Tähtäimiä

by

Vuoden vaihtuminen luo mielessäni muutokselle altista ilmapiiriä samoin kuin siirtymät vuodenaikojen välilläkin. Tähtäimessäni on joitakin ravintoon liittyviä tavoitteita alkaneelle vuodelle ja tulevaisuudelle ylipäätään. Suunnitelmani eivät ole erityisen radikaaleja, mutta tiettyjä tapoja pyrin entisestään vahvistamaan ja toisia jättämään enenevässä määrin taakseni.

Suolattomuus

Olen havainnut, että oloni on parempi ilman lisättyä suolaa, suolan laadusta riippumatta. Erityisesti huomaan runsaamman suolan käytön kasvojen, varsinkin silmänympärysten aamuisena turvotuksena. Miksipä en luopuisi suolasta kokonaan? Makuaistini luultavasti sopeutuu muutokseen melko nopeasti, ja tarvittavat mineraalitkin saan terveellisemmin kasviksista. Samalla loppuu myös mison, soijakastikkeiden ja suolattujen oliivien ja aurinkokuivattujen tomaattien satunnainen käyttö.

Lähdevesi

Tajusin viime kesänä, että parin kilometrin päässä kotoani on vuolaasti virtaava lähde luonnonsuojelualueella. Vaikka tällainen ihme on näinkin kätevästi käytettävissäni, aloin vasta loppusyksystä käydä säännöllisemmin vedenhaussa. Tähtäänkin nyt lähteen tehokkaaseen hyödyntämiseen, sillä uskon lähdeveden voittavan suodatetun hanaveden mennen tullen. Veden makukin on loistava, joten juon sitä erittäin mielelläni. Aion kaupungissa ollessani pyöräillä lähteelle noin joka toinen aamu, jotta hanaveden kulutus perheessämme saataisiin minimoitua. Samalla tulee tehtyä keveä luonnonläheinen aamu-ulkoilukin ja voi vaikka tepastella paljain jaloin kasvustoissa.

Tuoreravinto

Olen tämän vuoden aikana siirtynyt entistä enemmän vain tuoreravintoon, eli hedelmiin ja vihanneksiin. Näiden lisäksi syön pieniä määriä siemeniä ja pähkinöitä sekä erittäin satunnaisesti kuivahedelmiä, mutta en enää juuri lainkaan öljyjä enkä pakattuja ’superruokia’. Tähtäimessäni on luopua kokonaan öljyjen, kaakaon ja muiden mielestäni prosessoitujen ja mahdollisesti haitallisten tuotteiden käytöstä, sillä en usko niiden olevan yhtä hyvää ihmisravintoa kuin tuoreet hedelmät ja vihannekset. Makumieltymystenkin suhteen niistä luopuminen tuntuu tällä hetkellä jo helpolta. Liitän tähän tavoitteeseen lisäksi kuivatut mausteet, joiden käytön minimointi on myös työn alla.

Nämä kolme eivät toki ole ainoita hyvinvointiin liittyviä tavoitteitani, vaan sellaisia, jotka juuri nyt ovat eri syistä akuutisti ajankohtaisia minulle. Ajattelen elämäntapojani ja ravintoani jatkuvana prosessina, ja olen kiinnostunut koko ajan kehittämään niitä itselleni ihanteellisempaan suuntaan erilaisten kokeilujen kautta. Haluan siksi kannustaa myös sinua tarttumaan rohkeasti niihin mielessäsi oleviin mielenkiintoisiin muutoksen mahdollisuuksiin, joita olet kenties jonkin aikaa lykännyt. Pientenkin positiivisten elämänmuutosten tekeminen on hetkellisestä totuttelun ja opettelun vaivasta huolimatta erittäin palkitsevaa, ja ainahan on mahdollista palata takaisin vanhoihin systeemeihin, jos uudet suunnat eivät osoittaudukaan toimiviksi. Reippaasti siis toimeen – turha on jäädä vain haaveilemaan muutoksista, kun ne voi toteuttaa nyt!


16 vastausta to “Tähtäimiä”

 1. aliceelliot@msn.com Says:

  Kysyn mielenkiinnosta, että miten onnistut elämään käytännössä pelkillä kasviksilla ja hedelmillä? Mistä elimistösi valmistaa rasvahappoja (tai edes kaikkia aminohappoja?). Ei muuten, mutta kun vielä suolankin käyttö jää, niin tuohan kuulostaa ihan samalta kuin allekirjoittaneen ruokavalio syömishäiriön aikaan. Tosin, itse en vaan säilynyt pelkillä hedelmillä ja vihanneksilla kovin terveenä. Toki energiaa olisi silloin voinut olla enemmän, mutta ennen kaikkea kärsin monista puutostiloista yksipuolisen ruokavalion takia. Pahinta oli se, että suolan puute alkoi aiheuttaa epilepsiakohtauksia/kouristuskohtauksia jotka vaativat sitten jo sairaalareissua.

  Ymmärrettävää siis varmaan, että hieman hälytyskellot alkavat soida samanlaisia ruokavalioideoita lukiessa :/. Ihminen ei (tietääkseni) ole kuin apina joka voi elää pelkillä kasviksilla ja hedelmillä. Apinoilla on kuitenkin erilaisia entsyymejä ruoansulatuksessaan jotka pilkkovat tehokkaammin energiaa mm. hedelmistä. Lisäksi niiden kehokin on suuta, hampaita ja vatsalaukkua myöten sopeutunut sellaiseen ruokavalioon jossa syödään kilokaupalla tavaraa päivässä.

  Olisi mielenkiintoista kuulla MIKSI frugivioorinen ruokavalio voi kuitenkin toimia? Miten saat siitä täysipainoisen :)?

  • Nimetön Says:

   Monet hedelmät joita täne tuodaan, eivät ole ravinnollisesti sellaisia kuten ne ovat normaalisti puussa kypsyneitä. Mikä on apina, voisitko valasita asia ja luokiteela yhden apinan ja sen jälkeen voidaan verrata ruokavaliota ihmiseen. Eri apinalajit ovat erikoistuneet erilaisiin hedelmiin tai kasveihin. Sama pätee ihmisiin. Ihminen tarvitsee 15-25 erilaista kasvia saadakseen riittävästi eri mineraaleja oikeassa suhteessa keskenään ihan kuin kasvija syövät eläimet. Esimerkiski nauta vapaana syö parhaimmillaan 128 erillaista kasvia turvatakseen ravinnon edellyttämät tarpeet. Lammas syö taas osittain sellaisia kasveja joihin ei taas nauta koske luonnostaan. Eri kasvit ottavat erilaisia määriä kivennäisaineita maasta ja luovat niistä erilaisia yhdisteitä. Nämä yhdisteet ovat joko hyödyllisiä tai haitallisia, riippuu miltä kannalta katsoo. Esimerkiksi kasvien coumariinipitoisuudet, vaihtelevat eri kasvilajien mukaan saattavat vaurioittaa maksaa tai toimia antitumoraalisina yhdisteenä. Joissain kasveissa on yhdisteitä, jotka saattavat laukasita epilepsia kohtauksen (kuten mm. kaakao, kahvi, Iisoppi, Gingseng) ja toisissa kasveissa jotka taas saattavat estää epilepsia kohtausten syntyä (kuten mm Brahmi). Sitten on otettava huomioon ravitsemuksessa erimineraalien keskinäiset suhteet kuten mm. kalsium magnesium suhde on noin 2:1, kalsium fosfori suhde noin 1:1, kalium natrium suhde elimistössä on noin 10:1, Sinkki-kupari suhde jne. Terve munuainen pidättää lähes kaiken natriumin ja kierrättää sen takasin elimistöön. Hikoltaessa voi erittyä runsaammin natriumia ulos, mutta ei ole itsestään selvää. Se onko ihminen kasvisyöjä.. niin on hampaiden ja ruumiinrakenteen perusteella. Hampaiden perusteella selitti aikoinaan eräs hammaslääkäri asiaa minulle. Esimerkiksi alfalfan iduissa kalium natrium suhde 13:1, punajuuren lehdessä suhde luku taas on 3:1 ja mukulassa 4:1, keräkaalissa 9:1. Nämä ovat esimerkkejä. Keräkäälissa taas kalsium-magnesium suhde on 3:1, punajuuren lehdessä 1,6:1 ja mukulassa 1:0,6 ja alfalfan iduissa 1,1:1 ja niin edelleen. Tällöin huomataan että kasveja täytyy vaihdella tarpeen mukaan. Tietyttyjä kasveja suosien saattaa käydä huonosti pitkällä aikavälillä kuten ihan millä ruokavaliolla tahansa. Ei ole olemassa mitään tiettyä oikeata kasvia, vaan kasveja useita joita on syötävä riittävästi ja erilaisia määriä tarpeen mukaan, jotta tasapaino säilyy. Pelkästään hedelmillä ja vihanneksilla nauttiminen ei johda kovin hyvään lopputulokseen, ellei niitä syö riittävästi ja vaihdellen. Maaperästä on kasvien mineraalit lähtöisin.

 2. Nimetön Says:

  Yhdyn edelliseen kommenttiin, mielestäni mainitsemasi tavoitteet ravinnon suhteen näyttävät äärettömän vakavasti sairaan henkilön tavoitteilta. Saatat voida vielä ihan hyvin, mutta usein seuraukset näkyvät vasta pidemmällä aikavälillä.

 3. elina Says:

  aliceelliot:

  Tässä blogissa pikkuhiljaa selvennämme raakaruokavalion toteuttamista ja omia (ja muidenkin ) kokemuksiamme siitä. Vanhoja juttujamme (ks. mm. ruokapäiväkirjat) lukemalla varmasti saat jo jotakin käsitystä siitä, mistä vegaanisessa raakaruoassa on kyse. Tulevia juttuja silmällä pitäen toivottavasti pysyt edelleen kuulolla :)

  Minähän en (eikä toinen blogisti Ullakaan) itse asiassa ole sanonut eläväni vain hedelmillä, enkä myöskään hedelmillä ja vihanneksilla, vaan ruokavaliooni kuuluvat säännöllisesti mm. hampun, seesamin, kurpitsan, auringonkukan ja chian siemenet sekä monenlaiset pähkinät (ja edelleen satunnaisesti mm. kypsennetty bataatti, quinoa, peruna, linssit…). Rasvahappoja saan sekä siemenistä ja pähkinöistä että hedelmistä ja vihanneksista avokado mukaan lukien. Samoin aminohappoja/proteiinia saan oikein riittävästi kaikista edellämainituista ruoista. Oloni on loistava ja esim. vatsaongelmat ja päänsäryt ovat menneisyyttä sekä palautuminen urheilusuorituksista ja muista rasituksista nopeampaa kuin ennen.

  Ns. ruokasuolahan ei ole ihmiselle lainkaan välttämätön, ja nähdäkseni tarvittava natrium olisi parempi saada hedelmistä, vihanneksista jne, ja koen omassa elimistössäni purkkisuolan (myös ns. himalajansuolan) käytöllä olevan negatiivisia seurauksia. Esim. selleri ja pinaatti ovat varsin natriumpitoisia, ja paljon urheilevana (vaikken tosin hikoilekaan mitenkään erityisen paljon) kiinnitänkin erityistä huomiota natriumin saantiin ja syön todella runsaasti em. vihanneksia. Syövätkö eläimet luonnossa suolaa purkista?

  Lisäksi välillä kuitenkin sosiaalisissa tilanteissa syön jonkun muun valmistamaa ruokaa, jolloin lähes väistämättä tulee syötyä lisättyä suolaa. Saatanpa joskus huvikseni syödä jonkun suolatun asian kuten oliivin ihan oma-aloitteisestikin. Eli vaikka tavoittelisin suolattomuutta, se ei luultavasti täysin kuitenkaan toteudu. Mielestäni onkin tärkeää ylipäätään aina tähdätä vähän korkeammalle, kuin minkä ajattelee haluavansa saavuttaa. Pyrin kirjoittamaan lähitulevaisuudessa tästä suola-aiheestakin oman postauksensa.

  Mitä tulee syömishäiriöihin, niin toki on erittäin vaarallista rajoittaa syömistään kalorisesti ja ravinteiden suhteen. Itselläni on kuitenkin täysin päinvastainen tavoite. Pyrin nimenomaan maksimoimaan energiansaantini (3000+ kcal päivässä nyt hiihtokaudella; olen n. 160 cm/52 kg) samoin kuin eri ravinteidenkin saannin syömällä runsaasti ja monipuolisesti ravintotiheää ruokaa – ja vieläpä sellaista, jonka syömisesti kaikin puolin nautin. Rakastan hedelmiä ja vihanneksia!! :D Eikä niiden syönti kilokaupalla tuota minkäänlaisia ongelmia vaan on oikein miellyttävää. Tavoitteeni on ei enempää eikä vähempää kuin maksimaalisen hyvä fyysinen suorituskyky yleistä terveyttä ja henkistä hyvinvointia unohtamatta!

  Jos englanti sujuu, niin suosittelen tutustumaan tällaiseen hedelmä- ja vihannespainotteiseen raakaruokaan tarkemmin esim. Douglas Grahamin ”The 80/10/10 Diet” -kirjan avulla http://www.amazon.com/80-10-Diet/dp/1893831248 sekä nettisivuilta http://www.foodnsport.com ja http://www.30bananasaday.com. Kyseessä on myös monien huipputason urheilijoiden suosima raakaruoan suuntaus, ja em. sivuilta löytyy niin urheilijoiden kuin ’tavallisten ihmisten’ kokemuksia. Myös http://www.fredericpatenaude.com on hyvä tietolähde.

 4. elina Says:

  Nimetön:

  Ymmärrän huolesi sikäli, että toki hedelmä- ja vihannespainotteinen raakaruoka näyttää yhteiskunnassamme varsin poikkeavalle, ja sitä voi siksi olla äkkiseltään vaikea ymmärtää.

  Kuitenkin kyse on hedelmien, vihannesten, siementen ja pähkinöiden syönnistä – ruokien, jotka ovat ihmiselle ihanteellista/terveellisintä ravintoa. Onko terveellisen ravinnon syöminen ’sairasta’, ja esim. vuosikausia pakkauksissaan säilyvien säilykkeiden, kemikaaleilla kyllästettyjen einesten jne ’perusruoan’ (!) syöminen tervettä? Sanoisin, että tällaisessa ajattelussa lienee jokin pieni nykymaailman harha.

  En toki ihan tietä mitä kommentillasi tarkoitit, joten mielelläni kuulisinkin tarkemmin, että miksi ajattelet mainitsemieni tavoitteiden (= purkkisuolan ja pakattujen tuotteiden välttäminen, lähdeveden nauttiminen) olevan ’sairaita’?

  Omat kokemukseni (ja tuhansien muidenkin) ovat olleet tällaisesta ruokavaliosta niin hyviä, että mielelläni valitsen herkulliset ja mehevät ruokani ja kaupan päälle aavistuksen kummeksuntaa :)

  Sitä paitsi en koe itseäni ’äärettömän sairaaksi’ millään muotoa, vaan olen erinomaisissa hengen ja ruumiin voimissa – itse asiassa viimeiset 3 vuotta yhä enemmän kohti vegaanista luomuraakaruokaa siirtyessäni ovat olleet hyvinvoinnin suhteen aivan eri tasolla kuin aiempi elämäni!

  Fyysisestä terveydestä sen verran, että tänäänkin taas sujui erittäin mukavasti täysi päivä vuoristohiihtovaellusta, jonka päätteeksi vielä raahasin omien kamppeideni lisäksi loukkaantuneen hiihtokaverin suksi- ja reppuvarustusta pitkin vuoristoa sekasyöjien hyytyessä kauas taakse…

  Toki jos jotain epäkohtia terveydessäni alkaa ilmetä, on niistä ja niiden syistä hetimmiten otettava tarkemmin selvää, ja tarkoitukseni on joka tapauksessa lähitulevaisuudessa otattaa erilaisia verikokeita ihan vaan tietääkseni varmasti missä mennään.

  Minua kiinnostaisi tietää, millaisiin puutteisiin tai terveysongelmiin ajattelet monipuolisen ja runsaan raakaruoan johtavan?

 5. Nimetön Says:

  Hei!
  Kommenttini liittyy tavallaan myös omaan tilanteeseeni, sillä olen itse noudattanut jo pitkään täysin lisäaineetonta ja ”puhdasta ruokavaliota” eli en käytä mitään posessoituja elintarvikkeita. Ruokavalioni on koostunut siemenistä, iduista, kasviksista ja hedelmistä. Myös tattari ja riisi silloin tällöin. Omassa elinympäristössäni minun ruokailutottumuksiani pidetään täysin sairaana ja ymmärrän tilanteen sikäli, että olen alipainoinen ja minun tulisi saada painoa lisää. En vain onnistu tällä ruokavaliolla saavuttamaan tavoitetta ja eri alojen asiantuntijat näkevät syyn juuri tässä ääriortodoksisuudessa ja pelkistetyssä ruokavaliossa.
  Minua pelotellaan jatkuvasti kaikenmaailman terveyteen liittyvillä seurauksilla, joita tästä saattaa seurata. Huolimatta äärimmäisen alhaisesta painosta 166cm/38kg, veriarvoni ovat hyvät ja luustontiheys normaali. En siis näyttäisi kärsivän suurista ravintoainepuutoksista ainakaan vielä.
  Olen kuitenkin turhautunut tilanteeseeni ja ympäristön painostukseen muuttaa ruokailutottumuksiani ja siksi myös olen hämmästynyt, kuinka jotkut pysyvät normaalipainoisina tätä ruokavaliota noudattamalla ja itselleni kävi näin.

 6. elina Says:

  Hei! Minulla ei ole ollut ongelmia painon/lihasmassan ylläpidossa, mutta syön tosiaan määrällisesti ja kalorisesti varsin paljon, keskimäärin 2500 kcal/päivä, ja tällä hetkellä enemmänkin.

  Minkähän verran syöt hedelmiä? Itse olen kokenut että pienellä opettelulla kalorimäärä on yllättävän helppoa pitää suht korkeana kunhan nauttii riittävästi hedelmiä. Mitään ähkyäkään ei tarvitse kärsiä ja olotila on jatkuvasti energinen. Banaanit ja (tuore)taatelit ovat helpoimpia kalorilisiä. Suosittelen aiheesta jo yllä mainitsemaani Doug Grahamin erinomaista kirjaa ”The 80/10/10 Diet”.

  Oletko analysoinut päivittäistä energian ja ravintoaineiden saantiasi netissä käytettävissä olevissa palveluissa kuten Fitday.com tai nutridiary.com? Näiden avulla on helppo arvioida syömisiään ja niiden riittävyyttä.

 7. ulla Says:

  Moikka! Haluan tähän viimeiseen liittyen vielä kommentoida. Itse olen ollut alipainoinen koko ikäni, mukaan lukien ne ajat jolloin söin vielä lihaa. Raakaruoalla olen ensimmäisen kerran saanut painoni nousuun. Olen samalla lisännyt lihaskuntoharjoittelua, millä on tietysti ollut myös vaikutusta. Sen lisäksi, että raakaruoankin voi koostaa hyvin monella tavalla, kannattaa kiinnittää huomiota liikunnan määrään ja laatuun.

 8. mia.tolin@elektroskandia.fi Says:

  Hei, mitä lähde jossain lähistöllä ! Mä olen kärvistellyt jo pidempään tän vesiasian kanssa, enkä haluaisi ostaa mitään vedenpuhdistuslaitetta.
  Käyt Mustapekka kaupassa ja se on munkin vakiokauppani joten olettaisin että asustelet jossain lähistöllä. Onko lähde salainen vai voisitko kertoa missäpäin se sijaitsee ?

 9. elina Says:

  Moi Mia! Harmi kyllä käyn Mustapekassa vain Suomen reissuilla – asun Sveitsissä, jossa käyttökelpoisia lähteitä on joka puolella…

  Kannattaa tarkkailla osoitetta http://www.loydalahde.com ellei ole vielä tuttu. Helsingistä taitaa porukkaa käydä lähinnä tuolla sivulla esitellyillä Tammisaaren ja Sipoon lähteillä vedenhaussa. Matkaahan noihin on, mutta jos saa vaikka kimppakyydin järjestettyä ja isot vesikanisterit niin voisi olla sen arvoista?

 10. Mia Says:

  Ok kiitti vastauksesta. Mä jo ehdin innostua, kun tässäkin näitä luonnonsuojelualueita on ihan nurkilla. Täytyy suunnata Sipooseen joku päivä.

 11. Nimetön Says:

  Hei!

  Löytyykö Fitdaysta tai Nutridiarysta kaikenlaisia ituja, suomalaisia marjoja yms. raakaruokaa hyvin?

  Saatan myös vetäistä yhdellä aterialla parikymmentä hedelmää eikä tee edes tiukkaa :)

 12. ulla Says:

  Moi!
  Nutridiarya en ole käyttänyt, mutta FitDaysta löytyy ainakin tavallisimmat marjat. Ituja löytyy myös monenlaisia. FitDayihin voi lisäksi syöttää itse käyttämiensä ruokien tietoja, joita marjojen osalta voi katsoa esim. Finelistä. (www.fineli.fi)

  Hienoa! Niin siinä käy kun hedelmien makuun pääsee :)

 13. Ari Vihertuuli Says:

  Itselläni ei ole ongelmaa raaka ravinnon kanssa. Olen sitä ollut jo useiden vuosien ajan ja kokemusta löytyy yli 15 vuoden takaa. Alussa painoni laski 100 kg 72 kiloon. Toisaalta siinä oli myös paasto kausia. Nyt painoni vaihtelee 80-90 kg välissä pituuteni on 190 cm. 72 kiloa on alaraja painoindeksin mukaan. Itse lasken painoindeksin helpolla tavalla: pituus miinus 105-120, niin saadaan sopiva painoindeksi. Tietysti lihasmassaa kasvattamalla saadaan painoindeksi nousemaan, mutta ei kerro terveydestä mitään tai jos on painoindeksin alapuolella. Alipainon syynä voi olla loinen suolistossa. Kalium/natriumin epätasapaino voi aiheuttaa epileptisiä oireita. Tiedän tapauksen joka leikki terveydellään: Hän söi pitkän ajan pelkästään porkkanaa ja appaelsiinia, hän sai epilepsian. Eli aika yksipuolinen kasvivalikoima. Ajatellaan hirveä Suomen luonnossa: Luonnostaan se vaihtelee kasveja eripaikkojen mukaan. Yksinkertaistettuna asia menee näin: Hirvi syö vesikasveja ja maakasveja. Syy miksi hirvi syö vesikasveja on se, että ne sisältävät enemmän natriumia ja vastaavasti maakasvit enemmän kaliumia. Kyse on aina tasapainosta. Nestetasapaino ylläpitää normaalia painoa. Mikäli liiana paljon natriumia, paino nousee helposti veden kerääntymisenä soluihin, jos taas liian paljon kaliumia paino laskee liian alas nesteen poistuessa elimistöstä.Tämä on vain esimerkki. On muitakin tekijöitä jotka vaikuttavat painon normaalitilanteeseen. Kun ymmärtää tiettyjä seikkoja voi koostaan täysin toimivan ruokavalion ihan mistä vain. Itse en seuraa muuta kuin kehoani ja voin hyvin. Ei ole olemassa mitään suuntauksia itselläni. Olen unohtanut ne ja nautin luonnollista ruokaa luonnollisessa muodossa tarpeen mukaan mitä elimistö kertoo.

  Sinäsä suola ei ole haitallista, se vaan pitää osata käyttää oikein. Itse nautin suolaa pääasiassa raffinoimatonta merisuolaa. Se sopii itselleni pitkän kokemuksen omaavana. Kehon kuuntelu on tärkeätä ei se että omaa tiettyä ruokavaliosuuntausta. Jokaisella itsellään on avaimet hyvinvointiin. Ratkaisu on kuitenkin että jalosmaton ruoka on ihmiselle hyväksi. Jos on syönyt pitkään jalostettuja ruokia, voi olla että siirtyminen voidaan tehdä asteittain ja täysin turvallisesti.

 14. Nimetön Says:

  Kommentti äsken mainittuun tapaan laskea painoindeksi ei lienee aivan pätevä, sillä 105-120 miinus pituus asettaa myös 5kg alipainoisen normaalialueen sisäpuolelle. Käsittääkseni alue 18,5- 24,9 on normaalialuetta painoindeksiä laskettaessa. Tiedättekö onko olemassa jokin muukin määritelmä?

 15. ulla Says:

  Tosiaankaan tuo Arin esittämä vähennyslasku ei toimi. Tuolloin esim. 160 senttisellä 40 kiloa olisi ok, vaikka todellisuudessahan alipainon ja normaalipainon raja on taulukosta riippuen siinä 46-47 kgn tuntumassa. Painoindeksi lasketaan paino jaettuna pituus metreinä toiseen. Eli esim. 50kg/(1.6mx1.6m).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: