Eläinten syömisestä

by

Ruoasta ja eläimistä kiinnostuneet tsekatkaahan tämä!

http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2011/02/06/taman-jalkeen-et-enaa-syo-elaimia/20111728/12

Taloussanomat kirjoittaa linkin artikkelissa asiaa eläinten syömisen ongelmista Jonathan Safran Foerin kirjan ’Eating Animals’ perusteella. Kirjasta on juuri ilmestynyt suomennos ’Eläinten syömisestä’, joka löytyy netissä ainakin suoraan kustantajalta täällä.

Itse luin kirjan englanninkielisen version viime syksynä, ja vaikka siinä paljon olikin tuttua asiaa mm. tehotuotannosta, valaisi Foerin pohdiskeleva, henkilökohtainen ja huumoripitoinenkin kerronta eläinten syöntiin liittyviä kysymyksiä taas lisää. Tämä oli aihepiiristä tähän asti lukemieni tekstien parhaimmistoa – suosittelen ehdottomasti lisäämään lukulistaan!

Kirjan kotisivut löytyvät täältä: http://www.eatinganimals.com/

 

3 vastausta to “Eläinten syömisestä”

 1. Sanna Says:

  Olis varmaan mielenkiintoista luettavaa :) Tosin en tiedä, miten saisin tuon kirjan käsiini täällä. Jokunen postaus takaperin kyselin, onko teillä tietoa Itä-Afrikan ruokatarjonnasta. Muistaakseni vastasit mulle, että jos reissaan sielläpäin, olisi kiva kuulla informaatiota. Täällä nyt ollaan Sansibarilla ja vielä jokunen kuukausi on tiedossa paikallista elämää!

  Hedelmätorit ovat huippuja! Paljon mangoa, papaijaa! En oo vielä testannut paikallisia kookoksia. Mehuina siis. Riisiruuissa on ollut. Talossa, jossa asun, on blenderi! Housekeeper tekee täällä hedelmämehuja eli käytännössä hedelmäpirtelöitä. Hedelmät kokonaisina, vettä sekaan ja blendaus. Pitää selvittää vihreiden saatavuutta paremmin. Itse en tähtää täysin raakaravintoon, mutta mitä enemmän hedelmää, sen parempi. Riisi-kasvisruuat ovat yleisiä. Hiukan tulee syötyä maitoa ja munia täällä, mikä on hieman ikävää. Mulla on aikaa kuitenkin hakea sitä optimaalista ruokavaliota täällä :) Ja ehdottomasti parempaa ruokaa kuin Suomessa! Tai no, oma vika miks on syönyt Suomessa niin väärin usein.

  Ehkä se kertoo ruuan ravinnetiheydestä, että täällä pärjää pirtelöllä, jossa on yks mango ja puolikas papaija, noin kuus tuntii. Toki en oo mitään urheillut tai näin. Mututuntuma on, että ruoka on ravinnetiheetä. Ei oo nälkä koko ajan. Tuntuu, että moni kasvissyöjä dissaa riisi-vihannesmossoja, mutta itellä ainakin on toiminut.

  Ehkä joskus saan aikaseks pidemmän tekstin täkäläisistä ruuista ja vastaavasta. Ja julkaistua sen. Jonkinlainen projekti ittensä kanssa täällä menossa – letkeellä otteella. Kunhan tottuu kuumuuteen, vois kattoo, miten paljon raakaa ja jonkin verran kuumennettua kasvisruokaa toimii treenin kaa :) Mahdollisuus rantajuoksuun, joogaan, melontaan, sukeltamiseen ja ulkoilmasaliin, jossa lähinnä käy paikalliset jampat punttaas käsipainojen kans! :)

 2. Ex-vegaani Says:

  Käsitelläänkö kirjassa luomutuotantoa vai pelkästään tehotuotantoa? Haluaisin saada viimein faktaa siitä, kuinka paljon luomutuotanto eroaa lopulta tehotuotannosta eläinkunnantuotteiden osalta. Itse olen halunnut uskoa sen verran luomutuotannon eettisyyteen, että syön luomulihaa ja -munia silloin tällöin. Olen kuitenkin keskustellut asiasta lukuisten mm. Animalian ja OE:n aktivistien kanssa, jotka toki maalailevat paljon synkempiä käsityksiä myös luomutuotannosta, mutta olisi mielenkiintoista tietää, kuinka asia lopulta on. Kirja olisi varmasti muutenkin mielenkiintoista luettavaa, pitää yrittää saada jostain käsiin.

 3. seppo v Says:

  Kyseistä kirjaa en ole lukenut, mutta voin hyvin kuvitella mitä nykyinen lihantuotanto on. Muistan vieläkin kuin eilisen päivän kun usalainen karjankasvattaja ei suostunut edes syömään oman karjansa lihaa. Syy oli maan järjetön rehupolitiikka. Maatalouden tukeminen aiheuttaa suurimmat ongelmat.
  Mieti kun pistelet proileria poskeen mitä se on minun ei tulisi mieleenkään syödä mitään ROS 508 lintua joka on kokonaan ihmisen muokaamisen tulos. Luomutuotanto on tietenkin normitettua niin EU:n kuin meidänkin maan toimesta. Puutteita löytyy varmasti. Yksiköt ovat liian suuria yleensä.Ainoastaan elämänmuutos kasvattajilta voisi saada ehtaa luomua jos nyt jonkun pitää syödä lihaa. Itse aikanaan olin työtehtävissä jossa isännän tarjomasta illallisesta ei voinnut kieltäytyä koska se olisi ollut loukkaus. Ei se tammanmaito aina maistunut,saati tiibettiläisten voitee.Onneksi nykyään saa syödä kasvikset raakana ja hedelmiä saa luomuna ainakin kaikkea mitä tarvitsen. En tiedä mistä johtunee ,että minulle on maistunut ”rehut” tuoreena niin kauan kuin muistan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: