Yksinkertaista monipuolisuutta

by

Kesän myötä olen alkanut entisestään yksinkertaistaa aterioitani. Simppelit hedelmäateriat ovat alkaneet tuntua yhä luontevammilta ja varsinkin meloniaamiainen on joka päivä yhtä suuri ilo! Persikoita ja muita kesähedelmiä syön kaikkein mieluiten ihan kokonaisina, kyljestä haukkaamalla, joten blenderikin on entistä vähemmällä käytöllä.

Ateriani siis koostuvat varsin usein vain yhdestä tai kahdesta hedelmälajista kerrallaan (esim. pelkkä meloni, pelkkä banaani, banaani + mansikka, nektariini + aprikoosi…). Iltaisin laadin salaatin muutamasta yhteensopivasta aineksesta. Ympärivuotisten perusruokien banaanin ja taatelin ohella syön eri päivinä vähän eri juttuja. Kausivaihtelu tuo mukanaan suurempia muutoksia valikoimaan viikko-, kuukausi- ja vuositasolla. Lisäksi pyrin hankkimaan samaakin hedelmää tai vihannesta vähän eri lajikkeina ja mahdollisuuksien mukaan eri alueilla tuotettuina. Yksinkertaisuudesta huolimatta ei siis ole kyse yksipuolisuudesta.

Mitä etuja yksinkertaiset ateriat tarjoavat?

  • yksinkertaisuus ruoansulatukselle – ei mahdotonta sekamelskaa kerralla – apu moniin ruoansulatusvaivoihin ja siten monin tavoin parempi olotila ja terveys
  • makuaistin herkistyminen kun sitä ei turruteta monimutkaisilla yhdistelmillä; tottumuksen myötä jopa suurempi nautinto ja ruoan arvostus: helpompi havaita vaikka yksittäisen tuoreen hedelmän puhtaan monivivahteiset aromit
  • voi äkkiseltään vaikuttaa tylsältä, mutta mitä enemmän etenee tähän suuntaan sitä enemmän arvostaa yksinkertaista makunautintoa ja ruokailun jälkeistä miellyttävää olotilaa
  • aterian valmistaminen on äärimmäisen helppoa, eikä tarvita erikoisia välineitä, laitteita tai mausteita – tiskauskin minimoituu

Yksinkertaisuuden huipentuma on ns. monoateria, joka tarkoittaa vain yhden ruoka-aineen syömistä kerrallaan. Monoaterian ainekseksi sopii mikä vain hedelmä, vaikka kylläpä jotkut tiettävästi syövät salaattiakin puoli kiloa sellaisenaan. Suurin haaste tällaisen minimalistisen aterian toteuttamisessa on riittävän hedelmämäärän ostaminen. Ostoksilla pitäisi siis ymmärtää hankkia yhtä hedelmää niin paljon, että se oikeasti riittää kokonaiseksi ateriaksi tai useammaksikin. Oikeiden ostostaktiikoiden oppiminen voi vaatia yllättävänkin paljon harjoitusta, mutta vähitellen alkaa kehittyä yhä paremmaksi banaanikoordinaattoriksi ja tomaattivaraston manageriksi. Sivutuotteena pääsee hauskuuttamaan kanssashoppailijoita vaikka kymmenen melonin ostoskorilla.

Helppo herkkuateria!

6 vastausta to “Yksinkertaista monipuolisuutta”

  1. miina Says:

    Oletko kokeillut tuolta banskufoorumilta tuttua ”mono islandia”? Siis että syödään jotakin yhtä hedelmää, esim. banaania vaikka 10 päivän ajan. Itseäni kiinnostaisi kokeilla, kun muilla siitä näyttäisi olleen hyviä kokemuksia, mutta voisi kyllä käydä hieman yksitoikkoiseksi…
    Toinen kysymys: Mitä mieltä olet, mikä olisi mielestäsi toisiksi paras energialähde (ravinnosta siis), kun ei aina ole varaa hedelmiin? Riisiä syön välillä, että tulee tarpeeksi kaloreita (n. 2500-3000), mutta olen miettinyt olisiko jotain parempaa olemassa… Yritän siis pysytellä tässä 80/10/10 jakaumassa. Olen nyt aikalailla fruittaillut n. kahden kuukauden ajan, ja täytyy sanoa että energiaa löytyy! :) ainoa negatiivinen asia jonka olen huomannut on ihon kuivuminen, joka on johtanut aika ärhäkkään akne”reaktioon”. Olen melko varma, että se johtuu yhtäkkisestä rasvan käytön vähentämisestä ruokavaliossa. Oletko itse kokenut vastaavaa, ja tiedätkö onko tämä ohimenevää, vai pitäisikö rasvan osuutta ruokavaliossa lisätä? Se kun usein jää alle 10% päivittäisistä kaloreistani.

    Haha, pakko sanoa että kanssashoppailijoita tulee kyllä hauskuutettua tällä ruokavaliolla! Lähikaupan myyjät kattelee ihmeissään kun raahaan kilokaupalla banaaneita kassalle päivä toisensä jälkeen. Mikäs siinä :D

  2. Richard Says:

    @Miina

    vaikuttaa, että koet detoxication oireita ihosi osalta (en tiedä mikä on suomeksi). Kroppa reagoi usein näin kun sille annetaan vihdoinkin mahdollisuus parantua eikä sitä kuormiteta (eläin)proteiinilla, dietary rasvalla, lisäaineilla ja muilla vähämmän toivotuilla myrkyillä (mainittakoon vaikka paistamis-prosessin mukana tuomat heterosykliset amiinit) . Eli siis kroppa alkaa tehdä töitä ja puskee myrkkyjä ulos. Usein ne paikat joissa ongelmia ollut aiemmin reagoivat aluksi. Oireilut pitäisi mennä suht nopeasti ohi. Voit vielä tehostaa paranemisprosessia muutaman päivän, tai miksei pidemmälläkin, vesi-paastolla.

    En voi vastata Elinan puolesta, mutta itse pidän (hedelmien jälkeen) perunoista. Maineensa nähden yllättävän ”kiva” ruoka. Bataatit ovat myös hyviä. :)

    http://www.aolhealth.com/2010/10/21/man-eats-potatoes-60-days/

  3. Miina Says:

    Itsekin olen arvellut iho-ongelmia detox -oireiksi, mutta ajattelin että ne olisivat jo menneet ohi (tai sitten olen vain todella kärsimätön!)…
    Toinen asia jolla voisi olla yhteys on ei-luomut hedelmät. Lähiaikoina en ole ehtinyt kauemmaksi luomua hakemaan, joten normihedelmien on pitänyt kelvata. Varsinkin banaaneja olen syönyt aika runsain määrin. Nyt loman alkaessa alan kyllä panostamaan luomuun!
    Vesipaasto kiinnostaisi, mutta harrastan paljon liikuntaa, niin olisi varmaan energiat aika lopussa… Vettä kuitenkin juon päivittäin varmasti yli kolme litraa! Kaverit ovat aina huolissaan vesimyrkytyksestä :D

    Perunat ovat hyviä ja bataatit vielä parempia! :) täytyy hankkia varastoon hedelmäpulan varalta.

  4. elina Says:

    Miina:

    Yhden hedelmän ’saaret’ ovat kyllä mustakin kiinnostavia, mutta mä en ole toistaiseksi malttanut rajoittua pidemmäksi aikaa vain yhteen hedelmään, kun on niin monia hyviä tarjolla :P Kerran söin olosuhteiden pakosta pari päivää pelkkiä banaaneja ja ihan hyvä fiilis ainakin silloin oli, mutta joku pari viikkoa on tietysti jo vähän eri tilanne ihan vaikka maistuvuuden suhteen… mutta ihan raakavegaanisen yleissivistyksen takia pitäisi varmaan joskus kokeilla!

    Richardin kanssa samaa mieltä siitä, että perunat ja bataatit ovat hedelmien jälkeen toiseksi paras vaihtoehto, ja näitä olen itsekin silloin tällöin syönyt, joskus myös täysjyväriisiä, punaisia linssejä ja quinoaa. Olen kuitenkin oikeastaan luopunut noiden jälkimmäisten käytöstä kokonaan ja siirtynyt lähinnä luomuperunaan, jos mulla ei syystä tai toisesta ole riittävästi hedelmiä käsillä.

    Noiden ihoreaktioiden suhteen ajattelen, että pari kk on kuitenkin aika lyhyt aika (esim. verrattuna siihen kuinka monta vuotta me ollaan itseemme kaikkea ’myrkkyä’ tungettu…), ja tosiaan jotain puhdistumista tai muuta elimistön tasapainon säätelyä voi olla meneillään vielä paljon pidempäänkin. Joskus joku viisas on sanonut, että elimistön puhdistautumiseen noin pääpiirteissään voisi mennä sama lukumäärä kuukausia kuin itsellä on vuosissa ikää eli esim. 30 v. = 30 kk. Liekö tässä mitään perää, en osaa sanoa, mutta kuvastaa ainakin sitä, etteivät muutokset ja paranemisprosessit aina ole kovin nopeita.

    Itse olen kokenut, että aina kun olen tehnyt jonkun suuremman muutoksen (vegetaristi-> vegaani, raa’an lisääminen, rasvan vähentäminen, hedelmien lisääminen, kypsennettyjen määrän muutokset, kaakaosta/mausteista/suolasta luopuminen jnejne) ruokavaliooni, on jotain reaktioita tapahtunut esim. juuri ihossa, ei tosin mitään kovin radikaalia. Itse asiassa mulla kuluneen talven aikana alkoi ilmetä vähän aiempaa enemmän ihon kuivumista (kasvot & jalat lähinnä), mutta olin kyllä vähentänyt rasvan määrän alle 10% jo puolisen vuotta aiemmin. Samaan aikaan tosin aloin vähentää ulkoista kookosöljyn käyttöä, joten voi olla, että kuivuminen liittyi siihenkin. Kevään mittaan tilanne alkoi kuitenkin tasapainottua, ja nyt oikeastaan ensimmäistä kertaa pariin vuosikymmeneen selviän esim. kasvojen vesipesusta ilman minkäänlaista rasvaamista. Ehkä sinullakin elimistö ja iho vähitellen alkaa sopeutua uuteen tilanteeseen – joskin voisithan kenties pyrkiä ainakin pitämään rasvan osuuden jonkin aikaa mahd. lähellä sitä 10 prosenttia ettei muutos ole liian raju? Ja ehkäpä myöskin painottaa rasvassa omega-3-pitoisia lähteitä kuten hampunsiemeniä/chiaa? Tällaisia mulle nyt äkkiseltään tuli aiheesta mieleen.

    Tosi kivaa muuten aina kuulla toisten hedelmäintoilijoiden kokemuksia, kiitos Miina ja Richard! :)

  5. Sanna Says:

    ma en vetele hedelmia todellakaan samoja maaria kuin yllaolevat, mutta on munkin hedelmien syomista ihmetelty taalla sansibarilla. mein taloudenhoitaja ei syo hedelmia, koska ne lihottavat, mutta esim. valkoinen leipa menee suurissakin maarin. en siis halua kritisoida muiden ruokavalintoja, mutta aika janna ajatus kulku. taalla kuiteknin hedelmat ovat tosi ravitsevia ja tayttavia, kun ei ole pitkia kuljetusmatkoja jne.

    ite oon siirtynyt perinteisesta vedetaan kaikkea mika on vegaanista -linjalta hieman eri vesille. valilla vedan maitotuotteita ja kananmunia. mutta lisasin kasvisten maaraa hurjasti. myos hedelmien. kookosvesi on tietty oma juttunsa. se on hurjan puhdistavaa. tallakin muutoksella on vessakaynnit kasvaneet ja iho parantunut muuten, mutta jotain ihme pienta nyppya on. tosin ei kovin nakyvia tai mitaan aikaisempia isoja paiseita. jotenkin sita tuntee, etta keho on nyt detox moodilla.

    mua kiinnostaa se, miten vatsa kestaa sen, jos ruoka-annosten koko kasvaa paljonkin.

  6. Raakaruokaa ei ole pakko kummemmin valmistaa | kevyt vegaani Says:

    […] Raakaruoka – aitoo kamaa -blogissa taas oli ihan hyvä lähestyminen tähän mono-ateriointiin. Ostin juuri kaupasta 1,5 kg kiivejä kolmella eurolla, joten jos ne kaikki kypsyvät samaan […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: