja puntaroimaan, jos haluaa varmistella vitamiininsaantiaan!

 10. annika Says:

  Joensuun yths:lle pääsin b12-mittauksiin saman tien, kun kävin ihmettelemässä väsymystä ja mittauttamassa hemoglobiinia. Että varmaan aika paikkakuntakohtaista. Täällä tosin jonotkin on pienemmät kuin muualla Suomessa.

 11. EK Says:

  Yksityisellä puolella saa varmasti mittauspalveluja. Kannattaa ottaa yhteyttä funktionaalisen lääketieteen harjoittajaan, hän osaa ehkä myös paremmin kertoa vaihtoehdoistasi, mikäli b12:n tai jonkun muun ravintoaineen pitoisuudet ovat liian alhaalla.
  ks. esim. http://www.terveydentukipilarit.fi/tt/laakaripalsta.php?art=11

 12. Nimetön Says:

  Annika, hassua, että nimenomaan Joensuussa olen saanut nihkeän vastaanoton kunnalliselta puolelta asian tiimoilta. Onneksi YTHS on sentään asiallinen!

  Uskon myös (raaka)vegaaniravinnon optimaalisessa tilanteessa takaavan kaikki vitamiinit yms., mutta mikä se optimaalinen tilanne sitten onkaan? Eli Garden of life saa palvella vielä ja luottanen omaan hyvään ja energiseen olooni.

  B12-postausta odotellessa!

 13. Sanna Says:

  Sain kyllä sitten B12-ruiskeen, kun vetosin vaikeaan elämäntilanteeseen ja lupasin alkaa purkkeilla pistosten jälkeen. Lääkäri sanoi mulle suoraan, että hänestä on tyhmää ottaa vitamiini purkista, kun sen saisi ruuasta. Toisen näkemyksen kunniottaminen oli ilmeisesti lomalla :D Oon selvitellyt kyllä, että syanokobalamiinimuodossa ei kannata nauttia b 12 -vitamiinia. solgarilla oli muistaakseni ihan ok tuote. toi raakavitamiini kiinnostaa. Jos tuota löytyy Jenkeistä Wholefoodsilta, ostan oitis.

  onks tyypit ottanut tuota garden of lifee päivittäin? lääkäri on suositellut mulle apteekkikamaa. käytin sitä jossain vaiheessa. enää en kyl mieluusti sitä käyttäis.

 14. Nimetön Says:

  Mä vedän jauheet yhdestä kapselista (lähes) päivittäin. En tiedä olisiko tarpeen, mutta varmuuden vuoksi olen syönyt ahkerasti niitä, koska kyseessä ei ole kuitenkaan mikään myrkkytuote.

  Iherbiltä löytyy!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: