Pulmakulma – kysy raakaruoasta!

Tämän sivun kommenttiosiossa voit esittää meille kysymyksiä raakaruokaan ja kasvisravintoon liittyen. Vastaamme pienempiin kysymyksiin tällä sivulla – monimutkaisempaa selvittelyä vaativat kysymykset otamme huomioon juttuaiheita suunnitellessamme. Voit myös lähettää kysymyksiä sähköpostitse, ks. ”Ota yhteyttä” -sivu.

190 vastausta to “Pulmakulma – kysy raakaruoasta!”

 1. Laura Says:

  Hei. Tahtoisin tiedustella miten raakaruoka eroaa elävästä ravinnosta? toinen kysymys koskee suomalaista miestä.. miten saada perineteinen suomalainen meetwurstia rakastava mies innostumaan raakaruuasta? :)

  iloista kesän jatkoa teille!

  Laura

  • Nimetön Says:

   Voiko mitään raakaruokaa ostaa tavallisesta kaupasta? Mitä?

   • ulla Says:

    Raakaruoka tarkoittaa kypsentämätöntä ruokaa. Käytännössä siis tuoreita vihanneksia ja hedelmiä. Toiset myös tykkäävät lisätä esim. idätettyjä siemeniä/herneitä/papuja ruokavalioonsa. Niitäkin saa valmiina mistä tahansa Siwaa isommasta marketista, jos ei itse halua idättää. Tsekkaapa tuolta meidän ruokapäiväkirjoja, huomannet, että syömme hyvin tavallisia asioita banaaneista tomaattiin ja mustikoista kaaliin. Jos lisäksi haluaa nauttia pieniä määriä hampunsiemeniä tms. niitäkin saa nykyään useimmista suurista marketeista. Itse en käytä mitään ns. superfoodeja, erikoistuotteita tai valmisteita enkä suosittelu niiden käyttöä muillekaan. Pidän niitä, jos nyt ei sentään haitallisina, vähintäänkin kehnoina vaihtoehtoina tuoreille hedelmille.

  • Tuula Honkanen Says:

   Mitkä olisivat proteiinirikkaimmat vihermehuainekset,joita käyttämällä 162/74 kokoinen naisihminen saisi saliharkkaan tarvittavat protskut?
   Jos kerrotte vaikka yleisesti,missä kasviksissa niitä protskuja on eniten,niin voin laskeskella itse.Aion pitää kuukauden vihermehupaaston.
   Lisään jokapäivä lusikallisen,kaksi hamppuproteiinia mehuun.

 2. Anne Says:

  Moi. Olen kiinnostunut idätyksestä ja muutenkin raakaravintoon siirtymisestä. Tavallisesti olen ennen valmistanut luontaistuotekaupasta ostamani pavut liottamalla ja keittämällä. Niissähän on myrkkyä, joten tämän vuoksi pitää tehdä noin. Onko nyt kyseessä samaiset pavut, joita tekin käytätte ja iädätätte? Voiko sen keittämisen jättää väliin vai miten pitää toimia? Vai käytättekö jotain muita papuja, joita ei tarvitse keittää? Olen vielä aika tietätämätön näistä jutuista. Te tunnutte aika konkareilta niin osaatte varmasti vastata. :)

 3. elina Says:

  Hei Laura!

  Kiitos kysymyksistä.

  ’Raakaruoka’ ja ’elävä ravinto’ tarkoittavat molemmat kuumentamatonta (ei yli +40-46 asteen lämmitettyä) ravintoa. Raakaruoka on useimmiten kasviperäistä (esim. itse olemme vegaaneja), mutta jotkut raakaruokailijat käyttävät myös eläintuotteita. Elävä ravinto on oikeastaan raakaruoan alalaji – suuntaus, jossa korostetaan erityisesti itujen, kasvismehujen (erityisesti vehnänorasmehu) ja hapatettujen kasvisten käyttöä, koska niitä pidetään erityisen ’elävinä’ (esim. ituhan on kasvuvaiheessa) ja siten ravinto- ja entsyymipitoisina. Raakaruoka on väljempi ja laajempi nimitys, ja kaikki raakaruokailijat eivät noudata elävän ravinnon oppeja eivätkä käytä esim. hapatettuja tuotteita tai ituja.

  Ymmärrän erittäin hyvin mietteesi koskien meetwurstia rakastavaa miestä :) Tehtävä voi vaikuttaa mahdottomalta, ja haastavinta on olla painostamatta, jos on itse hyvin innostunut asiasta. Olen kuitenkin kokenut, että yllättäviä muutoksia voi ajan mittaan saada aikaan omalla esimerkillään ja tarjoilemalla niin maukkaita raakaherkkuja muun ruoan ohessa, että vannoutunut lihansyöjäkin uskaltaa maistaa… Esimerkiksi (viher/marja)pirtelöt ovat havaintojeni mukaan monille miehillekin helppo ensiaskel, varsinkin valmiiksi valmistettuna. Moni ennakkoluuloinen mies on ollut yllättynyt että esim. pinaatti ei maistu banaanin ja marjojen seassa juuri ollenkaan. Olen maistattanut tällaisia yksinkertaisia pirtelöitä useilla todella ’hankalilla’ tapauksilla, ja kaikki ovat pitäneet niistä :) Ehkäpä muihinkin (liha)ruokalajeihin voisi ujuttaa sekaan entistä enemmän vihanneksia? Parin vuoden aikana voi tapahtua ihmeitä, kun tuoreiden kasvisten osuutta lisään vähitellen, ja makuaisti ja mieltymykset alkavat muuttua.

  Monet miehet muuten vaikuttavat olevan erityisen kiinnostuneita ns superruoista, joten kenties gojimarjat, raakasuklaa, maca jne voisivat herättää innostusta? Ehkä nämä eivät ole niin ’rehumaisia’ että vetoavat joihinkin miehiin paremmin? Myös jotkut suolaiset ja mausteiset pähkinäsekoitukset voisivat toimia? (ks vaikka sivuiltamme ’suolaiset supersiemenet’ -ohje hakutoimintoa käyttäen).

  Yhteenvetona omien ja lähipiirin kokemusten perusteella: syö itse reilusti raakaruokaa ja anna hyvien tulosten näkyä, pidä kotona aina saatavilla hedelmiä, pähkinöitä ja muuta kätevää (kuten Organic Food Bar-patukat, monen miehenkin suosikki!) painosta mahdollisimman vähän (vaikeaa..), opettele tekemään maukkaita raaka- ja muitakin kasvisherkkuja, (vie ehkä aikaa, mutta kannattaa) ja malta odottaa rauhassa :)

  Tämä on kokonaisuutenaan sellainen aihe, että varmasti vaatisi ihan oman postauksensa, ja varmaankin sellaisen tulevaisuudessa laadimmekin. Palataan siis asiaan!

 4. elina Says:

  Moi Anne,

  Voit käyttää ihan tavallisia luontaistuotekaupasta tai marketista saatavia papuja (esim. mung-papu, kikherne) idätykseen. Liotuksen jälkeen pavut vain laitetaan itämään sopivan ilmavaan paikkaan, joko esim. siivilään kankaan/pyyhkeen alle, tai idätyspurkkiin/pussiin. Lautaselle pyyhkeen alle leviteltynäkin olen mm. vihreitä linssejä idättänyt. Papuja/siemeniä huuhdotaan pari kertaa päivässä ja lajikkeesta riippuen ne ovat valmiita syötäviksi n. 1-3 vrk kuluttua.

  Keittäminen jää siis tosiaan kokonaan pois tässä valmistustavassa. Idätettäessä papu tai siemen aktivoituu ja aloittaa kasvuvaiheen. Esimerkiksi tärkkelys ja proteiinit pilkkoutuvat idätyksessä, jolloin pavun/siemenen ravintoaineet tulevat helpommin käytettäviksi. Suurin osa siemenistä ja pavuista sopivat idätykseen eivätkä idätettynä tarvitse kypsennystä, poikkeuksena mm. kidneypapu, jonka haitalliset aineet eivät häviä idätyksessä vaan vaativat keittämisen.

  Helppoja ja varmasti turvallisia idätettäviä ovat esim. vihreät linssit, mungpavut, alfalfa eli sinimailanen ja quinoa.

  Nyt vaan rohkeasti itukokeiluun :)

 5. Laura Says:

  Kysyisin vielä lisää..

  lueskelin tuota raakaruokan ABC juttua. kirjoititte siellä, että syötte keskimäärin parin päivän välein jotain kypsennettyä. ymmärsinkö oikein, että ei pelkkää raakaa ruokaa vaan välillä myös keittetyäkin tai kypsennettyä?

  toinen kysymys: samaisessa jutussa puhuitte aamupalalle käytettävästä MSM:stä. se linkki ei toiminut, niin mitä se käytännössä on?

  kolmas kysymys: viherjauhe. mitä entsyymejä ja probiootteja te tarkotatte? Mitä ne on? ja miten vihermehusta saa kuivaa?

  neljäs kysymys: voiko härkäpapuja idättää? vai pitääkö ne keittää?

  kiitos edellisestä vastauksestanne.

 6. elina Says:

  Laura,

  Kyllä, syömme molemmat silloin tällöin myös kypsennettyä vegaanista ruokaa, mm. sosiaalisissa tilanteissa. Itse esim. satunnaisesti maistelen puolisoni kokkauksia – hän on erinomainen ja innokas vegaanikokki, joten yhteiselonkin kannalta on suotuisaa testata hänen aikaansaannoksiaan ja keskustella niistä :)

  Korjasin kyseisen MSM-linkin, kiitos huomiosta. Nyt sitä kautta löytyy kattavasti lisätietoa.

  Olen käyttänyt ”Vitamineral Green” -viherjauhetta. Se sisältää lajitelman erilaisia ruuansulatuksessa ja muissa elimistön toiminnoissa tarvittavia
  entsyymejä (mm. papaiini, bromelaiini, amylaasi, lipaasi…). Probiootteja siinä on myös laaja valikoima (muistaakseni ainakin pariakymmentä eri sorttia). Probiootit ovat eläviä mikrobeja, jotka edistävät suoliston terveyttä. Lisätietoa esim. http://fi.wikipedia.org/wiki/Probiootti.

  Jauheen kasvismehut on kuivattu alhaisessa lämpötilassa; kun vesi poistetaan, jäljelle jäävät kuitenkin kasvin muut ainekset kuten mineraalit ja vitamiinit. Toki kasvin sisältämä vesi on hyödyllistä ja paras mielestäni olisikin nauttia kasvit kokonaisina ilman kuivatusta.
  Tällaisen jauheen käyttö kokonaisten kasvisten lisänä voi kuitenkin tuoda lisää mineraaleja ja muita ravinteita ruokavalioon, vaikkei sen varaan koko ravitsemustaan voikaan laskea.

  Härkäpapuja voi herneiden tavoin versottaa, helppo versotusohje esim täällä: http://www.mtv3.fi/makuja/leivonta/reseptit.shtml?96535

 7. Marja Says:

  Hei!

  Ostin tehosekoittimen pari kuukautta sitten ja aloin tehdä viherpirtelöitä. Olen juonut niitä päivittäin, yleensä vihreänä olen käyttänyt eri salaatteja , nokkosta, persiljaa ym. vaihdellen sekä jotain hedelmää mukana (banaaneja, päärynöitä, meloneja, omenoita tai marjoja). Huomasin jonkin ajan päästä että vatsani alkoi turvota ja sain pahoja ilmavaivoja. Voiko hedelmien fruktoosi aiheuttaa tämän? Jätin pariksi viikoksi viherpirtelöt pois, heti alkoi olo helpottaa. Mitä voisin tehdä, että vatsani kestäisi paremmin hedelmiä ? (Jos vaivat niistä johtuu).
  En käytä mitään maitotuotteita laktoosi-intoleranssin vuoksi, ruokavalioni on kasvispainotteinen, syön muutaman kerran viikossa vaaleaa lihaa tai kalaa.

  Kiitos mielenkiintoisesta blogista!
  Mukavaa kesänjatkoa!

 8. elina Says:

  Hei Marja!

  Mieleeni tulee ensimmäiseksi, että kannattaa ainakin huolehtia, että nauttii pirtelöt (ja hedelmät ylipäätään) tyhjään vatsaan. Hedelmät ovat hyvin nopeasti sulavia (noin 20-45 min hedelmälajista riippuen), ja jos niitä syödään hitaammin sulavan ruoan päälle/yhteydessä (esim. liha, kala, viljatuotteet, pavut, jossain määrin pähkinätkin…), niin niiden sisältämät sokerit voivat alkaa ”käydä” ja siten aiheuttaa ongelmia suoansulatuksessa. Lehtivihanneksiin hedelmiä voi kuitenkin huoletta yhdistää. Muutaman tunnin väli olisi siis hyvä jättää tukevampien ruokalajien ja hedelmien/pirtelöiden syönnin välille. Aamu on siksi erityisen hyvä pirtelöaika!

  Melonien osalta usein jopa suositellaan, ettei niitä kannattaisi yhdistää edes muihin hedelmiin, joten ne ehkä eivät ole siinä mielessä paras mahdollinen viherpirtelön ainesosa?

  Ylipäätään varsinkin aluksi on hyvä pitää pirtelöt mahdollisimman yksinkertaisina, esim. vain yhtä lajia vihreää ja 1-2 hedelmää/marjaa kerrallaan. Monet lisäävät pirtelöihin myös siemeniä (pellava, hamppu…), mutta rasvapitoisten siemenien yhdistäminen sokeripitoisiin hedelmiin voi myös hankaloittaa sulatusta. Itse olen ainakin kokenut, että elimistöni pitää eniten mahdollisimman yksinkertaisista yhdistelmistä, ei useista aineksista kerrallaan.

  Voi myös olla että viherpirtelöiden tuoma lisäkuitu vaatii elimistöltä aluksi totuttelua ja oireet johtuvat siitä. Lisäksi viherpirtelöt voivat saada aikaan suolistossa ja muuallakin elimistössä puhdistumisreaktioita (ns. detox-oireet), jotka vähitellen alkavat helpottaa.

  Ehkä kannattaa totutella vähitellen pienemmillä erillä ja sitten hiljakseen kasvattaa pirtelön kokoa. Eli vaikkapa aamuisin ensimmäisenä pari desiä pirtelöä ja sitten parin viikon päästä annoksen kasvatus vähän suurempaan. Pirtelön ”pureskelu” voi myös auttaa – silloin ei tule hotkaistua juomaa isoina kulauksina ja sulamisprosessi alkaa tehokaammin jo suussa.

  Toivottavasti näistä ajatuksista on hyötyä kokeiluissasi ja pääset nauttimaan kesän antimia pirtelöidenkin muodossa!

  • Marja Says:

   Hei Elina
   kiitos vinkeistäsi. Koitan noudattaa ohjeistasi. Olen toisaankin ”syönyt” pirtelöni töiden jälkeen iltapäivällä ja syönyt muuta ruokaa noin tunnin päästä. Yritän nyt uudelleen yksinkertaisimmilla versioilla. Ehkä pelkkaa vihreätä ja vettä aluksi.
   Bloginne on todella mielenkiintoinen, hyvää jatkoa teille molemmille!

 9. Jenni Says:

  Hei! Kysyisin, että syöttekö pinaattia ihan sellaisenaan tuoreena? mitä ajattelette oksaalihaposta pinaatissa ja raparperissa, kun nehän suositellaan yleensä syötäväksi maitotuotteiden kanssa oksaalihapon tuhojen estämiseksi? Olen vegaani ja tähän asti syönyt vain ryöpättua pinaattia soijamaidon kera=)

 10. Alina Says:

  Hei!

  Olen vasta juuri tutustunut sivuihiinne ja mielnekiintoista on :)
  Kysyisinkin mitä mieltä olette kuivatuista hedelmistä? Kuuluvatko ne raakaravintoon? Entä jos ostaa esim. suolattuja cashewpähkinöitä? Nehän ovat kai jo paahdettu? Entä voiko pakkasesta ostaa raakaruokaa, vai onko pakastamisprosessi ollut huonoksi?
  Viimeisenä vielä, onko teillä jotain kirjaa suositella raakaravinnosta ja monipuolisista resepteistä? ja mistä näkisi kaikki pauvut ja linssit mitä saa idättää!
  Kiitos! :)

 11. ulla Says:

  Hei Jenni!
  Syömme pinaattia ja kaikkia muita vihreitä pirtelöissä ja salaateissa sellaisenaan. Myös nokkonen menee pirtelössä käsittelemättömänä. Oksaalihappo tuntuu hulestuttavan monia, joten tulossa postaus aiheesta. Siihe asti suosittelemme syömään huoletta monenlaisia vihreitä hieman lajiketta vaihdellen. Vihreissä on myös runsaasti kalsiumia.

 12. ulla Says:

  Hei Alina!
  Ja tervetuloa blogiin :)

  Kuivatut hedelmät ovat raakaravintoa, jos ne on kuivattu alhaisessa lämpötilassa – tästä ei valitettavasti ole aina varmuutta. Itse syön lähinnä taateleita, joskus muitakin kuivahedelmiä. Suosin kuitenkin tuoreita hedelmiä, sillä luonnollisesti ne ovat optimaalisempaa ravintoa. Erityisesti näin kesällä ne ovat myös tärkeitä nesteytyksen kannalta. Vesi ei koskaan korvaa täysin hedelmien ja vihannesten tarjoamaa nesteytystä. Mikäli valittavana ei ole luomuvaihtoehtoa, kuivatuissa hedelmissä on usein lisättyä sokeria, hunajaa ja/tai lisäaineita. Taatelit ovat yleensä lisäaineettomia.

  Maustetut pähkinät lienevät aina paahdettuja. Niiden ongelmana on lisäksi teollinen suola. Valitettavasti myös maustamattomat pähkinät ovat yleensä lämpökäsiteltyjä ja tehopähkinöihin on saatettu käyttää myös homeenestoainetta. Jos haluaa varmistua siitä, että pähkinät ovat todella raakoja, täytyy etsiä käsiinsä erityisiä raakapähinöitä.

  Pakastaminen säilyttää ravintoaineet kohtuullisesti, mutta toki tuore vaihtoehto on aina ravinteikkaampi ja parempi. Itse käytän jonkin verran pakastemarjoja. Kaupoissa myytävät pakastevihannekset eivät kuitenkaan ole pääsääntöisesti raakoja vaan joko täysin kypsennettyjä tai esikeitettyjä.

  http://raakaruoka.com/2010/07/06/kesalukemista/ Tuosta postauksesta löytyy lukuvinkkejä. Merja Niemen kirjassa on myös kerrottu kattavasti idätyksestä ja eri lajikkeista. Reseptejä on paljon, mutta kaikki eivät ole raakoja. Myös Brendanin kirjassa on paljon reseptejä. Suomeksi on myöskin ilmestynyt hiljattain Hellaton kokki, jossa on monia helppoja reseptejä. Netistä hyviä reseptejä löytyy paljon, vaikkapa tästä edullisesta kirjasesta: http://www.fredericpatenaude.com/instantraw2.html. Sivustolla goneraw.com on ilmainen raakareseptipankki.

  Tällä palstalla yllä idätyksestä ja lajikkeista. Periaatteessa kaikkia voi idättää, mutta pääsääntöisesti papuja (poikkeuksena mung) ei ole hyvä nauttia sellaisenaan. Auringonkukansiemeniä ei pidä idättää liian pitkälle, sillä ne pilaantuvat herkästi. Punaiset linssit ovat yleensä halkaistuja, eivätkä siksi sovi idätykseen. Jos löydät kokonaisia, ne soveltuvat toki.

 13. noora Says:

  Hei!

  Miten mahtaa olla kookosjauhojen laita? Voiko kookosjauhoja luokitella lainkaan raakaruoaksi, vai käytetäänkö valmistusprosessissa kuumentamista?

 14. Jenni Says:

  Hei!

  Kiva ku laitatte ruokapäiväkirjoja. Tein itsekkin Fitdayssä oman
  ruokapäivän ja huomasin, että kuparia tulee aika paljon, moninkertaisesti suosituksiin nähden. Oletteko huomanneet saman? Yliannostuksen vaaraa ei varmaan kuitenkaan ole.

 15. ulla Says:

  Moikka Jenni!
  Juu, kyllä tuota kuparia tuli mullakin reilusti yli suositusten, kuten muitakin ravintoaineita. En olisi siitä mitenkään huolissani.

 16. elina Says:

  Heippa Noora, pahoittelut vastauksen viipymisestä… Kookoksen kuten muidenkin pähkinöiden kuivatus saattaa tapahtua korkeahkossa lämpötilassa, ellei valmistaja toisin mainitse. Valmistajaltahan voi tietysti tiedustella asiaa. Eli jauhot eivät tosiaan välttämättä ole raakaruokaa, mutta toisaalta et varmaan syö niitä ihan pääravinnoksesi, jolloin ei niistä nyt varmaan sinänsä suurta haittaakaan ole.

 17. Sanna Says:

  En ole ollenkaan vakuuttunut, että raakaruokavaliolla voi elää loppuelämänsä. Ystäväni hurahti raakaruokavalioon ja nyt kun tuloksia alkaa näkyä hänen ruokavaliostaan, hän näyttää enemmänkin aliravitulta kuten te kuvissa. Tulee mieleen Hollywoodin riutuneet size 0 näyttelijät. Kysyin raakaruokavaliosta myös toiselta ystävältäni joka sattumoisin on lääkäri ja hän oli samaa mieltä pelkällä raakaruokavaliolla ei tule toimeen ei siis ainakaan ystäväni joka syö nykyään todella vähän. Totta kai olen samaa mieltä, että hedelmiä ja kasviksia tulisi syödä runsaasti mutta olen hyvin skeptinen, että raakaruoka olisi tie hyvään terveyteen. Miksi sitten läpi historian ruokia on kuumennettu, miksi yhtäkkiä raakaruoan syöminen olisikin parempi. Totta kai nykyään tietyissä vihanneksissa on kaikenmaailman torjunta-aineet mutta saasteita yms. on joka puolella, vaikka kuinka söisin raakaruokaa en tule välttymään niiltä. Mutta ennen kaikkea minun tarvitsee vain katsoa ystävääni ja teidän kuvia tällä palstalla vakuuttuakseni asiasta, että jotain puutoksia näyttää olevan kun iho on riutunut ja jotenkin näytätte aliravituilta. Lisätkää ihmeessä ruokaan vihanneksia, pähkinöitä, hedelmiä mutta syökää silti monipuolisesti.

 18. Suski Says:

  Heissan!

  En edes muista mitä kautta tänne sivulle eksyin, mutta eksyinpähän kuitenkin ja jumituin lukemaan kirjoituksia moneksi tunniksi.
  Outoa löytää nimi asialle, mistä en ole muistaakseni koskaan kuullut, mutta mikä kuitenkin alkoi vaivaamaan about 4kk. sitten.
  Olen 20v. opiskelija ja koko lyhyen elämäni ajan harrastanut aktiivista elämäntyyliä. Kotona aina syöty perusruokaa lapsesta asti, koska rahaa ei ollut mennä ulos syömään. Ei edes Hesburgeriin tai McDonaldsiin, mikä on vain plussaa :D
  Pari viime vuotta olen itse perehtynyt paljon ravitsemukseen jne jne, mutta viimeset 4kk ei kerta kaikkiaan ole tehnyt mieli enää lämmitettyä ruokaa. Mieltymys kääntynyt jostain syystä kylmään ruokaan ja tätä nykyä syön miltein kaikki ruoat kylmänä (mikäli en ole kylässä missä ei voi kauheasti valikoida).
  Pitkään mietin että jahas, mikähän nyt sitten vaivaa, että jotain on varmaan pielessä…kunnes törmäsin tänne sivustolle! Taivaalle kiitos :D

  Kysymys nyt sitten olisi, että miten ja missä määrin olisi paras alottaa hedelmä/vihannes/siemen/öljylinja? Ja mistä saisi halvimmalla niitä erikoisempia siemeniä jne.? Ja mitkä pavut/vihannekset/siemenet ovat runsas proteiini ja kalsiumpitoisia?
  Kokeiluhan se paras keino on, mutta teillä kuitenkin enemmän kokemusta ja tietoa, niin ajattelin näin heti törkeästi hyödyntää :)
  Hirveesti olisi kysymyksiä, mutta jos nyt ensin vaikka alottaisi näillä…

  Ja jos teillä on jo aikaisempia kirjoituksia näistä aiheista, niin voi ihan hyvin laittaa linkin ilman pidempiä selityksiä, itsellä kestää kuitenkin jonkun aikaa selata näitä kaikkia lävitse…

  Ja pahoitteluni, että tuli vähän pitkä ja sekava teksti…neiti on vaan niin täpinöissään…
  Hienoa, että tällainen sivusto löytyi! Jatkakaa samaa rataa :D

 19. ulla Says:

  Hei Suski!
  Ja tervetuloa blogiin!Hienoa, että olet noin innostunut!
  Monia siemeniä saa ihan tavallisista supermarketeista. Hampunsiementä ja chiaa voit hankkia esim. Ruohonjuuresta ja Ekolosta tai tiedustella paikkakuntasi luontaistuotekaupoista. Nämä tarjoavat myös paremmin luomuvaihtoehtoja. Voit tilata myös netistä, mikäli asut tällaisten kauppojen ulottumattomissa. Linkkejä löytyy tuolta ostospaikkalistasta, blogin oikeasta laidasta.

  Kalsiumia saat helposti mm. seesaminsiemenistä (kuorelliset), joita voi halutessaan vielä liottaa ennen käyttöä, pinaatista, parsakaalista ym. vihreistä, kurkusta, appelsiinista , mustaherukasta ja vadelmista. Kalsiumista onkin tulossa postausta, kunhan se nyt joskus valmistuu… Kaikki linssit sisältävät runsaasti proteiinia, samoin myös hamppu on hyvä proteiinin lähde. Proteiinit ovat mielestämme kuitenkin hieman yliarvostettuja, ja niiden tarve suhteellisen vähäinen, mikä näkyy mm. hiljattain postaamistamme ruokapäiväkirjoista. Kannattaa katsoa esim. tämä Tim van Ordenin pätkä proteiineista:

  Itse lähdin aikanaan liikkeelle aamupalasta. Siirryin hedelmä/pirtelölinjalle. Vähitellen lounas muuttui salaatiksi, sitten välipala hedelmiksi ja illallinen pirtelöksi ja salaateiksi. Syön edelleen silloin tällöin myös kypsennettyä vegaanista ruokaa, jotta sosiaalinen elämä ja reissailu olisi sujuvampaa. Kannattaa edetä rauhallisesti omaan tahtiin. Jos inspiraatiota riittää, niin miksei vähän nopeamminkin. Vaikka esim. blogeissa paljon hehkutetaan ”superfoodeja” ja jännittävän nimisiä raaka-aineita, pääsee ihan tavallisilla hedelmillä ja vihanneksilla raakaruokailussa pitkälle. Jos nyt jotain macaa haluaa käyttää, ei siitä varmaan haittaa ole, mutta tärkeintä on mielestäni syödä runsaasti ravinteikkaita kasviksia ja välttää prosessoituja tuotteita, lisäaineita, teollista suolaa, vehnää, valkoista sokeria, hiivaa, eläinkunnan tuotteita jne. Erityisesti kannattaa lukea nuo meidän Raakaruoan ABC-postaukset, niillä pääsee jo alkuun. Omaa ruokailuasi voit helposti seurata myös rekisteröitymällä http://www.fitday.com palveluun.

  Toivottavasti tämä nyt auttaa alkuun!

 20. Ninja Says:

  Moikka,

  Nyt tulisi haastetta ja kysymystä. ;)

  Olen ostanut paikallisesta ekokaupasta näitä ihania raw-patukoita:
  http://www.buyvits.com/index.php?main_page=product_info&cPath=58_59&products_id=855

  Ainesosana ovat taatelit & cashewpähkinät (49% & 51 %). Koostumus on ihanan pehmeä, sopivan makea ja cashew maistuu. Ei missään nimessä kova – ehkä hiukan piparkakkutaikinamainen. Siispä kysymykseni, miten noista aineista saisi tehtyä kotona raw-patukoita? Nehän olisivat maailman kätevimpiä eväitä, ja ravintoarvot ovat ihan kivat (yhdessä patukassa 147 kcal). Saakohan normaalilla sauvasekoittimella muussattua taatelit & cashewpähkinät? No, pitää lainata tehosekoitinta jostain, jos sauvasekoitin ei toimi. Mietin vain, mitenkäs tuo ”jähmetys”? Uunissa jotenkin alhaisessa lämpötilassa pitäisi ilmeisesti ”kuivattaa”? :)

  Olisi kiva, jos saisin apua, kun olen vähän hukassa. ;)

 21. ulla Says:

  Heippa Ninja!
  Ehkä olet jo löytänytkin nämä, mutta varmuuden vuoksi vielä linkkaan sulle vanhan pipariohjeen. Tossa näyttäis olevan suunnilleen puolet ja puolet pähkinää ja kuivattua hedelmää. Eli ei muuta kuin pähkinät ja taatelit myllyyn. Voit tehdä myös joulupatukoita ;) Kaikki ainekset olen jauhanut pienellä pirtelökoneella. Toisilla sauvasekottimmillakin saattais onnistua, ainakin jos pähkinöitä hiukan liottaa, mutta haastavaa se voi olla. Uunissa tosiaan voi kuivattaa jossain n. 40 asteessa, jos on käyttänyt nestettä valmistuksessa. Muuten patukat ovat taatelin ansiosta ihan kiinteitä ja valmiita syötäviksi heti kun ne saanut kasaan. Ne kannattaa säilyttää kylmässä.

  http://raakaruoka.com/2009/12/16/piparkakkuja/

  Ja sitten on myös Elinan patukkaohje:

  http://raakaruoka.com/2009/12/15/patukka-askartelua/

  Toivottavasti tästä on apua!

 22. Johanna Says:

  Hei! Olen sivustollanne ensikertalainen ja kyselisin viherpirtelöstä. Silmiini osui joku aika sitten miehen kirjoittama kirja voimistavista (viher)pirtelöistä, mutta en ole mistään löytänyt enää lisätietoa kirjasta. Haluaisin siis ostaa ko. kirjan itselle, en vaan tiedä kirjan saati kirjoittajan nimeä. Osaisitteko auttaa?

  Mukavia marraskuun päiviä!

 23. ulla Says:

  Moikka Johanna! Kiva kun löysit blogiimme!

  Nyt en kyllä keksi mikä tuo kaipaamasi teos olisi… voin kuitenkin suositella paria muuta hyvää viherpirtelöitä käsittelevää englanninkielistä kirjaa (saatavissa esim. amazon.co.uk):

  Victoria Boutenko: Green for Life, sekä saman tekijän Green Smoothie Revolution: The Radical Leap Toward Natural Health

  Robyn Openshaw: Green Smoothies Diet: The Natural Program for Extraordinary Health

  Viherpirtelöintoa!

 24. Noora Says:

  Mitä mieltä olette vehnän- ja ohranorasjauheista? Voiko niitä heittää viherpirtelöihin vai kannattaako nauttia ihan vain veteen sekoitettuna? Ja kuinka paljon enintään päivässä ja mihin aikaan päivästä (kannattaako esim. aamu aloittaa lasillisella suodatettua vettä, jossa orasjauhetta)? Purkin kyljessä lukee 1-2tl/vrk, mutta en aina jaksa uskoa etikettien ohjeistuksiin:)

 25. elina Says:

  Hei Noora!

  Oras- tai muut viherjauheet ovat ihan hyvä lisä ruokavalioon mm. mineraalien suhteen, mutta eivät mielestäni mitenkään välttämättömiä, eivätkä tietysti korvaa tuoreita vihanneksia.

  Itse käytän viherjauhesekoitusta, jossa on vehnänoraan lisäksi monia muitakin kasveja sekä leviä ja myös maitohappobakteereita (Vitamineral Green, http://www.iherb.com/HealthForce-Nutritionals-Vitamineral-Green-10-6-oz-300-g/22915?at=0). Erityisesti käytän sitä matkoilla tms, jolloin ei saatavana ole ehkä yhtä paljon vihreitä vihanneksia kuin kotioloissa. Silloin sekoitan jauhetta usein vain veteen, yleensä aamuisin, välillä iltaisinkin. Kotona taas laitan jauhetta pirtelöihin, välillä joka päivä, välillä harvemmin. Pirtelöihin saatan laittaa vähän enemmän kuin tuo purkista lukemasi suositus, ehkä 1rkl. Tuon käyttämäni jauheen purkissa muuten suosituskin on korkeampi kuin tuo mainitsemasi 1-2 tl… muistaakseni jotain 1-2 rkl päivässä. Veteen sekoitettuna nuo jauheet eivät kuitenkaan mielestäni ole kovin herkullisia, niin silloin laitan vähemmän.

  Varmaankin paras tapa käyttää noita jauheita on sellainen, jonka itse koet helpoimmaksi :) Eli jos maistuu sellaisenaankin, niin miksipä ei olisi ihan hyvä tuo aamuisin nautittu vesi ko. jauheen kanssa. Mutta jos taas pirtelössä maistuu paremmin, kuten minulle, niin sitten kannattaa laittaa niihin. Voihan noita ujuttaa vaikka salaatinkastikkeeseenkin, tai esim. raakapuuroon.

  Tuon määrän suhteen voit varmaankin tehdä kokeiluja, laittaa välillä vaikka useammankin lusikallisen ja katsoa mikä fiilis tulee. Ehkä noissa käyttöohjeissa on vähän sellaistakin, että jos käskettäis käyttää vaikka 1rkl kerralla niin purkki alkaiskin tuntua aika pieneltä ja kalliilta ja ihmiset jättäis ostamatta…

 26. Anne Says:

  Hei raakailijat,

  bloginne on ihan mahtava ja olen saanut siitä paljon apua raakaruokaan siirtymisessä. Aluksi, eli kesällä, en ollut vielä kauhean tietoinen ja söin myös kypsennettyä ruokaa, maitotuotteita, viljaa, valkoisia jauhoja ja sokeria. Kävin Amerikassa hetki sitten ja löysin Detroitista Raw Cafen. Siellä myytiin Laketa Mcauleyn Taking every bite seriously ja Living green. Hän omistaa kahvilan ja saimmepa samalla nimikirjoitukset kirjoihin mieheni kanssa. Noiden jälkeen olen alkanut tiukentaa tätä ja jättänyt edellä mainitut aineet pois ja olen voinut paljon paremmin. Tuossa siis vinkkiä teille mikäli ette ole lukeneet hänen kirjojaan.

  Mutta tahtoisin kysellä teiltä kolesteroilista. Minulla oli ainakin talvella hyvät arvot kasvissyönnin ansiosta, mutta minua mietityttää, saako raakaruoasta tarpeeksi kolesterolia? Ja siis olen käsittänyt että sitä saa vain eläintuotteista, pitääkö se paikkaansa? Olen myös ymmärtänyt, että alhainen kolesterolitaso on yhtä vaarallinen kuin korkea, ja minua huolestuttaa jos kolesteroliarvot tipahtavat. Toivoisin teiltä postausta tästä!

  Kiitoksia vielä tästä mahtavasta blogista!

 27. elina Says:

  Heippa Anne!

  Tosi hienoa kuulla, että olet hyötynyt blogistamme! Toivottavasti jatkossakin saamme sinua kiinnostavia juttuja aikaan :)

  Kiva kuulla myös kokemuksistasi raakaruoan parissa, loistavaa että vointisi on muutosten myötä kohentunut. Nuo Amerikan raakakahvilat ja -ravintolat ovat kyllä ihania ja inspiroivia paikkoja! Kyseiset kirjat eivät olleetkaan minulle vielä tuttuja, joten kiitos vinkeistäkin.

  Kolesteroli on varsin mielenkiintoinen asia, ja minulla onkin ollut työn alla selvittää tarkemmin mm. siihen liittyviä tutkimuksia. Otankin nyt tämän tärkeän aiheen ehdottomasti lähempään syyniin, joten varmastikin postaus tulossa – toivottavasti mahdollisimman pian! Tässä vaiheessa kuitenkin totean, että monet ovat (raaka)vegaanisella ruoalla eläneet erittäin terveinä ja hyväkuntoisina vuosikymmeniä, joten näyttäisi siltä, ettei erityisiä ongelmia pitäisi tämänkään suhteen muodostua.

  Iloista talven alkua!

 28. Anne Says:

  Hei,

  oletteko keksineet tai tiedättekä minkäänlaisia raakapullan reseptejä? Olen ennen niin tykännyt pullasta ja muutenkin leivoksista, ja tahtoisin jonkinlaisen vehnätttömän raakaversion.

 29. elina Says:

  Heippa Anne! Onhan noita ‘pulla’reseptäjäkin näkynyt, kuten esim. tämä http://geekgoneraw.blogspot.com/2009/09/raw-korvapuusti.html

  Tällaiset reseptit (kuten myös suurin osa raakakakuista jne) ovat kuitenkin niin pähkinä/siemenpainotteisia, moniaineksisia ja raskaita ruoansulatukselle, että emme kumpikaan oikein enää piittaa sellaisista, vaikka raakailun alkuaikoina olikin joskus hauskaa joku kakku tms väsätä. Myöskin tuntuu, että kunhan syö riittävästi hedelmiä, ei edes kaipaa mitään ‘makeaa’ tai ‘leivonnaisia’.

 30. Nimetön Says:

  Hei!
  Anteeksi kommenttini, mutta valitettavasti luen näkyään blogianne hiukan surullisin mielin. Mielestäni touhunne on mennyt aivan käsittämättömäksi. En ymmärrä millaisten ihmisten kanssa olette tekemisissä ja millaista elämää elätte, mutta minusta tuntuu kummalliselta, että ihmisen tulisi kaikissa tilanteissa elää pelkästään tuoreilla hedelmillä. Voidaan unohtaa siis synttäreiden vietto, joulut ja muut juhlat kun ei voi syödä edes raakakakkuja liian pähkinän saannin pelossa. Kyllähän ihmisen kuuluu muutakin ravintoa nauttia kuin banaaneja, vaikka hyviä ovatkin.

 31. elina Says:

  Hei nimetön! Kiitokset erittäin kiintoisasta kommentistasi! :)

  Toivoisinkin todella, että jatkaisit tässä kanssani tätä aloittamaasi keskustelua ja perustelisit tarkemmin, mitä mielestäsi elintärkeää ja oleellista ravinnostani puuttuu sen perusteella, mitä olet voinut tästä blogista lukea? Minusta olisi oikeasti kiinnostavaa kuulla, mitä vajeita näet ravitsemuksessani, niin voin mahdollisesti sitten blogata näistä asioista tarkemmin! Mm. proteiiniasiaahan olenkin jo läpikäynyt, ja vähän sivunnut rasva/hiilihydraattikysymystäkin.

  Eihän se, että arkipäivisin elää tuoreilla hedelmillä, vihanneksilla, pähkinöillä ja siemenillä tarkoita, etteikö silloin tällöin söisi/voisi syödä vaikka raakakakkujakin! Itsehän syön jonkin verran kypsennettyäkin ruokaa noin joka toinen päivä keskimäärin, minkä olen täällä blogissa avoimesti tuonut esille! Sitä paitsi en ole missään vaiheessa väittänyt eläväni esimerkiksi pelkästään banaaneilla tai millään muullakaan yksittäisellä ruokalajilla. (ks. osasto ruokapäiväkirjat tästä blogista) Banaaneja tosin tulee muun ruoan täydennyksenä syötyä nyt aika paljon siksi, että talvisessa Euroopassa ne ovat kätevä ja ravitseva muoto saada runsaasti kaloreita muun ravinnon täydennykseksi – syön noin 3000 kcal päivässä tällä hetkellä ja urheilen paljon.

  Koen kuitenkin oloni huimasti paremmaksi, kun en säännöllisesti nauti lähes täyttä rasvaa olevia ja hankalasti sulavia monimutkaisia teoksia, vaikka ’raakoja’ olisivatkin. Mieluummin syön itse asiassa vaikka keitettyä perunaa! En kieltäydy esim. näistä esimerkiksi nostamistasi raakakakuista ’pelon’ tai muun vastaavan syyn takia, minun ei vain normaalisti millään lailla tee mieli syödä niitä. Pähkinät ovat alkaneet maistua erittäin tunkkaisilta ja voin syödä niitä vain vähän kerrallaan nyt kun olen tottunut tuoreeseen raikkaaseen raakaruokaan. Makuaisti muuttuu, mikä on ihmeellistä ja upeaa! Samoin riippuvuudet katkeavat vähitellen raakaruoan myötä.

  Olen tekemisissä hyvin monenlaisten ihmisten kanssa työssä, harrasteissa ja muissa elämän käänteissä – niin eri ikäisten sukulaisten, ystävien kuin satunnaisempien tuttavien. Monet heistäkin ovat kiinnostuneita terveellisestä elämästä ja ravinnosta, ja mielellään tarjoavat esim. hedelmiä tai muuta vegaanista ravintoa, jota syönkin oikein mielelläni. Silloin tällöin otan jotain evästä mukaan eri tilanteisiin. Ruoka ei mielestäni edes ole pääasia ihmisten tapaamisessa, vaan ihmisten tapaaminen. Samoin juhlia voi ihan hyvin raakavegaaninakin :) Esim. joulupöydässä on varsin nautinnollista ja juhlallista aterioida, vaikka joku toinen söisikin kinkkua ja minä rehujani – vaaditaan vain vähän suvaitsevaisuutta puolin ja toisin. Kiinnostavia keskustelujakin näissä tilanteissa usein kehkeytyy.

  Kotona syönti on kuitenkin eri juttu kuin sosiaalisissa tilanteissa, joten se mitä vaikka koti-illallisena tai -aamiaisena syön ei tietenkään millään muotoa vaikuta sosiaalisiin tilanteisiin – paitsi ehkä siten, että olen pirteämpää ja mukavampaa seuraa kun vatsaa ei kivistä eikä päätä koske jo enne kekkereitä ;)

 32. Nimetön Says:

  Kommenttisi on hyvin perusteltu, mutta seuraamieni kirjoitteluiden ja ruokapäiväkirjojen perusteella olen päätellyt muuta kuin kommenttisi pohjalta. Ruokapäiväkirjat antavat ymmärtää sinun nauttivan korkeintaan 2 rkl siemeniä päivässä ja siinä siis päivän proteiinit ja rasvat, kaikki muu on vihreitä kasviksia ja hedelmiä. Mielestäni siinä on liian vähän kyseisiä ravintoaineita.
  Elän itsekin ympäristössä, jossa on kasviruokailijoita, mutta en kyllä vielä ole tavannut yhtä askeettista linjaa noudattavia henkilöitä kuin te. Mutta siis toki teillä on oikeus elää valitsemallanne tavalla, mutta noudattamanne suuntaus vaikuttaa niin tiukkalinjaiselta, että luulen sen johtavan pitkällä aikavälillä joko toiseen ääripäähän tai terveydellisiin haittoihin, mutta tämähän on vain oma näkemykseni.

 33. elina Says:

  Kiva kun tarkensit!

  Katsotaan vaikka viimeisintä esittämääni ruokapäiväkirjaa joulukuulta http://raakaruoka.com/2010/12/10/ruokailupaivitysta/.

  Tuolloin olen saanut 2494 kcal, josta 83 % hiilihydraatista (568 g), 11 % rasvasta (33 g) ja 6 % proteiinista (49 g).

  Rasvaa on mielestäni sopiva määrä – monet asiantuntijat suosittelevat noin 10-15 % osuutta kaloreista (minulla tässä 11 % eli 33 g). Proteiininsaanti (49 g) on myös nähdäkseni hyvällä tolalla kokooni nähden (161/52). Paljonko minun tulisi sinun mielestäsi saada näitä ravintoaineita?

  Usein syön noin 3000 kcal, jolloin tietysti eri ravintoaineiden saanti on samassa suhteessa suurempi kuin tässä laskelmassa. Opiskelen jatkuvasti näitä ravintoasioita, ja tällä hetkellä minusta näyttää, että tämänkaltaisella raakaruoalla on varsin vahvat perusteet terveyttä ajatellen. Ainakin toistaiseksi myöskin olotilani on mitä parhain.

  Kaikki hedelmät ja vihannekset sisältävät sekä proteiinia että rasvaa. Itse asiassa useimmiten pääosa proteiinin- ja rasvansaannistani onkin nimenomaan vihanneksista ja hedelmistä peräisin ja siemenet/pähkinät toimivat lähinnä pienenä täydennyksenä. Tässä asiassa törmään usein väärinkäsitykseiin, emmekä varmaankaan ole vielä riittävästi valaisseet tätä blogikirjoituksissamme.

  Toki tällainen ruokailutapa poikkeaa pitkälti yhteiskunnassamme vallitsevista ruokailutottumuksista, mutta väittäisin vahvasti, että positiivisessa mielessä. En myöskään ajattele, että kaikkien tulisi näin syödä tai että tällainen ruokavalio kaikkia miellyttäisi, mutta haluan omalla esimerkilläni kannustaa ja rohkaista ihmisiä syömään enemmän vihanneksia ja hedelmiä. Itse en koe tällaista ravintoa mitenkään askeettisena, päinvastoin, sillä syön mm. rakastamiani hedelmiä täysin ilman määrä- tms. rajoituksia.

  Emme muuten ole suinkaan ainoita hedelmä- ja vihannesintoilijoita. Jos tällaisen ruokavalion syyt ja seuraukset kiinnostavat tarkemmin, niin suosittelen lukemaan laajemmin muidenkin ihmisten kokemuksia esim. http://www.30bananasaday.com -foorumilta sekä http://www.foodnsport.com -sivustolta ja tutustumaan usein mainitsemaamme Doug Grahamin kirjaan The 80/10/10 Diet, joka löytyy mm. Amazonista.

 34. Nimetön Says:

  Hei!
  Haluaisin vielä kommentoida sen verran, että ehkä kauhistukseni ovat kummunneet enemmän Ullan ruokapäiväkirjoista ja olen käsittänyt teidän syövän hyvin samalla tavalla. Ullan viimeksi laittama ruokapäiväkirja oli hänen mukaansa kokonaisuudessaan 2500kcal, mutta ihan mielenkiinnosta testasin vastaavan päivän usealla ohjelmalla, eikä mikään niistä antanut tulokseksi kuin alle 2000kcal.
  Mutta kukin tavallaan. Täytyy kuitenkin sanoa, että itse kiinnostuin elävästä ravinnosta jo kauan ennen kuin se Suomessa oli ”juttu” eli 10 vuotta sitten. Vuosien myötä olen kuitenkin luopunut yhä enemmän sen tarkasta noudattamisesta, sillä itselläni ongelmat terveyden kanssa alkoivat noudatettuani raakaravintoruokavaliota reilun vuoden ajan. Ensimmäisen vuoden aikana olo oli todella energinen niin kuin tekin tunnette oman olonne tällä hetkellä. Pikkuhiljaa kun elimistö oli käyttänyt tarpeeksi varastojaan, alkoi heikkeneminen. Tämän myötä ymmärsin, että missään ruokavaliossa ei kannattaisi lähteä liian karsivalle ja rajoittavalle linjalle.
  Toivon kuitenkin teille kaikkea hyvää ja itsekin olen kokenut, että tuoreet hedelmät ja kasvikset ovat parasta mitä ruokamaailma voi tarjota ja niitä on hyvä syödä niin paljon kuin maittaa.

 35. elina Says:

  Hei vielä,

  Katsoin itsekin vielä nuo mainitsemasi Ullan ruokapvkirjan laskelmat, ja sain kyllä suunnilleen samat tulokset (n. 2500 kcal) parilla eri ohjelmalla kuin nuo Ullan esittämät. Vähän voi vaikuttaa minkä kokoisiksi arvioi esim. hedelmät, mutta kyllä tuossa mm. tuoretaatelit ja avokadot nostavat helposti kalorimäärää aika korkeaksi.

  Joissakin aiemmissa ruokapäiväkirjoissamme kalorimäärät ovat olleet n. 2000 kcal paikkeilla, mutta viimeisen puolen vuoden aikana olemme molemmat pyrkineet nostamaan energiansaantiamme, minä lähelle 3000 kcal ja Ulla n. 2500 kcal paikkeille. Mulla on tarkoituksena listata tällä viikolla koko viikon syömiset samaan postaukseen, niin saa ehkä vähän kattavamman käsityksen kuin yksittäisistä päivistä.

  Erityisesti haluammekin korostaa muillekin riittävää energiansaantia – se kun vaikuttaa monella raakaruoasta innostuvalla olevan suuri kompastuskivi, kun pyritään välttelemään hedelmiä ja syödään lähinnä salaatteja ja vihanneksia ylipäätään, eikä oikein tarkkailla energian/ravintoaineiden saantia vaan luotetaan vain fiilikseen. Uskonkin että liian vähäinen syöminen ja hedelmien välttely on yksi syy siihen, että moni ei pidemmällä aikavälillä pärjääkään raakaruoalla ja voi kohdata erilaisia terveysongelmiakin vaillinaisesta ravitsemuksesta johtuen.

  Itsekin noin 12 vuotta sitten kokeilin osittaista raakaruokaa/elävää ravintoa ensimmäisiä kertoja, mutta en silloin ymmärtänyt syödä riittävästi, minkä johdosta pian palasin kypsennetyn vegaanisen ruoan pariin. Siitä ruokavalio edelleen laajeni vuosien mittaan, mikä taas lopulta johti lukuisiin terveysongelmiin. Muutama vuosi sitten päätin uudelleen kokeilla siirtymää raakaruokaan, mutta tarkkaavaisemmin ja hitaammin. Näissä kolmessa vuodessa olen oppinut paljon lisää, mutta tunnustellen, opiskellen, tarkkaillen ja havainnoiden tässä edelleen mennään eteenpäin :)

  Kiitos keskustelusta!

 36. Noora Says:

  Mikä on mielipiteenne avocadojen sopivuudesta raakaruokailijalle? Itse olen huomannut vähärasvaisemman raakaruoan soveltuvan elimistölleni paremmin kuin perinteisemmän, paljon pähkinöitä ja siemeniä sisältävän. Rakastan avocadoja ja päivässä syön niitä helposti neljäkin kappaletta.

  • elina Says:

   Hei Noora!

   Minäkin pidän vähärasvaisempaa raakaruokaa parhaana vaihtoehtona ja itselleni sopivimpana, joten avokadotkin ovat siirtyneet pienempinä määrinä syötävien ruokien joukkoon… Avokadot lienevät hedelminä helpommin sulavaa ravintoa kuin pähkinät, mutta se ei vähennä niiden rasvamäärää, joka on 15 g / 100 g (rasvaperäisten kaloreiden osuus lähes 80 %). Jos siis haluaa rajoittaa rasvansaantia, on avokadojenkin määrää rajoitettava.

   Itse olen kokenut, että kun olen lisännyt muiden hedelmien määrää ravinnossani ja saan niistä riittävän määrän energiaa, en kaipaa enää niin paljon avokadojakaan. Syön nykyään keskimäärin yhden avokadon /viikko, enkä oikein pysty syömäänkään kuin n. puolikkaan avokadon kerralla salaatin seassa, suurempi määrä alkaa jo maistua epämiellyttävältä.

   Jos haluat vähentää rasvan/avokadojen määrää, niin toimivin keino voisi olla että rajaat jonkin selkeän määrän per päivä esim 1 avokado illalla salaatin kanssa, ja lisäät samalla muiden hedelmien (erityisesti kaloripitoisempien banaanien) määrää.

 37. Elina Ramirez Says:

  Ensinnäkin kiitos aivan loistavasta blogista ! Syön pääasiassa raakaruokaa mutta en meinaa millään saada syötyä tarpeeksi vihreitä lehtivihanneksia. Miten ihmeessä niitä voi syödä tarvittavat 400-500 g päivässä kun ne painavat niin vähän, että esim. iso rasiallinen pinaattia painaa vain 70 g ? Pirtelöön niitä saa kyllä aika paljon mutta silti se on mieletön määrä. Lisäksi täällä Suomessa on tosi vaikea löytää niitä laajempaa valikoimaa talvella, (etenkään luomuna) ettei se mene pelkästään eri salaattien ja pinaatin syömiseksi.

  • elina Says:

   Hei Elina!

   Kiitos :)

   Vihreiden riittävästä määrästä on varmasti vähän eriäviäkin näkemyksiä, mutta itsekin pidän kyllä tärkeänä niiden runsaahkoa syöntiä. Tuota mainitsemaasi lähes puolta kiloa voi tosiaan olla vaikea syödä, jos mukaan ei lasketa painavampia selleriä, parsakaalia ja muita kaaleja, vaan vain kevyemmät lehtivihannekset kuten salaatit ja pinaatti.

   Tosin jonkin verran asiassa on myös kyse opettelusta ja siitä, että määrän alkaa vähitellen nähdä paljon pienempänä. Itse pidin aikanaan 100 g pinaattipussia isona määränä, mutta nykyään se menee huomaamatta osana isompaa salaattia tai pirtelön seassa. Keskimäärin syön sellaisen n. 200 g keveämpiä lehtivihanneksia päivässä (kesällä enemmän), jonka lisäksi ehkä saman verran yhteensä selleriä, mangoldia ja kaaleja.

   Mehut ovat vielä pirtelöitäkin helpompi keino lisätä vihreiden saantia, joskin eivät mielestäni mitenkään välttämätön. Itse nautin vihermehua 2-3 kertaa (n. 0,5 l /krt) viikossa.

   Suomi on kyllä Euroopan hankalimpia paikkoja vihreiden suhteen, paitsi suppean valikoiman osalta, myös pakkausten ja kasvien pienuuden takia. Ruukkusalaatit ovat onnettoman kokoisia ja samoin pinaattia ja muita lehtiä myydään juuri noissa 70 g pakkauksissa. Monessa maassa pinaattia saa kaupasta kuin kaupasta puolen kilon säkeissä ja erilaiset kerä- ym. salaatit ovat moninkertaisia suomalaisiin nähden. Tämä vaikuttaa tietenkin sekä siihen, miten määrän näkee (onko 70 g tai 500 g iso vai pieni määrä?), että siihen, miten paljon on mahdollista ostaa hinnan ja vaivan suhteen. Olenkin miettinyt, että aikanaan jos/kun muutan Keski-Euroopasta takaisin Suomeen, on mun ostettava aina joku 20 ruukkusalaattia ja 10 boksia pinaattia kerralla :D

   Sitten on juurikin tuo valikoimaongelma. Itse panostaisin Suomessa pitkälti tammenlehväsalaattiin ja muihin edes vähän tummempiin ruukkusalaatteihin, persiljaan ja muihin ruukkuyrtteihin. Näitähän saa aika usein luomuna tai ainakin kohtuullisen puhtaina (esim. Järvikylän). Jos lehtikaalia on saatavilla niin se on hyvä. Tuontituotteista sitten pinaatti ja rukola vaikkeivät luomua olisikaan ja saatavuuden mukaan muut pienemmät vihreät lehdet kuten vuonankaali. On vaan syötävä sitten enemmän niitä samoja juttuja, joita on saatavilla, vaikkei se ihanteellista olisikaan. Suomen leveysasteilla joutuu aina tekemään kompromisseja ruoan suhteen, mikä on tietysti harmillista… Kesällä sitten paljon villivihreitä vaihteluksi ja vaikka pakkaseenkin talven varalle!

 38. Poutapilvi Says:

  Hei!

  Kiitos ihanasta ja sisältörikkaasta, inspiroivasta blogista! Olen ollut n.5½ vuotta kasvissyöjä (aluksi lakto-ovo, mutta melko pian siitä siirryin vegaaniksi) ja nyt viimeisen vuoden ajan olen ollut äärimmäisen kiinnostunut raaka ravinnosta. Ongelmani kuitenkin on, että n. kymmentä viimeisintä vuotta elämääni on varjostanut myös erilaiset syömishäiriöt.

  Kaikki alkoi anoreksiasta, josta ”toipuessani” sairastuin ortodeksiaan, ruuasta entisestään ahdistuneena häiriö muutti muotoaan bulimiaksi, mistä masennuksen, äärimmäisen itsetuhon ja -vihan/itsemurha yritysten kautta takaisin tuttuun ja turvalliseen kontrolliin, ”nuoruuden rakastettuuni” anoreksiaan, mistä sairaus nälkäkuoleman jälkeen harppasi edelleen bulimiaksi jne.

  Kierre on sairas ja hallitsee koko elämääni, toisinaan minulla on hyviä päiviä, joilloin suhde ruokaan on ok, mutta useimmat päiväni on yhtä ruokahelvettiä. Raaka-ruoka on osaltaan pelastanut minua lähemmäs ”valoa”, koska uudet ruoka aineet (gojit, maca yms) ovat minulle (kaloripitoisuuksiltaan) vieraita (=eivät aiheuta ahdistusta) ja useat wanhat tututkit ”sallittujen listalla” +suhde ruokaan on muutenkin jotain ihan muuta kuin perus länsimainen ruokaideologia, joka itsessään on jo puuttellinen ja sairastuttava.

  Olen havahtunut/herännyt rakastamaan kehoani ja ymmärtämään, että siitä on pidettävä huolta! Sairaus on kuitenkin minussa (vielä) niin vahvassa, että vaikka vihaan itseäni sillä hetkellä kun satutan sairaudellani kehoani, en pysty kävelemään sairauden tahdon ylitse.

  Psykologin juttusilla ja sairaala hoidossa olen myös ollut sairauteni tiimoilta muutamaankin otteeseen, mutta apua en ole vielä tilanteeseeni saanut (päinvastoin; esimerkiksi sairaalassa hoitometodi on pumpata kehoon ensin painoa luonnottomilla prosessoiduilla ruuilla ja vasta sitten tarjota ymmärtämätöntä ja tyhjänpäiväistä keskustelu apua).
  Ensi syksynä minun on mahdollista aloittaa terapian uudestaan, mikäli tahdon.

  Alan olla kukkuani myöten täynnä (kirjaimellisesti..) sairauttani ja olen sitoutunut tekemään kaikkeni, jotta elämäni voisi olla viimeinkin omaani! Jotta voisin rakastaan itseäni niin paljon, niin rajattoman paljon, etten enää ikinä tuhoaisi itseäni tällä tavalla.

  On hieman kiusallista, että tiedän ravinnosta laajalti paljon kaikenlaista, mutta oma toimintani sotii kaikkia periaatteitani vastaan. Tahtoisin olla sitä, mitä opetan muille ihmisille; kukaan ei usko luonnonmukaisen ravinnon terveyttä edistäviin vaikutuksiin jos perus pullomässö tallaajakin näyttää minua terveemmältä..

  Tässä siis tälläinen pieni pohjustus taustoihini ja tässä itse kysymys;
  Onko sinulla antaa hyviä vinkkejä, kuinka minun kannattaisi alkaa muuttaa ruokailutottumuksiani parempaan, tervempään suuntaan? Ruuansulatuselimistöni on varmasti aivan rikki miljoonien paastojen, äkkilaihtumisien, pakkorääkkiliikunnan ja tuhansien oksentamisien jälkeen, joten se varmasti kaipaisi jotain helposti sulavaa, ravitsevaa ja mahdollisimman vähän kuormittavaa evästä.

  Olen nykyisin todella väsynyt luultavasti juuri vuosia jatkuneiden ravintoaine puutosten jne. jälkeen, mikä pistää helposti antamaan sairaudelle ohjat tehdä valintoja ja itse vain ”olla” kaiken takana jossain piilossa ja kärsiä siitä, mitä keho tekee.

  Jos jotain helppoja ohjeita olisi antaa, miten jatkaa matkaa kohti oikeaa elämää, olisin enemmän kuin kiitollinen! (=

  Kiitos ja iloista&inspiroivaa kevättä!! <3

 39. Natalia Says:

  Hei!
  Olen ollut pitkään kiinnostunut terveellisestä ruuasta, mutta raakaruoka on ollut hieman oudompi asia. Mulla on todella huono ruuansulatus, ja tuntuu vaikka kuinka yritän vetää ruokavaliota parempaan suuntaan sitä herkemmin ruuansulatus reagoi kaikkeen. Olen miettinyt että jos alkaisi pikkuhiljaa lisäämään ruokavalioon raakaruokaa. Ongelmana on vain ainainen kiire.

  Joskus söin aamuisin smoothien, mutta kyllästyin siihen, ja se tuntui liian kevyeltä (nimittäin järjetön nälkä jo parin tunnin päästä ja söin koulussa suuren määrän einesruokaa). Koulu rajoittaa syömistäni paljon. Normaali päiväni: 7-15 tai 17. Siinä välissä syön lounaan klo 10.30 (ja niinkuin kaikki varmasti tietää, koululounas koostuu enimmikseen ulkomaalaisista kemikaalirikastamista salaateista ja eineksistä). Nykyään syön hedelmän, sitruunavettä, n. 2-3g spirulinaa, puuron + neitsytkookosöljyä ja marjoja. Olen hieman koukkuuntunut myös leipään ja ”lämpimäänruokaan”. Ruuansulatus ei oikein tykkää hiilareista. Tai oikeastaan en edes ymmärrä mihin se reagoi. Olen ajatellut, että syön varmaankin liian vähän entsyymejä. Mutta en tiedä miten saisin päivän ruokavalioon mahutettua kaikki ruoka-aineet. Olen pyrkinyt myös olemaan syömättä kuuden jälkeen. (”laihduttaa”?) Pyytäisin siis vinkkejä miten saisin ruuansulatustani parempaan kuntoon? Auttaisiko raakaruoka siihen?, ja käytännönvinkkejä siihen miten voisi aloittaa vähitellen syömään raakaruokaa.

  • elina Says:

   Hei Natalia!

   Suosittelisin aloittamaan riittävän runsaan hedelmäpitoisen aamiaisen opettelusta.

   Eli joko reilun kokoinen hedelmä-/viherpirtelö tai sitten yksinkertainen yhdestä tai kahdesta hedelmälajista koostuva annos – mutta niin iso kuin vaan millään saat itseesi ahdettua :) Hyvä aloitus voisi olla 4-5 kypsää (=ruskeapilkullista) banaania, ja opettelun myötä kokoa voi siitä alkaa kasvattaa. Banaani on energiapitoinen, ravitseva, edullinen sekä kypsänä helposti sulava, ja itselläni ainakin nälkä pysyy useamman tunnin kurissa aamuisella banaaniannoksella. Hyvä pureskelu ja annoksen yksinkertaisuus helpottavat ruoansulatusta.

   Sanot syöväsi koulussa lounaaksi hedelmän jne. Olisiko mahdollista lisätä hedelmien määrää? Jos söisit vaikka 3-4 hedelmää ja sitten sen päälle nuo muut kuvaamasi ruoat?

   Arvelen oman kokemukseni perusteella, että ’koukkuuntumisesi leipään ja lämpimään ruokaan’ liittyy erityisesti liian vähäiseen energiansaantiin. Jos ei syö riittävästi (raaka)ruokaa, alkaa tehdä mieli mitä tahansa energiapitoista. Eli lisää vaan hedelmiä, jotka ovat myös helpointa ruokaa ruoansulatukselle, kunhan niitä ei syödä esim. kypsennetyn tai rasvapitoisen ruoan päälle, vaan erikseen/ennen muuta ruokaa.

   Kootusti vielä mun mielestä parhaat ja helpoimmat keinot edistää ruoansulatusta, lisätä raakaruokaa ja parantaa ravintoaineiden saantia:
   -aamulla yksinkertainen MAHDOLLISIMMAN ISO hedelmäannos, tai hedelmäpohjainen viherpirtelö
   -lounaan alkuun niin paljon hedelmiä kuin maistuu, ja sitten mahdolliset muut ruoat
   -runsas, paljon vihreää sisältävä salaattiannos joka päivä (illallisella, tai sitten jo lounaalla, jos on mahdollista ottaa mukaan?), rasvapitoiset ja kypsennetyt ruoat mieluummin salaatin kuin hedelmien kanssa
   -huolellinen pureskelu, runsaasti vettä aamulla ensimmäiseksi ja aterioiden välillä, ja yksinkertaiset ruoka-aineyhdistelmät (=ei kaikkea sekaisin)

   Toivottavasti näistä on apua! Tsekkaa myös blogimme kategorian ’Raakaruoan ABC’ jutut, joista löydät lisää vinkkejä.

 40. Anna Says:

  Hei, oletteko tutustuneet agave nektariin. Törmäsin tällaiseen artikkeliin ja se on hämmentävä, koska pääsääntöinen agave-markkinointi on ollut positiivista. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/07/03/can-this-popular-alternative-sweetener-spike-uric-acid-into-the-danger-zone.aspx

  • elina Says:

   Itse asiassa agavesta on parin viime vuoden aikana keskusteltu raakaruokamaailmassa aika paljonkin. Se lienee harvoin oikeasti ’raakaa’ ja joka tapauksessa se on prosessoidumpi makeutusaine kuin esim. kuivahedelmät.

   Itse käytin agavea aiemmin satunnaisesti esim. raakasuklaan makeuttamiseen, mutta lopetin sen käytön (samoin kuin raakasuklaankin…) noin vuosi sitten. Jos nykyään tarvitsen lisämakeutta johonkin ruokaan, vaikka salaatinkastikkeeseen, käytän blendattuja taateleita.

   Tässä toinen hyvä artikkeli agavesta ja sen prosessoinnista: http://www.living-foods.com/articles/agave.html

 41. Jenni Says:

  Moikka!
  Olen viimekuukausien aikana miettinyt kovasti mitä suuhuni laitan ja yrittänyt etsiä tietoa siitä, mikä todella olisi terveyden kannalta paras vaihtoehto. Viime vuoden puolella tutustuin teorian tasolla Antti Heikkilän teoksiin, jotka jo melkein saivat minut vaihtamaan vähähiilihydraattiselle, runsasrasvaiselle dietille..Eettinen puoli kuitenkin laittoi tässä vastaan, sillä en haluaisi lisätä eläinkunnan tuotteiden käyttöä, päinvastoin. Sitten löysin raakaravinnon ja päätin kokeilla. Edelleen kuitenkin mietityttää se, että raakaravinnon kannattajat uskovat eläinperäisen rasvan ja proteiinin olevan haitaksi terveydelle, mutta kuinka sitten selitetään se, että monet ihmiset ovat runsas rasvaisesta ja proteiinisestä ravinnosta saaneet todellisia terveyshyötyjä. En tarkoita ainoastaan painon pudotusta vaan esimerkiksi veriarvojen ja diabeteksen paranemista ym. Mikä on oma näkemyksenne tähän asiaan?
  Kiitos mielenkiintoisesta blogista ja aurinkoista talven jatkoa!

  • elina Says:

   Moi Jenni!

   Asiaa on mahdotonta käsitellä tässä perinpohjin, mutta seuraavassa lyhyesti muutama pointti.

   Käsittääkseni Antti Heikkilä ja moni muukin vähähiilihydraattisen ruokavalion kannattaja suosittelee eläinperäisen ravinnon lisäksi runsaahkoa kasvisten käyttöä sekä prosessoitujen (ja pitkälti muidenkin) viljatuotteiden, pöytäsokerin ja ylipäätään teollisten elintarvikkeiden kuten einesten välttämistä. Pelkästään näillä muutoksilla on jo varmastikin monen nykyajan länsimaalaisen terveyteen jonkinasteinen positiivinen vaikutus – ainakin lyhyemmällä tähtäimellä. Jäähän ravinnosta tässä jo pois monia terveyden kannalta haitallisia aineksia ja kasvisten määräkin saattaa lisääntyä. Esim. jos ennen söi pihvin ja ranskanperunat niin VHH-dieetillä syö pihvin ja salaatin. Usein painonpudotuskin onnistuu tällaisella ruokavaliolla, vaikkakaan pidemmällä aikavälillä ( >1 v) etua ei painonhallinnassa tutkimusten mukaan saavuteta. Kokonaiskalorimäärä voi jäädä aiempaa alemmas kun sokerit ja viljat jätetään pois. Samoin pienenevät sokeriaineenvaihdunnan ongelmat, kun rasvaa ja hiilihydraatteja ei ravinnossa enää pääasiallisesti yhdistetä.

   Itse en kuitenkaan pidä tällaista ruokavaliota missään määrin ihanteellisena terveyden kannalta, vaan enemmänkin riskialttiina pidemmällä tähtäimellä. Valtava määrä tieteellisiä tutkimuksia on osoittanut runsaan liha- ja maitotuotteiden ym. nauttimisen olevan usein eri mekanismein yhteydessä sydäntauteihin, diabetekseen, syöpiin, munuaissairauksiin, suolisto-ongelmiin, autoimmuunitauteihin jne. Paitsi että liha, maito jne sisältävät lukuisia elimistölle haitallisia aineksia, niiden painottaminen ruokavaliossa myös vie tilaa terveellisemmiltä ruoka-aineilta ja jättää mikroravinteiden (vitamiinit & mineraalit, fytokemikaalit, antioksidantit jne) saannin alhaisemmaksi. Kyseinen ruokavalio ei myöskään esim. diabeteksen suhteen tartu sen alkusyyhyn eli liikaan rasvan määrään. Luonnollisessa muodossaan yhdessä kuitujen ja mikroravinteiden kanssa oleva hiilihydraattihan (hedelmät, palkokasvit, viljat…) ei aiheuta ongelmia mm. insuliinin toiminnan suhteen, kunhan rasvan määrä pidetään kurissa. Eli ongelma on nimenomaan rasva, joka estää insuliinin normaalia toimintaa, ei hiilihydraatti. Kuriositeettina mainittakoon, että tämän ruokavaliosuuntauksen keskeinen henkilö Tri Atkins sairasti sydäntautia ja oli kuollessaan erittäin lihava.

   Olenkin sitä mieltä, että tuota vähähiilihydraattista eläinkunnan tuotteisiin vahvasti keskittyvää ruokavaliota parempi vaihtoehto terveyden kannalta on runsaasti raakaruokaa sisältävä hiilihydraattipainotteinen ja vähärasvainen kasviperäinen ravinto (hedelmät, vihannekset, juurekset, pähkinät, siemenet, palkokasvit, gluteenittomat viljat) ja eläinkunnan tuotteiden välttäminen/minimointi. Myös runsas tutkimusnäyttö tukee tällaista ruokavaliota diabeteksen, sydänsairauksen ym hoidossa sekä yleisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Lisäksi hyötyvät ympäristö ja eläimet. Eli Antti Heikkilänkin kannattaisi kehittää ohjeitaan niin, että eläinkunnan tuotteet korvattaisiin hedelmillä ja jossain määrin esim. palkokasveilla, niin tulokset voisivat olla vielä paljon paljon parempia!

   Aihepiiristä löytyy netistä runsaasti infoa englanniksi, tässä muutama linkki artikkeleihin, sivustoihin ja tutkimusviitteisiin:
   http://www.atkinsexposed.org/atkins/94/Joel_Fuhrman,_M.D..htm
   http://www.diseaseproof.com/archives/cardiovascular-disease-lowcarb-highprotein-diet-increases-risk-of-death-from-all-causes.html
   http://www.diseaseproof.com/archives/cat-low-carb-high-protein.html
   http://www.drmcdougall.com/med_hot_highprotein.html
   http://www.pcrm.org (Physicians Committee for Responsible Medicine)
   http://www.nealbarnard.org/pubs.cfm
   http://www.pmri.org/research.html#articles (Preventive Medicine Research Institute)

 42. elina Says:

  Lisätäänpä linkkilistaan vielä tämä:

  http://www.atkinsdietalert.org/

  ja alasivu http://www.atkinsdietalert.org/advisory.html, jossa tiivistetysti VHH-ruokavalion ongelmia.

 43. rairai Says:

  Kysymys sinkin saannista: minulla siis on astma, atooppinen iho ja joitain allergioita. Olen lakto-ovo-vegetaarista ruokavaliota noudattanut yli kymmenen vuotta, nyt olen ottanut askeleen kohti vegaanisempaa suuntaa. Mutta mistä saada sinkkiä tarpeeksi? Sinkki on vastustuskyvyn kannalta kannalta erittäin tärkeä aine, ja kuulemma auttaa myös atooppista ihoa parantumaan. Vai kannattaako minun suoriltaan siirtyä sinkkivalmisteiden pariin? Mikä valmiste olisi kelvollinen?

  • elina Says:

   Sinkkiä on erityisen runsaasti kurpitsan-, seesamin-, ja auringonkukansiemenissä. Vihreistä lehtivihanneksista pinaatti on parhaita sinkin lähteitä, mutta monissa muissakin vihanneksissa ja hedelmissä on pieniä määriä. Idätetyt tai kypsennetyt pavut, linssit ja quinoa ovat myös sinkkipitoisia. Samoin pähkinät ja mantelit.

   Itselläni on sinkin saanti ollut täällä blogissakin esittämissäni ruokapäiväkirjoissa oikein hyvällä tasolla (suositusten mukainen tai runsaampi), vaikken käytä kuin pieniä määriä siemeniä, pähkinöitä ja palkokasveja.

 44. rairai Says:

  Semmoista vielä pitää kysyä: miksi monet pitävät jäävuorisalaattia huonoimpana vaihtoehtona? Jäävuorisalaatti kun on melkeimpä ainut lehtisalaatti, joka säilyy hyvässä kondiksessa pakkasella kotimatkan. Lähinnä pinaattia ja rucolaa tulee jäävuorisalaatin ohella syötyä. Entä onko esimerkiksi kiinankaali kovin huono vaihtoehto? Kohtahan alkaa olla jo kiinankaalin sesonki käynnissä.

  • ulla Says:

   Hei rairai,
   Itsekin pidämme jäävuorisalaattia muita vihreitä huonompana vaihtoehtona. Sen ravintoainesisällöt ovat merkittävästi kehnommat kuin kilpailijoidensa. Toiseksi se on valitettvan usein huonolaatuista. Vertailin hiukan jäävuorisalaatin ja kiinankaalin ravintoainesisältöjä ja yllätyksekseni kiinankaali jäi usein jopa jälkeen jäävuorisalaatista. Aina on tietysti parempi syödä näitä, kuin ei mitään, mutta tummemmat roomansalaatti tai tammenlehväsalaatti, pinaatista ja rucolasta puhumattakaan, ovat ravinnollisesti parempia vaihtoehtoja.

 45. Nimetön Says:

  Hei!

  Olen huomannut, että rasvan mättäminen ei todellakaan sovi keholleni. Syön lähinnä kuten tekin eli paljon vihreää ja hedelmiä, mutta myöskin isoja määriä marjoja ja päivittäin erilaisia ituja ja juureksia. Totta kai syön myös siemeniä, pähkinöitä ja avokadoja pieniä määriä turvatakseni rasvan saannin. Oletteko te perehtyneet mikä olisi sopiva minimimäärä rasvaruokia, että omega kolmosia yms. tulisi saatua tarpeeksi. Jos vaikka ajattelee hampunsiemeniä, paljonko niitä olisi päivässä tai viikossa syötävä, että määrä olisi sopiva? Jos intuitiooni luotan jää rasvaisemmat jutut kokonaan pois, mutta syön silti jotain rasvaista päivittäin varmuuden vuoksi.

  Ja kummastelijoille tiedoksi: olen täysin normaalipainoinen, syön kaloreissa laskettuna todella reippaasti yli perussuositusten päivittäin ja olen terve kuin pukki! Kroppani vain tykkää saada hiilareita ja protskuja hedelmistä, kasviksista ja iduista, mutta suurista rasvamääristä tulee heti tukkoinen ja vähempi energinen olo.

 46. pinni Says:

  Hei ja suurkiitos hienosta blogista! Mistä ostatte raakapähkinät ja -siemenet?

  • ulla Says:

   Moi Pinni!
   Flores Farmin raakapähkinöitä ja -siemeniä Suomessa myy mm. Ruohonjuuri ja K-supermarket Mustapekka. Itse olemme ostaneet niitä lähinnä ulkomailta. Sen sijaan esim. hampunsiemeniä on tarjolla raakana Suomessa erinomaiset ja kohtuuhintaiset valikoimat. Kuten muitakin siemeniä, niitä saa hyvin varustetuista supermarketeista, luontaistuotekaupoista ja ekokaupoista.

 47. Anne Says:

  Hei,

  mistä tunnistaa hyvän ja kypsän ananaksen? Entä avokadon? Olen joskus ostanut avokadoa, jonka sisällä on ollut hiukan mustaa tai ruskeaa väriä (siis hedelmälihassa). Onko ok syödä sitä vai ei ja mistä se johtuu?

  • ulla Says:

   Hei Anne!
   Ananakset ja avokadot ovat suomalaisissa marketeissa tosiaan yleensä joko aivan raakoja tai mätiä. Kypsä ananas on hieman pehmeä ja väriltään kellertävän ruskea. Lehdet saattavat jo näyttää himean kärsineiltä. Varsinkin jos kaupassa ananakset ovat pystyssä hyllyllä, kannattaa tarkistaa, ettei kanta ole alkanut homehtua. Näin saattaa olla, vaikka ananas olisi vielä vihreä. Yleensä ananas onkin ostettava hieman raakana ja annettava kypsyä kotona.

   Avokadoja on tarjolla useita lajikkeita, joista toiset ovat hyvin herkkiä homehtumaan. Avokado on aina yllätysmuna. Kuoren väri riippuu enemmän lajikkeesta kuin kypsyysasteesta. Avokadon kuuluisi olla kypsänä hieman pehmeä. Itse syön ruokaa niin kauan kuin siinä ei ole hometta. Jos maku on ok ja hometta ei näy, poistaisin vain ruskean kohdan. Pienemmät ruskeat pisteet eivät haitanne. Tummia pisteitä tulee myös avatun avokadon pinnalle säilytyksessä, tällöin kysymys ei ole pilaantumisesta.

 48. Dreamer79 Says:

  Moikka,
  mitä mieltä olet joidenkin raakaruokailijoiden siirtymisestä osittain eläinravinnon puolelle, yleensä kalaan, saatuaan B12-vitamiinin puutosoireita?
  Esim. http://www.youtube.com/watch?v=jiHaW1Zs3VY&feature=relmfu
  Olen kokeillut 801010-ruokavaliota ja se tuntuu hyvältä, mutta minua mietityttää pidemmän aikavälin vaikutukset.
  Oletteko muuten käyneet verikokeissa?

  • elina Says:

   Moi Dreamer!

   Itse käytän tällä hetkellä pari krt/vko B12-valmistetta. Verikokeissa olisi tarkoitus käydä lähitulevaisuudessa. B12-vitamiinin puutehan ei välttämättä liity eläinravinnon puuttumiseen, ja hyvin suurella osalla sekasyöjistäkin puutetta esiintyy. Itse pyrkisinkin puutostilanteessa ratkaisemaan asian lisäravinteilla ja ko. vitamiinin imeytymistä mahdollisesti edistävillä keinoilla. Periaatteessa 801010-tyyppisen ravinnon pitäisi olla ihanteellista ainakin tuon imeytymisen suhteen, sillä tällainen ruokailutapa taitaa pitkällä aikavälillä olla aika lailla helpoimmasta päästä ruoansulatuselimistön toiminnan kannalta. B12-vitamiinista olisi tarkoitus postailla tarkemmin lähiaikoina.

 49. Emilia Says:

  Moi! Kiitos ihanasta plogistanne! Mulla olis hassu kysymys pirtelöistä. Teen itse ”viherpirtelöni” pakastemarjoista (mustaherukka, karpalo, mustikka, punaherukka, vadelma, mansikka ja boysenmarja) ja eri vihreistä (mm. pinaatti, venhänoras, mungidut, vuonankaali ja tammenlehti). Mulla mietityttää tuo marjojen käyttö, kun en ole huomannut kirjoituksissanne niin paljon marjoja, että onko niissä jotain huonoa? Laitan pirtelöihini marjoja ihan reilusti, esim 2-3dl joten juomani ovat ihan marjanvärisiä, eivät vihreitä laisinkaan :D Laitan kyllä myös vihreitä reilusti! Syön tätä pirtelöä 0,5l-1l päivässä. Maku on tosi hyvä näillä aineksilla! (:

  • ulla Says:

   Moikka Emilia!
   Kiitos kehuista :) Kannatamme kyllä runsasta marjojen nauttimista. Varsinkin metsämarjat ovat erittäin ravinteikasta ja puhdasta ruokaa, ahkerimmille vieläpä ilmaisia. Itsekin käytämme kyllä marjoja mm. pirtelöissä. Itse tosin kaipaan banaania seuraksi pehmentämään niin pirtelön makua kuin rakennettakin, mutta tämä nyt on lähinnä makuasia.

  • elina Says:

   Moi Emilia! Lisäänpä tähän vielä sellaisen, että marjathan eivät ole erityisen energiapitoisia, joten tästäkin syystä hedelmät kuten banaanit tai taatelit ovat tarpeellinen lisä pirtelöissä. Pelkistä vihreistä ja marjoista valmistettu pirtelö on mielestäni turhan vähäkalorista ravintoa.

   Esim. tänään mun n. 1000 kcal aamiainen sisälsi n. 3 dl pakastevadelmia+karhunvatukkaa, 7 banaania ja muutaman desin rusinoita.

   Muuten marjat ovat ihan erinomaista kamaa toki ja itsekin syön niitä päivittäin – ehkä emme vaan tule maininneeksi niitä kovin usein erikseen esim. hedelmistä puhuessamme. Kenties olisikin paikallaan ihan erikseen kirjoittaa jotain marjahehkutusta! :)

   • Nimetön Says:

    Kiitos vastauksistanne!! Miten muuten käytättekö spiruliinaa lisänä esim pirtelöissänne? Ja mistä muista ruoista kuin maitotuotteista tulee kalsiumia niin paljon, että sitä saa aikuinen tarpeeksi? En ole oikeen ikinä osannut käyttää maitotuotteita ja lähivuosina olen yrittänyt lisätä esim luonnonjogurttia ruokavaliooni vanhuuden osteoporoosin pelossa ;D Nyt näitä teidän tekstejä ja muistakin tietolähteistä löytyneitä tekstejä lukiessani olen helpottuneena jättänyt maitotuotteet melkeen kokonaan pois.

   • ulla Says:

    Lyhyesti: Itse käytän spirulinaa satunnaisesti, mutta tuskin enää ostan lisää, kun nykyinen loppuu. En siis pidä sitä mitenkään oleellisena, saati välttämättömänä osana ruokavaliota.

    Kalsiumia saa mm. tummanvihreistä lehtivihanneksista, appelsiineista, marjoista ja seesaminsiemenistä (lähes 1000mg). Pieniä määriä kertyy lähes kaikista kasviksista, joten päivän tarve tulee helposti tyydytetyksi.

 50. jotu Says:

  Tervehdys, viherpirtelöthän ovat itse asiassa ihan hyviä ja raikkaita.
  Laitan yleensä varsiselleriä, kesäkurpitsaa, kurkkua, eri salaatteja, valkosipulia, pinaattia, persiljaa.

  Vaimo se vaan tahtoo saada vatsanpoltetta annoksesta, onko yleensä jokin kasvi mitä herkkävatsaiset eivät pirtelöissään siedä, eli mistä kannattaa karsiminen aloittaa?

 51. ulla Says:

  Heippa Jotu!

  Poltteluun voi toki olla monia eri syitä, mutta veikkaisin jotakin näistä:

  1. Valkosipuli – itselläni ainaki raaka valkosipuli/sipuli saattaa suurempina annoksina hieman poltella mahaa.

  2. Pirtelön nauttiminen liian pian raskaamman aterian jälkeen. Jopa edellisenä iltana nautittu isompi annos saattaa herkkämahaisimmilla kummitella vielä aamupirtelön aikaan.

  3. Purematta nieleminen – vaikka pirtelö on helppo kulauttaa alas, kannattaa se silti pureskella, jotta sulaminen alkaa jo suussa.

  Pirtelösi kuulostaa varsin vihreältä ja tiukalta setiltä. Herkkämahaisemman kannattaa kokeilla aluksi yksinkertaista ja pehmeämpää versiota, esim. pelkkää banaania ja pinaattia.

 52. Alina Says:

  Hei! :)

  Olen käynyt gastroskopiassa (mahalaukuntähystys) ja minulla todettiin erittäin tulehtunut mahalaukun seinämä. Käskettiin tuemaan takaisin viiden vuoden päästä, jos ei vielä olo parempi + syömään jugurttia/maithappobakteeri-valmisteita. Enempää en saannut neuvoja tulehduksen hoitamiseksi. Siksi kysyisinkin onko teillä antaa neuvoja ravinnon omista lääkkeellisistä kasveista/vihanneksista/aineksista jotka lievittäisivät/parantaisivat tulehduksia?
  Luonnosta löytyy mielestäni parhaat parantajat, mutta kun en tiedä mikä auttaisi juuri tulehduksiin.
  Kiitos paljon!!
  Aurinkoista kevättä! :)

 53. pimpom Says:

  Tällainen kysymys: olen ollut aivan rucola- ja pinaattiriippuvainen. Mutta molemmat ilmeisesti sisältävät paljon nitraattia! Eikä siis olisi suotavaa syödä kovin paljoa päivässä. Minulle oli täysin uusi asia tämä, ja voiko liiasta nitraattien saamisesta olla millaista haittaa?

  • elina Says:

   Heippa pimpom ja pahoittelut vastauksen viipymisestä!

   Itse ajattelen, että lehtivihanneksia pinaatti mukaan lukien kannattaa nitraateista huolimatta syödä runsaasti. Nämä vihannekset sisältävät kuitenkin niin suuren määrän hyödyllisiä ja välttämättömiäkin aineita – ja pinaatti ja rukola kuuluvat makunsakin puolesta myös omiin salaattisuosikkeihini.

   Kuitenkin, jos haluat minimoida nitraattien määrää, kannattaa ensisijaisesti suosia luomutuotettuja vihanneksia, sillä niissä nitraattien määrä on pienempi. Samoin kannattaa syödä välillä myös muita miedompia lehtivihanneksia pinaatin ja rukolan lisäksi. Mulla on myös sellainen käsitys, että C-vitamiini ehkäisisi elimistössä nitraattien muuntumista haitallisiksi nitrosamineiksi ja neutraloisi niiden vaikutuksia. Näin ollen runsaasti C-vitamiinipitoisia hedelmiä, marjoja ja vihanneksia syövä raakaruokailija olisi etulyöntiasemassa tässä nitraattiasiassakin!

   Lehtivihannesten nitraateista on itse asiassa meille myös hyötyä! Hiljattain julkaistu ruotsalaistutkimus osoitti, että 200-300g pinaatti- tai salaattiannoksen sisältöä vastaava nitraattiannos paransi pyöräilysuoritusta, koska se tehosti soluissa energiaa tuottavien mitokondrioiden toimintaa. Nitraattien on myös havaittu alentavan verenpainetta terveillä ihmisillä, ehkäisevän diabetesta ja sydänsairauksia eläinkokeissa.

 54. Anne Says:

  Hei,

  olen vähän pihalla pellavansiemenistä: joissakin lähteissä sanotaan, että ne täytyy liottaa, jotta niitä ei jäisi suolistoon, sitten useammissa taas sanotaan että kannattaa rouhia jotta ravintoaineet vapautuvat. Eli siis voiko rouhiminen korvata liottamisen, vai onko noissa vain jätetty kertomatta että liottaminen tapahtuu ennen tai jälkeen rouhimisen?

  Mikä olisi muuten hyvä kahvimylly, onko kokemuksia? Mekaaninen vai sähköinen?

  • elina Says:

   Moi Anne!

   Itse käytän pellavansiementen sijaan chia-siemeniä, mutta ne vaativat aika samanlaisia toimintatapoja. Eli joko rouhimisen tai liottamisen tai molemmat. Itse rouhin/jauhan siemenet ennen käyttöä, koska tosiaan ajattelen että rakenteen rikkominen auttaa niiden sulattamisessa ja ravintoaineiden käytettävyydessä. Liottaminenhan ei riko siemenen rakennetta ja kova pinta jossain määrin säilyy liottamisesta huolimatta ja siemenet voivat näin ollen tulla kokonaisina ruoansulatuksen läpi. Rouhimisen jälkeen taas on varmaan vähän makuasia haluaako rouheen vielä liottaa – esim pirtelöön jos lisää liottamatonta pellava/chiarouhetta, se saattaa paisuessaan paksuntaa juomaa aika paljonkin. Eli ekstravesi tai pikku liotus voi olla tarpeen.

   Mulla on käytössä Tribest Personal Blender -pikkublenderi, jossa on kätevä jauhinosa. Kahvimyllyistä mulla ei ole kokemusta. Mutta tuota Personal Blenderiä voin kyllä lämpimästi suositella, tässä vanhassa blogauksessa on vähän infoa laitteesta http://raakaruoka.com/2009/11/24/satsaa-sekoittimeen/

 55. Kiitos Says:

  Hei!

  Kysymys 1; Voisitteko antaa lisää tietoa ja konkreettista käytännön neuvoja/ vinkkejä (nettisivuina/ kirja/teksti) aiheista

  *oikeat ruoka- ajat ( tästä teillä oli hyvä artikkeli, missä muistaakseni verrattiin suomalaista ja ranskalaista ruokakulttuuria,ilta- aikaan syöminen yms..),

  * vegaani ruokapyramidin todenmukaisuus?
  * sekä lautasmalli- totta vai tarua?

  Entä mitä sanotte siitä tavasta, jossa syödään pelkästään tiettyjä ruoka- aineita yhdellä ateria kerralla – muistaakseni liittyy jotenkin tiibetiläiseen ruokavalioon???

  Nämä sivu ovat todella mielenkiintoiset, lukisin tämän kaltaisia enemmänkin, jos löytäisin.

  Ystävällisin terveisin ;s

  ps. voisitteko lähettää kyseiset linkki vinkit myös sähköpostiini.Kiitos.

  • elina Says:

   Hei!

   Virallisen lautasmallin näen noudattavan pitkälti maatalouspoliittisia intressejä ja olevan terveyden näkökulmasta hyvin lepsu. Itse poistaisin/minimoisin siitä eläinkunnan tuotteet, sokerit, jauhot ja suuren osan viljoista… Kasviksia, hedelmiä, marjoja, juureksia, palkokasveja, pähkinöitä ja siemeniä ja vähän täysjyväviljoja – tässä parempi vaihtoehto Suomen kansalle :) Yhdysvalloissa eräs lääkärien ryhmittymä ajaakin tämäntyyppistä vaihtoehtoa http://www.pcrm.org/health/PowerPlate/

   Vegaaniset ruokapyramidit ja muut ohjeet yleensä korostava mielestäni liikaa viljojen, palkokasvien ja rasvankin osuutta. Itse perustaisin terveellisen vegaanisen ruokavalion ennemmin kasviksiin ja hedelmiin ja täydentäisin sitä tarvittaessa em. ruoilla. Jos englanniksi lukeminen sujuu, niin tämänkaltaista ruokavaliota promotoi esim. triathlonisti Brendan Brazier kirjoissaan ’Whole Foods to Thrive’ ja ’Thrive: The Vegan Nutrition Guide to Optimal Performance in Sports and Life’.

   En ihan tiedä mitä ruokavaliota tarkoitat tuohon ruoka-aineiden yhdistelyyn liittyen. Ruoan sulamisen ja imeytymisen edistämiseksi voi kylläkin olla tarpeen noudattaa tiettyjä yhdistelytapoja, joista mielestäni tärkein on syödä hedelmät pelkältään/tyhjään vatsaa, ei esim. kypsennetyn aterian päälle. Hiilihydraatteja (kuten hedelmät) ei myöskään kannattaisi yhdistää rasvapitoisiin ruokiin (kuten pähkinät). Ihanteellisinta mielestäni on aina syödä mahdollisimman yksinkertaisia aterioita, joissa ei yhdistellä kovin monia ruoka-aineita (esim. hedelmät pelkältään, vihannekset pelkältään, vihannekset + hedelmät, vihannekset + pähkinät/siemenet, tai vihannekset + jokin kypsennetty ruoka-aine.) Netistä löytyy erilaisia englanninkielisiä kaavioita ruoka-aineiden yhdistelystä esim. hakusanoilla ’food combining chart’.

   Ruoka-aikojen suhteen näen tärkeimpänä välttää ihan jatkuvaa syömistä. Omasta mielestäni hyvä määrä on 3-5 ateriaa päivässä riippuen mieltymyksistä, tarpeista ja elämäntavasta. Ruokailujen väliin on hyvä jäädä riittävästi aikaa, jotta edellinen ateria on kunnolla hoidettu alta pois. Itse painotan runsaampaa syömistä erityisesti aamiaiseen ja lounaaseen, ja syön sitten illalla kevyemmin – ajattelen tämän edistävän nukkumista ja antavan sen aikana elimistölle rauhan korjaus- yms toimiin kun ei ole isoa ilta-ateriaa sulateltavana.

 56. pipertäjä Says:

  Hei, ja kiitos mahtavasta sivustosta, on ollut valaisevaa ja mielenkiintoista lukea raakailusta juuri Suomessa.
  Mutta sellainen minua on vaivannut kuin lihasheikkous/jaksamattomuus. Mitä olen ymmärtänyt niin, että tämä väsymys on ilmeisesti detox-oireilua, mutta ihmettelen sitä, sillä olin ollut n.80-90% raa’alla jo vuoden ennen kuin siirryin täysin raakaan (ei-raakana vain hirssiä/tattaria ja munia, joskus hapanmaitotuotteita). En ole pystynyt kunnolla tai ollenkaan tekemään treenejäni raakaan siirtymisen jälkeen. Olin ollut täysin raa’alla melkein kaksi kuukautta, kunnes viimein päätin noin viikko sitten että tämä väsymys oli lopetettava ja otin keitetyn hirssin ja tattarin takaisin ruokavalioon. Se ei kuitenkaan auttanut paljoakaan. Aloin eilen myös syömään kananmunia, mutta siltikään olo ei ole parantunut. Päivittäiseen syömiseen kuuluu aamusta iltapäivään runsas hedelmien ja greensmoothieiden käyttö. Minua vähän stressaa, että syönkö tarpeeksi vihreitä, niin olen lisäillyt ruokavaliooni viherjauheita. Smoothieisiin laitan hedelmien ja marjojen lisäksi pinaattia, jotain salaattia(romana, tammenlehvä, muu tummemman vihreä), kuivattua nokkosta, vehnänorasjauhetta, Aurinkovoima-viherjauhetta, pari kertaa viikossa myös chlorella-jauhetta ja hamppuproteiinia. Illalla syön jotain kasvismuhennosta, keittoa tai salaatin, johon yleensä koitan tönkiä vähän siemeniä tai pähkinöitä myös, että saan vähän rasvaa. Viime viikon aikana olen syönyt iltapäivän aikaan hirssin/tattarin, kaksi kertaa olen syönyt myös kanamunan. Reilu viikko sitten myös epäilin, että minulla saattaa olla B12-vitamiinin puutos, niin aloin ottaa sitä purkista. Sitä ennen olin kokeillut syödä oluthiivaa parisen viikkoa myös tuloksetta. Osaatko ollenkaan sanoa, että missä tässä on kyse?

 57. miina Says:

  Hei pipertäjä! En väitä olevani mikään asiantuntija, itsekin olen vähän samanlaisia ongelmia kohdannut tässä ”raakuutta” aloitellessa.
  Oletko varma että saat tarpeeksi kaloreita päivän aikana? Hedelmävoittoisessa ruokavaliossa suositellaan naisille vähintään 2500 kcal päivässä, miehille jopa 3000. Huomasin itsekin olevani todella väsynyt ja ärtynyt, eikä treeni sujunut kun en aluksi syönyt tarpeeksi.
  Toinen juttu mikä tulee mieleen liian vähäinen uni. Kuinka monta tuntia nukut yössä? Mikäli 30 Bananas A Day -foorumin keskusteluja on uskominen, 10-12 tunnin yöunetkaan eivät ole liikaa. Tällä ruokavaliolla voi tarvita enemmän unta kun ”normaalilla”.

  Jos et jo ole tuohon banaanisivustoon tutustunut, suosittelen! Siellä on kokeneempien hedelmäraakailijoiden kokemuksia ja vinkkejä :)

  • pipertäjä Says:

   Hei Miina! Onpa helpottavaa kuulla, että en ole yksin. Kuinka nopeasti koit suuremman kalorimäärän vaikuttavan treeneihisi?
   Olen syönyt hedelmiä niin paljon kuin jaksan ja Keho.netin laskurin mukaan saan tavallisen päivän ruuasta reilu 2400 kaloria, josta hiilarei reilu 80 %, rasvaa lähes kymmenen ja proteiini viiden ja kahdeksan välillä. Luin jonkun verran 30BaD sivustoa ja alkoi epäilyttää se, että sitä pitäisi näyttää ihan raskaana olevalta syömisen jälkeen…? Mutta jatkan vielä sivuston tutkimista ku on niin kiinnostava:)
   Nukun 8-9 tuntia. Mutta eikö raakaruoalla unen tarpeen pitäisi vähentyä? En voi millään nukkua kymmentä tuntia puhumattakaan 12 tuntia joka yö, mutta hirveästi tekisi mieli jatkaa raa’alla. Joudutko itse nukkumaan näin paljon?

   • elina Says:

    Hei Pipertäjä!

    Mulle tulee mieleen muutama asia, joilla voi olla merkitystä.

    Ensinnäkin juuri kaloriensaanti – kannattaa tarkkailla vaikka viikon tai parin ajan ihan joka päivä, että kaloreita varmasti kertyy riittävästi. Kannattaa myös pyrkiä syömään mahdollisimman yksinkertaisia aterioita, jotka ovat helppoja elimistölle (esim. yhtä hedelmälajia kerrallaan). Itse syön vaihdellen 2500-3500 kcal, ja olen huomannut, että tuo 2500 on ihan alarajoilla riittävyyden suhteen, ja mun pitää syödä vähintään noin 2700 kcal ollakseni oikeasti hyvissä energioissa. Tosin tuollainen säännöllinen 2700-3100 kcal riittääkin kyllä erinomaisesti pariinkin treeniin päivässä tai useamman tunnin maastopyöräilyyn tms. Ja palaudunkin todella nopeasti. Olen aika pienikokoinen, n. 160 cm/ 52 kg, ja liikun noin 1-2 h/pv, parina päivänä viikossa useamman tunnin.

    Toiseksi, voi olla, että elimistö vaan kaipaa enemmän lepoa sopeutuessaan muutoksiin. Itselläni on ollut joitakin vaiheita, jolloin vaan oli väsynyt fiilis vaikka kuinka söi – näihin jaksoihin yleensä liittyi joko ruokavaliomuutoksia tai sitten henkistä stressiä. Myöskin koin oloni jonkin aikaa väsyneemmäki kun jätin viimeisetkin stimulantit pois (kaakao, vahvat mausteet) ja unentarve tuntui kasvavan. Jos käytät/olet käyttänyt kahvia, kaakaota yms niin näilläkin voi olla merkitystä?

    LIsäksi tietysti voi olla erilaisia yksittäisiä syitä, joita on vaikea itse tietää ilman tutkimuksia kuten D-vit. taso, mainitsemasi B12 jne.

    Unentarpeen vähentymisestä raakaruoalla olen henk.koht. sitä mieltä, että monella tuo voi liittyä siihenkin, että siirrytään syömään selvästi aiempaa vähemmän kaloreita, jolloin elimistö ikään kuin ’pysyy hereillä’ odottamassa ravinnonsaantia… tällaisen teorian olen jostain lukenut. Itse olenkin kyllä kokenut, että hedelmien ja kalorien määrää lisätessäni ja mm. kaakaosta luopuessani olen alkanut nukkua entistä pidempään ja paremmin, enkä pidä sitä huonona asiana. Olen yrittänyt vähän tarkkailla tilannetta, ja huomannut myös, että jos jonain päivänä syön vähemmän, on vaikeampi saada unta, mutta myös herään aikaisemmin – usein erityisen nälkäisenä. Mulla unta tulee tällä hetkellä keskimäärin 9 tuntia/yö, yleensä suunnilleen välillä 23-08. Joskus maistuu 10 tuntiakin.

    Mutta jos ei riittävä energian ja eri ravintoaineiden saanti, mahdollisimman yksinkertaiset ateriat ja reilut yöunet (ja miksei päiväunetkin) muutamassa kuukaudessa käännä tilannetta parempaan päin, voisi varmaankin olla hyvä otattaa joitakin verikokeita mahdollisten puutosten tms. selvittämiseksi.

 58. miina Says:

  Kalorimäärää nostettua treenit lähtivät melko nopeasti sujumaan, sanoisinko ihan että parissa päivässä. Lisääntyneellä auringonvalollakin voi olla ollut positiivinen vaikutus! :)
  Itse koin alussa melkein mahdottomaksi syödä niin paljon (nyt yritän saada kasaan 3000 kcal, sillä liikun melko paljon), mutta kun aloin tekemään enemmän pirtelöitä niin helposti sain kasaan kalorit!
  Yleensä en tarkista hiilareiden, rasvan ja proteiinin määrää, sillä luulen tietäväni niiden suhteet aika hyvin, mutta kun olen nettilaskureilla välillä katsonut niin jakauma on ollut jopa 90 % hiilareiden hyväksi ja 5 % proteiinin ja rasvan, joka on mielestäni tällä hetkellä hyvä. Rasvaa en ole nyt pariin viikkoon nauttinut edes pähkinöiden muodossa, sillä epäilen sen olevan syynä akneeni… Pitää katsoa ja odotella lähteekö iho kunnolla paranemaan, olen kyllä huomannut jo pienia muutoksia parempaan. :)
  Haha, no joo en tiedä tosta raskausjutusta. Usein kyllä kun syön mahan täyteen niin kyllä se vähän siltä näyttää että siellä joku babykin vois asustella :D
  Ajattelin itsekin että raakaruoka vähentäisi unentarvetta, mutta taas kun tuota 30BaD -sivua luin niin sieltä selvisi että esimerkiksi banaani voi aiheuttaa väsymystä sen suuren tryptofaanipitoisuuden takia. Ite syön niitä joskus kymmeniäkin päivässä ja olen kyllä huomannut että väsyttää. Mutta joo, en kyllä vielä ainakaan ole saanut 12 tuntia nukuttua yössä, normaalisti menee kanssa sellaiset 8-9. Tosin olen huomannut että välillä pitää sitten ottaa päiväunia.

  Itsekin olen kokenut raa’alla olemisen välillä vähän hankalaksi, kun aina ei ole hedelmiä saatavilla. Olen tullut siihen tulokseen että on kuitenkin tärkeämpi hankkia se energia jostain kun kituutella miinuskaloreilla sen takia että olisi 100 % raaka. Yritän kuitenkin pysytellä siinä 80/10/10 jakaumassa vaikken täysin raa’alla olisikaan.

  Haluan vielä sanoa että nämä kaikki jutut perustuvat omiin kokemuksiini, niin en voi sanoa varmaksi mikä toimii sinulla. Olen itsekin vasta oppimassa, samassa veneessä taidetaan olla! Toivon kyllä että nämä mun hyväksi koetut asiat auttais suakin :) tsemppiä!

  • elina Says:

   Miina, kiva kun jaat meille kokemuksiasi – samansuuntaisia ajatuksia mullakin. Riittävä energiansaanti on kyllä ihan tärkeimpiä juttuja ja pirtelöt avain siihen ainakin aluksi. Kymmenen banaania on aika paljon helpompi syödä blendattuna kuin sellaisenaan haukkailemalla! Itse tein muutama päivä sitten ennätykseni syömällä 15 banaanin pirtelön :D Ja samana päivänä olin jo syönyt 20 medjool-taatelin juoman… oli vähän nälkä urheilujen jälkeen :)

   Itse asiassa musta on jopa yllättävää, miten vähän maha loppujen lopuksi pullottaa tällaisten hedelmäaterioiden jälkeen… Jos vetäisisin saman volyymimäärän vaikka leipää niin olis aika eri tilanne, huh! Tuntuu että hedelmäaterian jälkeen siellä mahassa on vaan ne hedelmät, eikä mitään ekstraturvotuksia ruoan lisänä kuten mahdollisesti kypsennetyn aterian jälkeen.

   • pipertäjä Says:

    Kiitos kaikista vastauksista:) Pitääpi kokeilla tota kalorien nostamista ja monoaterioita, mutta jos syön monoaterioi, niin miten syön sit vihreät? Oon aina syönyt päivän vihreät smoothieissa hedelmien joukossa, sillä en tosiaan ole niiden ystävä, mutta tiedän että ne tekevät niin hyvää keholle ja iholle! Ja syömisest nyt ylipäätään, jos heldelmiä pitää syödä näin paljon, ”ehtiikö” siinä syödä mitään kasviksia enää? Olen syönyt päivän kolme ekaa ateriaa hedelmiä ja vihreitä, mutta riittääkö se?
    Yks mitä ajatttelin kokeilla myös kalorien nostamiseks on keitetyn tattarin ja hirssin lisääminen, sillä taval kuitenkin pysyisin 811-linjal… Ja mitä banaaneihin tulee, pitäiskö ne sittenkin syödä vasta illalla et silloin uni tulis paremmin eikä tarvis ottaa päiväunia? Kahvia en ole ikinä juonu, mut tummaa suklaata kyl meni joskus…
    Ja sellainen kysymys taateleistakin tuli mieleen kuin, että olen huomannut et tulee halvemmaks ostaa taatelit punnitse&säästästä luomuina ja kuivattuina ja sit liottaa niitä joko yön yli tai pari tuntia, mutta onko kuitenkin terveellisempää syödä ne tuoreina? Niitten kilohinta on vain aika korkea, ja opiskelijana ei nyt hirveästi ole varaa oikein mihinkään… luomuunkin mul on aika harvoin varaa:(

 59. seppo V Says:

  Tervehdys vaan

  Olen näköjään hukannut sen jenkkisivuston osoitteen jonne pystyi syöttämään päivän ruokatiedot ja masina laski kaloriat ja muut tarpeet.
  Muistaako joku , olen jopa rekistöröinnyt itseni sinne. Kiitollinen avusta

  • elina Says:

   Olisiko kyseessä http://www.fitday.com tai sitten http://www.nutridiary.com? Nämä ainakin olemme täällä blogissa maininneet…

   Joskin suosittelen muuten näiden sijaan lataamaan koneelle cron-o-meter -laskurin osoitteesta http://spaz.ca/cronometer/. Aloin itse pari kk sitten käyttää tätä, mutta en ole vielä ehtinyt täällä mainostaa. Todella kätevä, eikä tarvitse nettiä eikä siten joka kertaista sisäänkirjautumista! Tähän voi myös säätää omat tavoitemääränsä eri ravintoaineista. Mulla on tämä melkein aina koneella auki ja nykyään tulee ihan ohimennen naputeltua ruokia tuohon kun se on niin helppoa ja nopeaa. Laskee myös mm. yksittäiset aminohapot, omegat jne yksityiskohdat.

   • elina Says:

    niin vielä lisäyksenä että tuo cronometer on siis ihan ilmaisohjelma ja latautuukin nopeasti.

 60. seppo V Says:

  Kiitos Elina
  Tietysti se oli fitday.com. Cronometerriä on saannut ladattua kun koke herjaa että ei tule toiminaan ja on muka vaarallinen. Minulla on win 7 ultimate 64bit. Sekä IE9 mitä käytän selaimena.
  Ongelma minulla on se ,että rasvat on liian alhaalla, sokeritasapaino ei toimi taatusti oikein. Kävin lääkärissä ja oli tosinuori ll, just uransa alussa oli minusta ihan kuutamolla. Oma lääkärini olikin siirynyt rahakkaampiin hommiin terveydenalalla.

 61. Anne Says:

  Hei,

  okei, tuo vastaus vähän selvensi, kiitos siitä! Onko pellavansiemenissä jotain huonoa kun et käytä niitä?

  • elina Says:

   Anne,

   pellavansiemenet sisältävät ns. syanogeenisiä glykosideja, jotka voivat muuttua elimistössä toksiseksi syanidiksi. Nähtävästi pellavan sisältämät määrät eivät kuitenkaan olisi haitallisia, ja esim. pellavan sisältämien rasvahappojen hyödyt lienevät noita haittoja suuremmat. Itse käytän tästä syystä kuitenkin omega-3-rasvahappojen lisälähteenä mieluummin chiaa tai hampunsiemeniä, jos mulla on niitä saatavilla. Mutta jos ei olisi, niin käyttäisin edelleen pellavaa.

   • elina Says:

    lisäänpä tähän vielä kun juuri sattui silmiin sivu, jossa listattu iso liuta tutkimuksia pellavan hyodyistä mm. syövän ehkäisyssä ym. http://www.gaiaresearch.co.za/flaxseed.html

    Eli tosiaan paljon hyötyjä varmasti on, eikä ollut tarkoitukseni pelotella pois pellavan käytöstä :)

 62. seppo V Says:

  Hei Elina

  Juu meillä ei syödä mitään virallista maatalousruokaa tai mitä kauppias haluaa myydä sekä äitien tekemät lentäsi roskiin ”kokkikartanoineen” Teen ruoan aina itse ja valitettavasti liki 3 erinlaista, itse olen voinnut hyvin sinun hyvillä ohjeillasi. Leipää en voi vastustaa, teen osan itse ,että voin kontroloida mitä niissä on. Tietysti on minulla paheenikin ja se on viini. Kohta taas pitäisi lähteä Dolomiiteille,viime vuonna olikin rankkaa kun heinäkuussa oli niin hitsin kuuma.

  • elina Says:

   Seppo,

   joo siinä on vähän vaivaa kun usemman sortin ateriat valmistaa, meidänkin taloudessa usein pari vähän eri versiota löytyy illallisella. Mutta kyllä itse tekeminen tosiaan kannattaa, esim. just leivässäkin jotka on Suomessa pääsääntöisesti nykyään niin teollista muovipussikamaa! Joitain poikkeuksia onneksi löytyy – ovatko Samsaran biodynaamiset ja vähäsuolaiset leivät sinulle tuttuja? Itse söin niitä silloin kun vielä leipää säännöllisesti söin ja Suomessa asuin. Kiva kuulla että blogimme ohjeista on ollut hyvän olon hyötyä!

   Dolomiitit on kyllä mahtavan hieno alue – ja kyllähän siellä laadukkaita viinejäkin on joka paikassa tyrkyllä… kannattaa katsella josko näkyisi luomuversioita! Virkistävää reissua sinne ja toivotaan että sattuisi kirkkaat mutta raikkaat kelit.

 63. pipertäjä Says:

  Hei taas!
  Minun on ihan pakko kirjoittaa nyt kokemuksistani ja niistä nousseisiin kysymyksiin. Patenauden Raw food controvercies kirjan ja teidän neuvojenne mukaan aloin syödä vielä enemmän kaloreita ja saan nykyään ainakin 3000 kaloria joka päivä. Ateriani ovat aika yksinkertaisia. Annan itseni myös nukkua nykyään enemmän. Hirssiä ja tattaria en ole syönyt kuin kaksi kertaa yli viikko sitten illlalliseksi. Mutta olo on vieläkin sama. Minua on alkanut epäilyttää raaka ravinto, vaikka rakastan sitä. Mutta en ole pysytynyt edelleenkään trenaamaan, no pyöräillä ja juosta jaksan, mutta käsilläseisontapunnerrukset ja kärrynpyörät ovat mahdottomuus, vaikka vielä ennen raakaan siirtymistä osasin ne tosi hyvin. Kerran jopa satutin itseni erittäin pahasti kun menin käsilläseisontaan ja kädet eivät sitten jaksaneetkaan, ja tulin tietty päälleni ja löin jalat pöydän kulmaan… B12:ta otan purkista. En ymmärrä, runsaan hedelmien syönnistähän pitäisi tulla energisemmäksi ja voimakkaammaksi…

 64. hini Says:

  moi! pystyiskö nois resepteis korvaan pähkinää jollain? jos vaikka olis allergia..

  • ulla Says:

   Moikka hini,
   Ja pahoittelut vastauksen viivästymisestä. Pähkinän voi monissa resepteistämme korvata esim. auringonkukansiemenillä.

 65. Nikke Says:

  Hei, vähitellen itsekin raakaruoan käyttäjäksi innostuneena pienet yksityiskohdat hämäävät, joihin tämä forum onkin auttanut!

  Mutta miten juomien laita? Sotiiko esimerkiksi kahvi tai tee kypsentämättömän ruoan ruokavaliota vastaan? Entä kotimainen olut?

 66. Kesäsade Says:

  Mä vastaan lyhyesti Ullan ja Elinan puolesta, toivottavasti eivät pahastu, hih! (:

  Pipertäjä: Oletko varma, että saat kaikkia tarvitsemiasi ravintoaineita ruokavaliostasi? Mikäli olet, tässä muutama idea, missä voisi kiikastaa!

  Raakaruoka alkaa puhdistamaan elimistöä ja irrottamaan kehoon kerääntyneitä myrkkyjä hiljakseltaan. Tästä syystä olo saattaa olla ajoittain melko huonokin, -olen lukenut, että täydellinen kehon puhdistuminen voi viedä kaksikin vuotta!

  Jos taas elimistösi ei ole parhaassa mahdollisessa kunnossa, ei raakaruuasta välttämättä imeydy kehoosi kaikki tarvitsemasi ravintoaineet ja siksi tunnet olosi heikoksi.

  Itselläni huono olo (myrkkyjen liikkelle lähtö) tuli vasta kun olin ollut jo jonkin aikaa raakana, mutta siitä toivuttuani olo oli entistä parempi!(:

  Nyt kun olen kesän aikana tarkoituksella lipsunut välillä syömään melko prosessoituakin ruokaa (esim. makaronilaatikkoa, jopa irtokarkkeja!), keho on kyllä välittömästi huomattanut asiasta huonolla ja raskaalla ololla. Mietin, että tuliko olo minulle aina ennenkin, kun söin vielä aktiivisesti noita ruoka-aineita, vaikken silloin huomannut (tai tiedostanut) sitä? Nyt ainakin olen huomannut selkeän kontrastin ”ruokaympyrä”-safkan ja oiken ravinnon välillä. (:

  Hini: Pähkinöitä voi korvata esim. liotetuilla tattarisuurimoilla ja siemenillä! Mielestäni kurpitsansiemen on aika ykkönen. (: Takuuvarma tuorepuuro ilman pähkinää onnistuu vaikkapa näin:

  -puoli desiä yön yli lionneita tattarisuurimoita
  -pari ruokalusikallista kurpitsansiemeniä tai auringonkukan siemeniä
  -hieman seesaminsiemeniä

  -mustaherukoita n.100g
  -muutama mustaherukan lehti
  -luomuhunajaa oman maun mukaan
  -mieleisiään maisteita esim. kardemummaa (:
  – loraus vettä

  Ja kaikki blendaten sekaisin!

  Jos pitää hampunsiemenien mausta, kannattaa niistä ehdottomasti tehdä tuorepuuroa, herkkua ja hyvä aminohappo-koostumukseltaan!

  Nikke: Mikään noista (paitsi ehkä matalassa lämpötilassa haudutettu luomutee, tai kuumentamaton, itsetehty jäätee) ei taida olla varsinaista raaka-ravintoa, eikä kahvi ja alkoholi edes missään nimessä hyväksi terveydelle! Kuitenkin, olen sitä mieltä, ettei se nyt ole maailmanloppu juoda kyläreissulla kupillinen kahvia tai kaveriporukan kanssa terassilla kylmä olut kuumana kesäpäivänä.. Kohtuus kaikessa ja kun pitää itsestään enimmäkseen hyvää huolta ja suosii paljon lehtivihreää, pystyy elimistö käsittelemään ja poistamaan satunnaiset myrkyt tehokkaasti ja elimistöä liikaa rasittamatta. (:

  Ihanaa syksyn alkua! <3

 67. seppo V Says:

  Hinille: Itse suosin tattaria ja spelttiä, niistä saa liotettuna mainiota ruokaa tai lisäkettä. Speltin jyvät ovat tosi kovia joten niitä joutuu aikakauan liottamaan ,itse laitan niitä luomuoliviöljyyn likoomaan. Täytynee kokeilla Emmervehnää kun ensimmäinen sato valmistuu Pernajassa. Ehtaa luomua tietenkin.
  Sitten yleisesti ,hulehtikaa kaikki kasvis-syöjät varsinkin jos ette syö maitotuotteita,että saatte jostakin B -ryhmän vitamiineja etenkin B-12 vitamiinin puutos on tosi hankala jos pääsee pahaksi. Anemia tyyppejä on kahden laisia pääsääntöisesti ,perniöösi-anemia (B-12 vit. ei imeydy ) selviää vain varmasti gastroskopialla, ja toinen on megaloplastinen-anemia, (punaisetvesisolut ovat liian suuria) Suomessa yleisesti lääkärit ovat ihan ulkona nästä aiheesta. B-12 vitamiinin oikea taso saadaan vain määrittelemää verenplasmasta holo-TC analyysilla.Aiheesta lisää jos kiinnostaa http://www.pernicious-anaemia-society.org/index.html.

 68. Säihkysilmä Says:

  Heippa!

  Sattuisiko joku tietämään mustaherukanlehtien lehtivihreä ja ravintoaine pituisuuksia?

  Entä kuinka hyvin edellämainitut kestävät pakastamisesta? Mikäli lehtivihreä säilyy, saisin ensitalven ilmaiset vihreät vihersmoothieehen, jos pakastaisin marjojen lisäksi pakkasen täyteen mustaherukanlehtiä (:

  Kiitoksia vastauksesta jo etukäteen ja kiitoksia mahtavasta, asiapitoisesta blogista ja kommenteista! Ihanaa ammentaa täältä uutta intoa omaan elämään (:

  • ulla Says:

   Hei Säihkysilmä,
   mustaherukan, kuten muidenkin villivihreiden tai muuhun tarkoitukseen viljeltyjen kasvien lehtien ravintoainepitoisuuksia on vaikea edes googlettamalla löytää. Minullakaan ei tarkkaa tietoa asiasta valitettavasti ole. Mikäli ravintoaineet ovat missään suhteessa marjoihin ja lehden tummaan väriin, olettaisin niiden kuitenkin sisältävän mm. runsaasti kalsiumia.

   Lehtien pitäisi kuitenkin kestää pakastamista varsin hyvin ja niitä on perinteisesti säilötty mm. mustaherukanlehtiveden ja -teen valmistukseen myös pakastamalla. Myös nokkonen sopii pakastettavaksi. Herukan lehdet kannattaa kuitenkin kerätä hyvissä ajoin keskikesällä, viimeistään elokuussa. Vastaukseni tulee siis hieman myöhässä, mutta jos siitä ensi vuonna olisi iloa…

   Kiva kuulla, että blogimme on innostanut sinua!

 69. Honey Says:

  Hieno blogi! (:

  Vaikka täällä ei näköjään olekkaan tullut uusia postauksia hetkeen, kokeillaan silti pistää kysymystä tähän jatkoksi..

  Itse olen kärsinyt erilaisista ruoka-aine riippuvuuksista nyt muutaman vuoden ajan. Ensin sairastuin bulimiaan (toivuttuani anoreksiasta, tosin koen tämän melko luonnollisena siirtymänä näin jälkikäteen ajateltuna; aliravittu kroppa vaati hyvin agressiivisesti ruokaa pitkän nälänhädän jälkeen), siitä pikkuhiljaa toipuessani aloin koukkuuntua viljaan (leipä, pasta yms), lopetettuani viljatuotteiden käytön vaihtui himon kohde kuivahedelmiin (erityisesti taateleleihin), niiden käytön lopetettuani hedelmiin, nyt menossa ovat marjat ja hunaja. Ruokahimot näitä ruokia kohtaan olivat/ovat ihan mielettömän voimakkaita ja olen syönytkin hedelmiä kilokaupalla yhdellä istumalla!

  (Lähes raaka) ruokavalioni on mielestäni aika hyvällä mallilla. Voiko olla, että ruokahimot viestivät edelleen jotain vuosien takaisia puutostiloja? Tai että kehoni pelkää alitajuisesti uutta nälkäkautta?

  Olen aivan ymmälläni tämän ongelman edessä. Toisinaan minulla menee viikkoja, että mitään ongalmaa ei esiinny, ei vaikka söisin hunajaa suoraan purkista. Sitten on taas viikkoja kun pelkkä mauttoman, tehoviljellyn omenan syöminenkin laukaisee hullun makeanhimon/ahmimiskierteen.

  Nyt olen jopa alkanut oksennella uudestaan kun täysi vatsa tuntuu niin epämiellyttävältä. Inhoan sitä tunnetta enkä haluasi syödä itseäni täyteen.

  Osaatko sanoa, miten saisin tämän kiusallisen ongelman kuriin?

  Kiitoksia jo etukäteen, jos ehditte vastata! (:

 70. Heli Says:

  Hei. Entisenä syömishäiriöisenä voinen antaa oman vinkkini ongelmaasi. Myöskin bulimiasta kärsineenä, vaikkakaan en muutamaan vuoteen olekaan oksennellut, tiedän tuon turvotuksen tunteen tuoman ällötyksen. Se on edelleen, vaikka syöminen onkin hallinnassa.

  Heti aamusta kunnon pirtelö pintaan, vatsa toimii ja saat ravinteita. Mulla oli vielä raskauskin syömishäiriön ja tämän hetken välissä, imetin puolitoista vuotta epämääräisen ruokavalion voimalla, joten puutokset olivat varmaan aika kovat. Aikaa siihen menee että kroppa saa itsensä takaisin kuntoon, ei tapahdu viikossa eikä kahdessa. Kun ei se häiriötilakaan hetkessä synny :)
  Syön vieläkin kypsennettyä ruokaa lähes päivittäin, luotan nykyään siihen että elimistöni kertoo mitä se tarvitsee, kun sille antaa vaihtoehtoja. Ja että pääkoppakin pysyy muutoksessa mukana. Ajan kanssa kaupasta onkin alkanut tarttua mukaan lähinnä hedelmiä ja vihreitä. Esim suklaan/leivän/leivosten/juustojen/lihan yms yms himoni on kadonnut kuin itsekseen, kun olen tässä aamupirtelöitä vedellyt ainakin puolisen vuotta ja lisäillyt hedelmiä reilusti. Ei vaan maistu enää ja tulee ökkö olo. Mieluummin vedän vähän ylikypsiä banaaneita, jotka taas tökkivät vielä aloitellessani..

  Mun suolistolla kesti aikaa tottua raakaan, ja etenkin nyt ilmojen kylmettyä tekee taas mieli lämmintä ruokaa. Kannattaa kuunnella mitä keho viestii, pakko ei mielestäni näissä asioissa toimi. Hiljaa hyvä tulee, mielestäni avainsana tässä kaikessa on TOTUTTELU, eli missä ajassa suoli korjaantuu/kehittää uuden bakteeriston jotka ottavat tehokkaammin uutta ravintoa vastaan. Ravinteitahan voi ruoassa olla vaikka kuinka ja paljon, mutta jos ne eivät imeydy kunnolla, puutokset ovat ja pysyvät.
  Voin olla ihan väärässä, korjatkaa ihmeessä jos menee ihan päin honkia :)
  Itselläni olen todennut erityisen toimivaksi suoliston kannalta hapankaalin ja kylmäpuristetun kookosöljyn.
  Ja vielä yksi oleellinen kysymys:
  Onko himo sitä että syöt liian vähän päivässä, ja sallit itsellesi vain tiettyjä ruoka-aineita joita on sitten pakko vetää ähkyyn asti,vai tunnetko tarvetta syödä ilman sen kummempaa himoa ja ähkyksi vetämistä?Tulihan sekava selostus, toivottavasti tästä oli jtn apua. Mutta siis, anna itsellesi aikaa, opi tunnistamaan ero himon ja tarpeen välillä.

  Kovasti tsemppiä parantumiseen!

 71. ytriina Says:

  Hei Heli!

  Kiitos hienosta vastauksestasi jonka lähetit Honeylle takaisin!!
  Minun täytyy vain sanoa, että kaikki mitä kirjoitit pitää NIIIN paikkaansa, ainakin myös omalla kohdallani! Olen myös ex-anorektikko. Paras vointi ja olo tulee kuunnelleen AIDOSTI oman kehonsa ääntä. Raakaravinto ei sopinut minulle, kun noudatin sitä lähes 100 prosenttisesti! Ei lainkaan!! Mutta kun annoin itselleni luvan kuunnella kehoani, (siirtyä myös taas kypsytettyyn ruokaan) ja kaikkeen mitä mieli teki, kehokin KIITTI !!! Nyt jälkeenpäin huomaan miten raakailu on tullut aidosti lähemmäksi sydäntäni. Ostan hedelmiä vihanneksia ym. useasti koska minun tekee niitä MIELI! Mutta pidän kypsytetyn ”tavallisen” ruoan jokapäiväisenä mielekkäänä, herkullisena ja helppona–> (mahalaukkuani venyttämättä) ruokana <3 Se minua huolestuttaa että täällä tällaisilla sivustoilla tosiaankin pyörii niiin paljon syömishäiriöisiä.

  Aurinkoa ja iloa kaikille!!

 72. Nimetön Says:

  Hei, olen raakaillut kolme viikkoa ja aloitin on-off-ihmisenä heti täysillä, ja sain tietysti neljän päivän päänsäryn. Ja nyt saan päänsäryn, kun olosuhteiden pakosta joudun syömään joskus munaa/tonnikalaa/kermaa. Pitäisikö näitä pitää vähän ruokavaliossa mukana, jotta ei sairastu, kun joutuu niitä joskus olosuhteiden pakosta syömään?

  Teen ruokavaliossa jotakin väärin, koska kynteni ovat alkaneet lohkeilla ensimmäistä kertaa elämässäni. Olin ennen pääasiassa lakto-ovo-vegetaristi. Syön tällä hetkellä taateleita, jonkin verran seesaminsiemeniä, manteleita 12/pvä, avocadoa, lehtiselleriä, pähkinöitä, porkkanaa, punajuurta, kukkakaalia, banaania, valkosipulia, oliiviöljuä, vähän misoa ja omenaa. Eivätkö pähkinä, siemenet ja mantelit riitä, onko pakko alkaa popsia inhoamiani linssejä ja papuja? Jos on, olisiko linkkejä joihinkin siedettäviin mössö-ohjeisiin, miten niitä saisi blenderissä siedettäväksi sapuskaksi tehtyä? (Minulla on nielemisvaikeuksia, siksi pääasiassa mössöjä)

  • ulla Says:

   Hei nimetön,
   Tilanteesi on varmasti monelle raakaruokailijalle tuttu. Jokin poisjätetty ruoka aiheuttaa puhtaamassa elimistössä pahoinvointia. Voisitko vältellä noita pakkotilanteita? Uskon, että se onnistuu yllättävän helposti, sillä itse olen onnistunut välttämään mainitsemiasi ruokia 10 vuotta. Nykyään lähes mistä tahansa ravintolasta saa ainakin pyytämällä vegaanisen aterian tai salaatin, sama onnistuu juhlissa, kyläillessä ja reissussa, kun muistaa hoitaa asian etukäteen. Kannattaa pitää pussi taateleita tai banaani taskussa pahan päivän varalle. En pidä järkevänä elimistön kuormittamista selvästi haitallisilla ruoka-aineilla, vain jotta se turtuisi niihin.

   En usko, että pavut ovat ratkaisu kynsien lohkeiluusi Se mikä kiinnitti huomioni ruokavaliossasi on vihreiden lähes täydellinen puuttuminen. Pinaatti, persilja, rucola, salaatit, lehtikaali yms. varmistaisivat sinulle riittävän kivennäisaineiden saannin. Niitä saat helposti alas isojakin määriä banaanin kanssa blendaamalla, jos salaatin pupeltaminen ei onnistu. Kannattaa lisätä ruokavalioon myös päivittäinen parapähkinä (yksi riittää) varmistamaan seleenin saanti. Myös hedelmien syöntiä voisit lisätä reilusti ja tarvittaessa vähentää vaikka juureksista. Saisit ravintoaineiden ohella lisättyä energian saantiasi, joka kertomasi perusteella vaikuttaa varsin niukalta.

   Jos kuitenkin haluat papuja ja linssejä joskus nauttia niitä on helppo valmistaa erilaisiksi tahnoiksi. Esim. keitettyäsi kikherneet voit blendata niitä sitruunaan ja haluamiesi mausteiden kanssa hommokseksi. Valkeita tai ruskeita papuja voi blendata paprikan tai tomaatin kanssa. Punaiset linssit voit keitettyäsi heittää blenderiin tomaatin ja mausteiden (esim. curry, jeera, mustapippuri, chili…) kanssa. Linssit lienevät helpoimpia, sillä niitä ei tarvitse liottaa ennen keittämistä ja ne kypsyvät nopeasti.

   Suosittelen, että lataat koneellesi ilmaisen Cron-o-meter- ravinto-ohjelman tai rekisteröidyt ilmaiseksi fitday.comiin, jotta voit naputella ruokapäiväkirjasi ohjelmaan, joka laskee ravintoaineiden saantisi. Silloin näet helpoimmin, mitä ravintoaineita ruokavaliostasi puuttuu ja pystyt seuraamaan ruokavaliosi kehitystä, kun lisäät uusia ruoka-aineita. Opit nopeasti myös hahmottamaan mitkä ruoka-aineet takaavat minkäkin kivennäisaineen tai vitamiinin saannin ja mitkä ovat pääasialliset kalorien lähteesi.

   Tsemppiä muutoksiin!

 73. Tiina Koistinen Says:

  Haluaisin kysyä millä tuotteilla voisi korvata maitotuotteita esim. lapselle (2,5v) ja mitä ns. maidottomia ruokakermoja voisi ruuanlaitossa käyttää, kun en ole huomannut että täällä olisi suositeltu myöskään soijamaito/kauramaitotuotteiden käyttöä? Onko ainoa mahdollisuus tosiaan itse suodattaa pähkinöistä? Mites luomumaitotuotteet, onkohan niissä hormoni/lääkepitoisuudet huomattavasti alempia, eli ovatko ”pienempi paha” kuin perinteiset homogenoidut maitotuotteet? En myöskään ole nähnyt täällä kirjoituksia, joissa suositeltaisiin muita kuin viherpirtelöitä, mites esim. tomaatti, paprika yms. gazpacho tyyppiset kylmät keitot, onko niissä joku olennainen asia miksi ne ovat huonompia pirtelöaineksia kuin pinaatti, salaatit jne? Kiva jos joku ehtisi vastaamaan :)

  • seppo V Says:

   Hankala kysymys , millä korvata maito kun on kyse noin nuoresta lapsesta.On totta,että meillä kaikki hyvä liitetään maitoon.Maito on kuitenki tänäpäivänä teollinen tuote,lehmät ovat oikeita maitotehtaita eikä lopputuotos ole enääsitä mitä maito oli vaikka 40 vuottasitten.Meillä syötetään esim naudoille rypsiä ja rapsia, lehmälle ei luonnossa tälläiset rehut maistu jattää taatusti väliin,mutta ravintolisänä menee.Usassa taas naudoille syötetään maissia joka myöskään ei ole naudan ravintoa luonnostaan.Itse syön Islantilaista Skyriä,hyvä proteiinilähde.Lisäksi maitotuotteista saa B-12 vitamiinia.Manteleista voi tehdä mantelimaitoa on oiken valmistuskannujakin olemassa. Voihan pähkinät korvata siemenillä ja jyvillä, esim speltti ja hirssi. Hirssi on erittän hyvä ravintoaine.Kait täällä pirtelöitä suositaan siksi kun pledattut raaka-aineet menee helpommin alas vatsaan .Oman lapseni kohdalla kun hän oli pieni niin noudatin yleisiä ravintosuosituksia käyttäen myös tervettäjärkeä.Itse olen ymmärtänyt raakaravinnon niin,että mitä vähemmän sitä prosessoit sen paremmin saat kaiken tarvitsevan.Kuumentaminen yli 40 asteen tuhoaa jo paljon tarkeitä ainesosia ravinnosta.

 74. ulla Says:

  Hei Tiina,
  Emme suosittele soija- tai kaurakermoja, sillä ne ovat pitkälle prosessoituja eivätkä ne ole raakaruokaa. Pidämme niitä kuitenkin lehmänmaitoa parempana vaihtoehtona ja luomumaitoa tehotuotettua maitoa jonkin verran parempana vaihtoehtona. Monet maitoon liittyvät ongelmat ovat kuitenkin tuotantotavasta riippumattomia.

  Ruoanlaitossa kerma/maito voidaan korvata helpoimmin kookoskermalla, josta kannattaa valita lisäaineeton versio. Suosittelemme pahvipaketissa myytävää kovaa kookoskermakönttiä, jossa rasva on eriytynyt ja sitä on helppo halutessa välttää, kylmässä kerma säilyy pitkiä aikoja ja siitä voi veistää pieniäkin määriä kerralla. Hyvin varustelluista ruokakaupoista voi löytää Bionan kookoskermaa, muun merkkisiä ainakin Punnitse ja Säästästä ja etnoruokakaupoista. Toinen vaihtoehto on tehdä kerma kookoslastuja tai cashewpähkinöitä pienen vesimäärän kanssa blendaamalla. Valmistukseen menee alle minuutti, eikä kermaa tarvitse mitenkään siivilöidä.

  Kysymyksesi maitotuotteiden korvaamisesta on hyvin yleinen. Mitään maidon kaltaista emme varsinaisesti tarvitse ravitsemuksemme osasi. Mitä haluat maidossa korvata? Maitoon perinteisesti liitettäviä ravintoetuja, rakenteen, maun? Kalsiumia saa erityisesti tummanvihreistä lehtivihanneksista, jotka lapselle on helpointa syöttää viherpirtelönä, mustaherukoista, seesaminsiemenistä, appelsiineista jne. D-vitamiinia maidossa on vain siksi, että sitä on siihen lisätty, eli se on samaa kuin apteekin purkissa. Maitomaista litkua juotavaksi tai muuhun käyttöön saa esim. blendaamalla banaania riittävään määrään vettä.

  Kurpitsa- ja punajuurikeittoon ainakin on täällä reseptit. Tomaattikeitot ym. ovat toki ravitsevia ja hyvä osa ruokavaliota. Olemme korostaneet vihreitä pirtelöaineksina, sillä niiden riittävä järsiminen on monelle erityisen vaikeaa ja niiden ravintoainepitoisuudet aivan omaa luokkaansa.

 75. Anne Says:

  Heips

  osaisitteko suositella mitään luonnollista ja hyvää d-vitamiinivalmistetta? Jostain luin että normit d-vitamiinit on synteettisiä ja ei siksi hyväksi, että sinänsä kannattaisi kalanmaksaöljyä nauttia. Mitä te ootte mieltä? Kuitenkin varmaan parempi jotain d-vitamiinia ottaa kuin olla ottamatta täällä pimeässä Suomessa.

  Ja sitten toinen juttu että mitä mieltä ootte ruokasoodasta? Oon ymmärtänyt et se vähentää kehon happoisuutta niin on tullut tavaksi ottaa sitä sitruunamehun kanssa. Sitten vaan mietityttää se kemiallinen reaktio mikä käy sitruunamehun kans soodalla. Kun se alkaa kuohua ja lopulta sit tasaantuu niin mietin onko keholle hyväksi jos tuo reaktio tapahtuu kehossakin? Vähän hassusti muotoiltu mut vaikea selittää!

 76. seppo V Says:

  Herkkusienissä on erittäin runsaasti D-vitamiinia. On” puhuttu”,että niistä tulisi oikea terveystuote. Ruokasoodaan en kommentoi, itse kyllä joisi. Kyllä sillä happoja saa neutraloitua. Muistaakseni nostaa pH arvoja.Itse olen aamuisin juonnut solea ,tosin en nyt viimeaikoina.Siitä saa ainakin kaikkia tarvittavia mineraaleja.

 77. Hilma Says:

  Hei ja kiitos oikein mielenkiintoisesta blogista!

  Itse olen jo pitkään muuttanut ruokailutapojani, mutta se on ollut jokseenkin vaikeaa, kun ei tiedä mihin pitäisi loppujen lopuksi uskoa. On kaiken maailman superfoodit, vhh:t jne. Tämä raakaruokailu kuitenkin vaikuttaa hyvältä ja mikä tärkeintä, yksinkertaiselta!

  Olen siis aivan aloittelija ja tehnyt jonkin verran smoothieita. Maitotuotteet olen jo aiemmin jättänyt hyvin vähälle. Syön kuitenkin työni vuoksi joka päivä ihan ”normaalin” lämpimän aterian ja ajattelinkin, että on ehkä hyvä aloittaa näin pikkuhiljaa ja juoda esimerkiksi aamuisin yksi pirtelö, lounaalla syödä se lämmin ateria ja illalla sitten keskittyä taas salaattiin.

  Kysymykseni saattaa olla hiukan hassu. Syöttekö nopeasti vai hitaasti? Kuinka suuria annoksia esimerkiksi smoothieita juotte kerralla ja kuinka nopeasti? Olen itse tehnyt pirtelöitä (0,5-0,7l) ja niiden juominen on saattanut kestää tosi pitkäänkin ja tuntuu, että miten ehdin ikinä syödä tarvittavat kalorimäärät. :D Olisiko esimerkiksi helpompaa jakaa smoothie kahteen osaan ja juoda ensimmäinen jo heti aamulla (klo 7) ja toinen vaikkapa parin tunnin päästä (klo 9)? Lounas on kuitenkin sitten jo klo 11…

 78. Pia Says:

  Hei,

  poikaystävä täyttää vajaan parin viikon päästä vuosia, ja pyytänyt lahjaksi blenderiä tms. olen jo googlaillut jonkin verran, mutta ajattelin kysäistä myös teiltä, minkälaista laitetta itse käytätte ja mitä suosittelette. Meillä elellään vegaanisti, mutta raakailu on vielä aika uutta ja pienessä osassa arjessamme. Haluaisin ostaa laitteen, jolla onnistuisi niin hedelmämehut kuin viherpirtelötkin. Ja helppo puhdistus olisi toki plussaa! Mitä suosittelette?

 79. Mari Heimala Says:

  Mulla on tämä OBH Nordica meillä. Löytynyt viime aikoina myös kivijalka-Anttiloista tarjoushinnalla. Olen raakaillut nyt 2-3 kuukautta. Viherpirtelön teossa muista laittaa vähän nestettä ensin pohjalle ja vihreät pieninä erinä muutamassa erässä lisäten. Pähkinät ja auringonkukan siemenet jauhaa jauheeksi. Pohja irtoaa. (Muista vaan kaataa mömmöt ulos ennen pohjan irrotusta). Olen ollut tyytyväinen.

  http://www.netanttila.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?productId=589173&storeId=1444&catalogId=1444&shopId=10007&compartmentId=10054&categoryId=3140964

 80. Mari Heimala Says:

  Meillä on tulossa synttärit viikonloppuna. Olisiko raakaruoka-suklaakakkupohja-ohjetta, jonka voisi täyttää jäätelöllä? Pitäisi siis pystyä leikkaamaan halki tämä pohja. Olen valmis jopa käyttämään kananmunia ja hätätilassa uuniakin, mutta en sokeria.

 81. Seppo Vaahtera Says:

  Tässä on hyvä
  Saksasta saa alle 600 euron. Vitamix TNC 5200 colour red EU Plug € 649 Värejä on muitakin

 82. Marraskuu Says:

  Mari Heimanen:

  Moikka, tässä muutama pohjaresepti, mitä tuli mieleen, katsohan jos noista joku kiinnostaa.. (: Nuo linkkaamani blogit ovat muutenkin kullanarvoisisa, joten kannattaa ehdottomasti tutustua tarkemminkin!

  Pohja:

  http://www.evitalehti.fi/blogit/keitti%C3%B6kameleontti/viinimarjakakku

  Monta ohjetta:

  http://vegaanikahvila.blogspot.com/search/label/makeat%20piiraat

  Suklaapai:

  http://vegaanikahvila.blogspot.com/2009/10/marmorisuklaamarmppiiras.html

  Suklaisempi:

  http://gojiavocado.blogspot.com/2010/02/puolukka-meets-lucuma-taallakin.html

  Täältä voisi kanssa löytyä..

  http://menejatieda.blogspot.com/

  Mukavia synttäreitä.. (:

 83. anonyymi Says:

  Eikö tätä blogia päivitetä enää lainkaan? :( Uusia postauksia on ikävä! <33

  • ulla Says:

   Heippa! Kiva jos olet tykännyt blogista. Ehkä me joskus taas päivitellään jotain, kunhan jaksetaan ja ehditään. On taas monenlaista projektia elämässä, itse mm. vaihteeksi Egyptissä.

 84. Anit. Says:

  Hei, kiitos ihanasta blogista:) onko teillä antaa vinkkiä mistä löytyisi edullisia pähkinöitä? Lähinnä cashew, mateli .. Suomessa hinnat pyörii pilvissä..

 85. Seppo Vaahtera Says:

  http://www.keimling.eu/ Minä olen ostanut täältä. Laatu tavaraa ja nopea toimitus.

 86. Heta Says:

  hei! olen lueskellut blogianne jo jonkinaikaa ja löysin postauksen, joka sisälsi parin päivän ateriat. listalta löytyi kaikkea eksoottista aina banaaneista verkkomeloniin, joten kiinnostaisi tietää miksi suomalaiset juurekset ja ne muut ei-lehtivihreät vihannekset eivät ole raakailijoiden suosiossa? miksi raakaruokailu on niin hedelmäpainotteista?

  • ulla Says:

   Hei Heta,
   Vihreitä lehtivihanneksia käytämme kyllä runsaasti ja suosittelemme niitä muillekin. Niiden ravintoainepitoisuudet ovat erinomaisia ja niiden sulavuus hyvä. Myös muita helposti sulavia vihanneksia kannattaa nauttia. Juureksia emme suosi sillä olemattoman kalorimääränsä ohella ne ovat elimistölle työläitä käsitellä. Esim banaanissa on noin 100 kaloria, porkkanassa 25. Hedelmät takaavat siis helposti riittävän määrän energiaa, ne ovat herkullisia suurinakin määrinä ja elimistölle ne ovat samalla lempeää sulateltavaa. Banaania lukuun ottamatta suosimme lähinnä eurooppalaisia kausihedelmiä, kuten verkkomelonia, sekä Lähi-Idän/Pohjois-Afrikan taateleita.

 87. Nimetön Says:

  Olen itse vähentänyt hedelmien määrää, koska tuollainen määrä hedelmäsokeri saa ainakin minun kroppani sekaisin. Käytän paljon porkkana-punajuurimehua (punajuuri laskee kolesterolia ja verenpainetta), teen raakakeikkoja punajuuresta, porkkanasta jne. Viherpirtelötkin pystyy jo juomaan nikottelematta, kun muuttaa maun stevialla makeampaan suuntaan. Ennen tuli lehmä fiilis.

 88. Seppo Vaahtera Says:

  Jokaisella on kait omat mieltymyksensä. Itse en viitsi banaani juomia tehdä kuin joskus. Kyllä syön taateleita ja viikunoita. Kotimaisista vihanneksista tehty salaatti maistuu, myös juurekset menevät raakaraasteina.Nykyään olen keskittynyt matalalämpö valmistukseen ,että raaka-aineiden ominaisuudet ei tuhoudu eli lämpölila n 40 astetta. Tehokas blenderi on hyvä apuvälinen raakakeittojen ja juomien teossa.Tietenkin jokaisen vatsa on joka kertoo kaiken , itselläni ei ole koskaan ollut ongelmia. Tietenkin toivottavasti jokainen huoletii B12 vitamiinin saannistaan,Itse saan pistoksen koka kolmas kuukausi, Aktiivisen B12 taso on n. 180

  • Nimetön Says:

   Hei Seppo,
   Tykkäisin NIIN taateleista (ainakin kuivattuina ovat maistuneet) ja haluaisin kokeilla myös tuoreena kun niitä niin kovasti aina mainostetaan hyvänä hiilihydraattilähteenä.
   Yritän kovasti aina katsella kun käyn ruokakaupassa josko löytyisi, mutta ei ole näkynyt. Mistä sinä olet löytänty taatelisi?

   • Mari Says:

    Taateleita on sellaisina ”puollikuivina” styrox-alustalla olevissa pakkauksissa, joissa on kelmu päällä HeVI-osastoilla. Pitkän mallinen ja kapea pakkaus.
    Nyt mielestäni ainakin K-kaupoissa on kuivattujen luumujen vieressä läpinäkyvässä pussissa ”puolikuivia” taateleita. Niitä voi esim. liottaa yön yli 12 kpl ja aamulla vetää blenderistä vesineen läpi.

   • ulla Says:

    Suomessa en ole ko. pakkauksissa nähnyt kuin siirappi tai E220 -käsiteltyjä taateleita. Kannattaa olla tarkkana! Taatelin pinta pyritään saamaan kiiltäväksi ja liian kuumassa kuivattu (käytännössä paistettu) taateli mehevämmäksi milloin höyryttämällä tai siirapilla, milloin lisäaineilla tai jopa parafiinilla.
    Ainakin Helsingissä useimmat K-supermakerit ja CM myyvät Sepon mainitsemia tuoreita iranilaisia. Myös Lähi-Itään painottuneet etnokaupat mm. Hakaniemessä ja Espoon Sellossa myyvät niitä edulliseen hintaan.

 89. Nimetön Says:

  Mulla on juuri menossa kookosmaitokausi, siihen marjoja ja steviaa. NAM

 90. Nimetön Says:

  Heta; käsittääkseni blokkaajat eivät asu Suomessa, joten heille suomalaiset juurekset yms, eivät ole lähiruokaa (:

  • ulla Says:

   Asumme molemmat tällä hetkellä enemmän tai vähemmän Suomessa. Pidämme suomalaista lähiruokaa kannatettavana ruokavalion osana, mutta yksinään riittämättömänä optimaalisen terveyden takaamiseksi. Pyrimme kuitenkin suosimaan eurooppalaista kausiruokaa, mahdollisuuksien mukaan suomalaista. Muistuttaisin, että suomalaiset syövät viljansakin pääosin ulkomaisena, puhumattakaa eläinkunnantuotteista, jotka Suomessa ruokitaan pääasiassa tuontirehulla, mm. soijalla. Suomessa järkevin ratkaisu tältä kannalta olisi varmastikin maasta muutto.

 91. Jenni Says:

  Hei, jätin e-pillerit pois ja nuoruuden akne puhkesi kahta kauheampana. Juon aamulla vihersmoothien, mihin tulee päivän ainoa hedelmäni marjojen seuraksi. Rakastan hedelmiä ja söisin niitä mieluusti enemmän, mutta luin jostain, että aknen kannalta hedelmiä ei kannattaisi syödä montaa päivässä ja että vähähiilihydraatittomuus auttaisi akneihonhoidossa. Olen jättänyt gluteiiniviljat ja maitotuotteet pois ruokavaliostani ja olen kiinnostunut raakaravinnosta. Tämä hedelmäpainotteisuus hämmentää. Olisi kiva saada näkemystä aiheesta.

 92. Nimetön Says:

  Mulla kans ongelmia hedelmämäärän kanssa. Oli pakko siirtyä juurespainotteisempaan, ituihin jne….. Varensokerit heilahteli ylös-alas-ylös-alas

 93. Mari Says:

  Juurekset saa sulavammiksi mehustamalla/blendaamalla.

 94. DelenA Says:

  Voisiko teini(14v) syödä raakaruokaa, vai onko vegaaniruoka parempi, osaatteko kertoa ?

 95. Mari Says:

  Miksei voisi? Kunhan pitää huolen riittävästä proteiinin saannista, pelkällä salaatilla ei elä. Mutta kuten kaikki muutokset, pitää aloittaa varovasti ruokavaliomuutokset, jotta elimistö sopeutuu. Tein itse kertarysäyksellä, ja siitä tuli ongelmia. Tosin en ole enää puhdas raakaruokailija, en pysty puputtamaan niin paljon sapuskaa, oli pakko siirtyä takaisin kasvis-ovo-vege -linjalle. Mutta osan syön edelleen raakana.

 96. Seppo Vaahtera Says:

  Tuoreita taateleita saa naapuri kaupoistani CM Sello ja eräs etninen kauppa, taisi olla kurdi kauppiaana. Taatelit ovat ollet pahvipakkauksessa nyt tuolla CM sä, Iranista kotosin, tosi hyviä . Samoja tuotteita on ollut siinä toisessakin kaupassa. Olen myös tilannut Saksasta kun ostan muutakin. Täältä http://www.keimling.eu/

 97. Mari Says:

  Meille on nyt ilmestynyt K-supermarkettiin irtomyyntiin taateleita. Ja eivät tosiaan kiillä.

 98. Moana Says:

  Moi.

  Onko turvallista käyttää ruskeaa banaania? Entä muista hedelmistä niitä osia, joissa ei ole ruskeaa? Dyykkaan paljon, joten hedelmät eivät aina ole ihan tuoreimmillaan.

 99. Mari Says:

  Sen makeampi mitä ruskeampi. Minä yritän kypsentää kotona ruskeiksi, mutta aviomies heittää pois kun ovat hänen mielestään pilaantuneita. Olen jopa syönyt, vaikka kuoressa olisi vähän hometta. Makiaa oli, enkä sairastunut.

 100. Moana Says:

  Tjoo, kuulin absurdin väitteen, että kärpäset kuulemma munii niihin ruskeisiin osiin. Vastasin siihen että nyt tosiaanko, Suomessa, talvella, kun ne kuitenkin ovat lähteneet alkuperämaasta vihreinä…

 101. Mari Says:

  Saattaaha se olla että bänäänikärpäset munii. No, se on elävää ravintoa ;-)

 102. Seppo Vaahtera Says:

  Opettelin aikanaan englantia lukemalla paksun kirjan joka käsitteli banaanien sairauksia.No banskun viljelijää ei tullut minusta, mutta jos banaanissa ei ole niitä ruskeita pilkkuja niin se on raakoja.Tosin nyt on usein ollut kylmää saanneita kaupassa.
  Siis kypsässä banaanissa pitää olla niitä kypsymis pilkkuja.
  Kyllähän banaanikärpäset munii, nehän on eniten käytetty koe-eläin.

 103. Moana Says:

  Mutta muniiko banaanikärpäset paikassa, jossa niitä ei edes ole? :)

 104. Nimetön Says:

  Jep, ruskeat pitkut banaaneissa kertovat banaanien tärkkelyksen pilkkoutumisesta, jolloin se on keholle optimaalisinta syödä, eli kypsää (:

 105. piu Says:

  Hei,ostin juuri vehnänorasjauhetta mutta mietityttää jauheen hyöty verrattuna tuoretavaraan?

 106. Mari Heimala Says:

  Jauhe on hyvä esim. matkoilla, missä tuoretta ei ole saatavilla. Itse pitäytyisin tuoreessa jos sitä on mahis saada. Ja tulee halvemmaksikin.

 107. Nimetön Says:

  Hei!

  Voiko Sinimailasen siemeniä käyttää ravinnoksi muuten kuin idättämällä?

  Ps. kiitos blogista! Olen tällainen suomalainen plösö nainen, mutta bloginne on inspiroinut minun mittakaavassani isoihin elämäntapamuutoksiin. Nyt jo yli vuoden olen käyttänyt lihaa enää joskus viikonloppuisin ja suosinut luomua. Pirtelöitäkin on tullut surauteltua useampi viikossa sauvasekoittimella.

  Olen myös todella paljon vähentänyt maitotuotteiden käyttöä. Hemoglobiinini oli ollut aina alhainen, mutta olin silti käyttänyt maitotuotteita kalsiumin takia. En ollut ikinä ennen kuullutkaan että kasviksistakin saa sitä! Nyt hemppari on pysynyt pitkästä aikaa koko vuoden yli 120.

  Nykyisin seurailen painoani kiloklubissa, ja olen ilokseni huomannut että kasviksia katoaa kevyesti yli kilo päivässä, joskus on mennyt pari-kolme kiloa! Ja silloin ei ole paljon muuta tarvittukaan. Hedelmien syönnin ”hyvyys” tai suositeltavuus tuli myös ihan yllätyksenä, olin aina jotenkin ajatellut että vihannekset on nii-ii-in paljon parempia, ja että hedelmiä suositeltais vain pari päivässä. Nyt kun olen syönyt kokonaisia hedelmäaterioita, olen saanut mässäyskierteitä katki. Kun kokee jo saaneensa jotain hyvää ja makeaa mahan täydeltä ei jotenkin ”tarvitse” enää karkkia siinä määrin kuin ennen. Vime kerrasta kun ostin karkkia on varmaan kuukausi! Himojakaan ei tule enää entiseen malliin, nälkä viihtyy jossain muualla kuin meillä.

 108. Seppo V Says:

  Hei vaan
  En ole kyllä kuullut ,kenenkään syövän sinimailasen siemeniä. Idätettynä kyllä. Kasvihan on tärkeä rehukasvi naudoille.Sukua hernekasveille ja sitoo typpeä .Hampun ja pellavan siemeniä kyllä syödään .

 109. Aamu Says:

  Olisiko muilla paljon banaaneja syövillä vinkkejä ruokakaupassa asioimiseen? Eikö suomalaisissa ruokakaupoissa todellakaan voi ostaa kokonaista laatikollista banaaneja, vaan jokainen terttu on erikseen punnittava ja laputettava? Alkaa vähän nyppimään siinä vaiheessa kun niitä punnitettavia terttuja on kymmeniä…

  • ulla Says:

   Kyllä voi ostaa laatikon, täytyy vaan kysyä. Useimmiten kaupan työntekijät ei itsekään tiedä miten homma hoituu ja heitä on siinä alkuun neuvottava. Laatikkoa ei voi punnita, mutta ne voi laskee sulle sen hinnan ja antaa koodin. Tämä onnistuu kaikissa k- ja s-kaupoissa, jos niillä vaan on purkamattomia laatikoita.

   • Aamu Says:

    Kiitos ohjeistuksesta, olen nyt onnellinen banaanilaatikon omistaja! :)

 110. Mari H Says:

  Jos asuu Turun seudulla, voi tilata Luomukassista. Tai sitten muualla jostain luomuruokapiiristä. Tai sitten otat ison vihannespussin mukaan, pakkaat banaanit siihen ja punnitset vain sen pussin.

 111. inka Says:

  Mitä pitää erityisesti ottaa huomioon pienten leikki-ikäisten (3v) ja varhaisteini-ikäisen paljon liikkuvan (uinti, laiitesukellus, purjehdus ym) pojan raakaruokavaliossa jotta ruokavalio olisi riittävän monipuolinen ja sisältäisi kaikki elimistön tarvitsemat ravintoaineet tasapainoiseen ja tarveelliseen kehitykseen? Koulussa ja neuvolassa sekä lääkärikäynneillä kritiikki on kovinta ja siellä, tottakai muutenkin, on hyvä olla vastaukset valmiina. Helposti käy muuten niin että kaikesta syytetään ruokavaliota. Jo pelkkä kasvisruokavalio on aiheuttanut pillastumista. Onko tutkittua tietoa raakaravinnon vaikutuksista lasten astmaan tai allergioihin ja nivelrikkoon?

  • ulla Says:

   Hei Inka!
   Lasten ja nuorten vegaaniruokavaliolle tai jopa raakaruokailulle ei ole mitään ravitsemuksellista estettä, vaikka toki terveydenhuollon henkilökunta usein näin kuvittelee. Jos itseäsi epäilyttää, kannattaa ladata ilmainen cron-o-meter -ohjelma, johon voi näpytellä päivän ruoat ja saat laskelman kaikista ravintoaineista. Huomaathan, että laskurin lähtösuositukset ovat SAD:in mukaiset, joten esim. kalsium-suositusta on syytä hilata alas vähintään lähemmäs suomalaisia suosituksia. Terveydenhuollossa asioidessa kannattaa toki käyttää palveluita hyväksi ja seurata hemoglobiinia ja mitata ravintoarvoja, jos sellaiseen tarjotaan mahdollisuutta.

   Yleensä runsaasti tuoreita hedelmiä ja vihanneksia sisältävä vegaaniruokavalio takaa helposti kaikki tarvittavat vitamiinit ja kivennäisaineet. Sen sijaan energiansaanti jää monella aikuisellakin aivan liian alhaiseksi. Erityisesti lasten kohdalla tähän on syytä kiinnittää huomiota. Banaanit ja taatelit pääosassa ja vihannekset sivuosassa auttavat syömään riittävästi kaloreita. Jos kuitenkin tuntuu, että on vaikea syödä tarpeeksi, harkitsisin energiatiiviiden kypsennettyjen papujen, linssien tai viljojen lisäämistä ruokavalioon. B12-vitamiinia harkitsisin ottamaan lisänä, sillä sen saanti jää länsimaissa väkisinkin olemattomaksi. Pohjolassa myös D-vitamiinilisä on tarpeen.

   Tutkimuksia ruokavalion, allergioiden ja astman yhteydestä ainakin löytyy runsaasti. Juuri nyt mulla ei ole tässä äkkiseltään mitään linkkiä vinkata, englanniksi google löytää loputtomasti luettavaa. Mm. eläinkunnantuotteiden ja prosessoitujen viljojen rajoittaminen, sekä toisaalta runsas kasvisten käyttö yleensä auttavat lähes vaivaan kuin vaivaan. Ensinnäkin siksi, että elimistö rasittuu vähemmän, toiseksi siksi, että se saa enemmän ravintoaineita. Erityisesti allergioissa tuo ylimääräisen kuormituksen välttäminen on oleellista. Itse olen saanut puhtaasta raakaruoasta merkittävää apua pahaan allergiaani (postaus löytyy blogista). Kehotankin aina vastaavien ”sairauksien” kanssa kamppailevia kokeilemaan itse.

 112. Sari Says:

  Hei,
  Olen hankkimassa miniblenderiä ja sivuillanne oleva linkki ei toimi niin olisiko mahdollista saada tietää mistä sellaisen voisi hankkia?

  • ulla Says:

   Hei Sari! En tiedä mitä linkkiä tarkoitat, ainakin tuolla pirtelökone-jutussamme oleva keimling.de linkki toimii, sieltä siis olen itse tilannut personal blenderini ja hyvin se on jurruuttanu usemman vuoden.

 113. Seppo Vaahtera Says:

  Vaikka täältä, http://www.raakapuoti.fi/product/6/personal-blender-pb-250.
  Saksasta saa ainakin halvemmalla
  Täältä http://www.keimling.de/mixer/personal-blender.html

 114. Mari H Says:

  No ainakaan Anttilan alessa myymää miniblenderiä ei voi suositella. Vein juuri takaisin, kun jokainen MIX&GO-astian kannen väli vuosi

 115. Sari Says:

  Hei! Missä kaupungeissa Suomessa on raakaravinto lounaspaikkoja tai kahviloita?

 116. marianna Says:

  Heippa, minulla on niinkin tyhmiä kysymyksiä, että pitääkö hamppuproteiinijauhetta ja raakakaakaojauhetta säilyttää jääkaapissa, kun niissä lukee ”säilyy parhaiten viileässä”. Googlen perusteella ainakaan kaikkia raakakaakauojauheita ei tarvitse säilyttää kylmässä, mutta pitääkö joitain? Voiko turhasta jääkaappisäilytyksestä olla haittaa?

 117. Nimetön Says:

  Minun käsittääkseni säilyvät paremmin jääkaapissa. Luulisin, että kyse on rasvoista ja niiden härskiintymisen estämisestä. Itse säilytän molemman jääkaapissa

 118. Seppo V Says:

  Hei vaan.
  Eihän se mikään tyhmäkysymys ollut. Itsekkin joskus mietin tuotteiden säilyvyyttä. Viileässä hapettuminen on hitaampaa. Rasvaahan on kummassakin tuotteessa.. Jääkaapissa on myös kosteutta joka ei ainakaan ole hyvä asia. Itse olen säilyttänyt kyllä kaapissa kyseisiä tuotteita.

 119. marianna Says:

  Kiitos vastauksesta! Ehkä saavat olla sitten kaapissa ainakin niin kauan, kunnes jääkaapissa on oikeasti tilaa.

  Mutta minulla on lisää kysymyksiä: mikä on helpoin tapa valuttaa vesi pois liotetuista seesaminsiemenistä?
  Ongelma on vähän sama kaikkien siementen liotuksen kanssa, mutta muihin voi sentään käyttää lävikköä. Noihin minisiemeniin sekään ei auta.

 120. Seppo V Says:

  Läviköitä ja siivilöitä on tietysti monenlaisia. Itse en ole seesamsiemeniä loitellut. Täytynee kokeilla. Valutuksessa voi käyttää valkaisematonta kahvisuodatinta ja sideharsomaista liinaa. Itse olen käyttänyt ruoanlaitossa näitä.

 121. Mari Heimala Says:

  minulla on niin tiheä teräslävikkö, että voi jopa huuhdella seesaminsiemenet. Olisikohan IKEAsta, Tarjoustalosta ja Hong Kongista. Jostain ihan taviskaupasta. Etsivä löytää.

 122. Mieletön Migreenikko Says:

  Hei!

  Minulla ei ole varaa ostaa raakaruokaa käsittelevää kirjallisuutta ja kirjaston kirjoihin on jonoa, joten ehkäpä te osaisitte vastata kun tuntuu etten saa otettua aiasta itse selvää ;)

  Olen siirtynyt vajaa 2 viikkoa takaperin kokonaan raakaruokaan (tai ainakin luulin siirtyneeni, vasta sivujanne lukiessa selvisi että esim. syömäni kuivatut aprikoosit onkin ehkä kuivattu liian lämpimässä tai pähkinöiden tilalla pitäisi olla raakapähkinöitä, mutta jätetään nyt liika hifistely sikseen..) ja sitä ennen pidin 2-3 kk siirtymäkauden, aloittaen aamuisesta viherpirtelöstä ja lisäten ja lisäten hedelmiä/vihanneksia/pähkinöitä/ituja kunnes huomasin ettei tee enää mielikään leipää, lihaa, juustoa jne. Minua kuitenkin on alkanut vaivata jatkuva janontunne, joka ei helpota, vaikka tuntuu että juon vähintäänkin riittävästi päivittäin. Onko mitään ideaa mistä tämä voisi johtua tai voiko se liittyä raakaravintoon jollain tapaa ja jos, niin miten saisin asian korjattua?

  En ole ehtinyt ja kirjallisuuden puutteessa (netissä roikkuminen ja tiedonhaku sieltä ei oikein sovi kaltaiselleni migreenikolle) voinut perehtyä asioihin syvällisemmin, ja ajatellut että en ehdi tehdä elimistölleni kovin isoa vahinkoa siihen mennessä että kirjaston jono ehtii purkautua (pitäisi olla enää kolmisen viikkoa) ja kun muuten on ollut hirveän hyvä olo ja vatsa toiminut paremmin kuin koskaan niin haluaisin kovasti pitää kiinni tästä ruokavaliosta vaikka toki sitä pitää hieman jalostaa kun saan lisää tietoa. Olen syönyt ihan fiiliksen mukaan ”randomilla” banaaneja, meloneja, omenoita, päärynöitä, tomaattia, kurkkua, joitakin yrttejä, pähkinöitä, ituja, kuivattuja taateleita, viikunoita, aprikooseja, mitä nyt on mieleen tullut, Olen saattanut syödä kyllä samalla aterialla montaakin ainesta ja esim. melonia, ituja, pähkinöitä ja banaania sekaisin, missä voi ilmeisesti olla haittapuolensa. Mutta onko tässä mitään mikä voisi selittää jatkuvan janoisuuden? Juon sitten paljon, mutta jano on silti koko ajan. Virtsaneritys normaali, tietenkin aika runsas kun kerran nestettä meneekin sisään paljon.

 123. Seppo Vaahtera Says:

  Onko sinulta mitattu verensokeri. Senhän voi tehdä itsekkin , laiteet on palpoja pika testiä varten ,tosin testiliuskat on aika kalliita. Terkkarissa terveydenhuoltaja mittaa ilmaiseksi.
  Onkan hedelmissä nestettä janoisuuteen täytynee olla selkeä syy.

 124. Mieletön Migreenikko Says:

  Verensokerit on aiemmin elämässä mitattu moneen kertaan ja aina olleet normaalit, tämä janoisuus kestänyt nyt sen aikaa kun olen pelkällä raakaruoalla ollut eli alle 2 viikkoa tai jonkin osan siitä. Terveyskeskuksessa en asioi ellei ole ihan pakko ja kalliita kokeita yksityisellä en maksa jos tämä ei kestä selkeästi pidempään.

  En ole kyllä siis täsmennyksenä ollut tähän asti 80/10/10 -raakiksella vaan mennyt huomattavia määriä pähkinöitä, ituja yms. minkä olen kokenut pitävän paremmin nälkää (tuollainen 10 banaanin syöminen kerralla ei taida vielä onnistua). Nyt yritän siirtyä kyllä hedelmäpainotteisempaan suuntaan, äsken kiskaisin kokonaisen melonin. Ja yritän kirjata sinne fitday.comiin, mutta vähän hankalaa yrittää sitten arpoa onko syömäni meloni todellisuudessa lähempänä kumpaa niistä kahdesta vaihtoehdosta jotka kyseinen ohjelma antaa kun se ei oikeasti ole kumpikaan niistä jne. Tärkein nyt lyhyellä tähtäimellä olisi saada kalorimäärä pysymään, koska olen jo laihtunut enkä halua menettää lisää painoa. Pitkällä tähtäimellä sitten varmistaa kaikkien ravintoaineiden saanti ja jos ei tuo janoisuus lopu niin sitten alkaa tutkia sitä.

  Sitäkin mietin voiko se olla jonkin sortin detox-oire, tosin en löytänyt oireiden listalta. Mitään huonoa oloa ei ole muuten ollut paitsi nyt pari päivää voimaton olo kun en ole ehtinyt käydä kaupassa ja kalorit jääneet varmasti liian alas.

 125. Mieletön Migreenikko Says:

  Anteeksi kommenttipalstan tukkiminen, mutta…

  Äsh. Nyt meni kyllä koko homma uusiksi. Laskin hyvin nopeasti, että tällainen ruokavalio ei ole pienituloisten etuoikeus ainakaan Suomen ruuan hinnoilla, vaikka se tekisi kuinka hyvää. Se määrä hedelmiä, mitä pitäisi kiskoa, jotta en laihtuisi ja jaksaisin siihen päälle vielä koulun, työt, kaikki matkat pyöräillen ja treenaamisen, maksaa aivan liikaa verrattuna siihen mitä minulla tulee tulevalla opiskelijabudjetilla olemaan varaa. Masennus, juuri kun ehdin innostua :( Yritän sitten seuraavaksi sotkea jonkinlaisen vegaanisen köyhäilyruokavalion suuntaan johon kuuluisi edes vähän raakaruokaa :/

 126. Nimetön Says:

  Moro!

  Löytyykö pääkaupunkiseudulta liikettä, mistä saa suolatonta ja pastöroimatonta raakavoita?

  • ulla Says:

   Hei! Emme halua kannustaa ketään eläinperäisten tuotteiden käytön pariin. Voi, kuten muutkin eläinrasvat, sisältää runsaasti kolesterolia ja tukkii tehokkaasti verisuonia. Kuten kirjoituksissamme olemme tuoneet esille, on tuoreen, vähärasvaisen, vegaanisen ruoan nauttiminen ihmiselle ja ympäristölle paras vaihtoehto.

 127. Mari Heimala Says:

  Muitten kirjoituksen perusteella luulisin, että kauppahallissa. Hietsussa. Eat&Joyssa voisi olla toinen mahdollinen paikka. Facebookin superfood-ryhmästä voisi löytyä tietoa myös.

 128. Mari Heimala Says:

  Se, että kolesteroli tukkisi verisuonia, on vanhaa ”tutkimustietoa”, jota THL edelleen virheellisesti levittää.
  Suomalaisen kyytön maidosta tehty raakavoi olisi ehkä paras vaihtoehto, jos voita haluaa käyttää.
  Voita voi tehdä myös muista aineista, esim. mantelista. Itse en ole tehnyt, mutta olen ohjeita netissä nähnyt. Ehkä täältä löytyy joku, joka on kokeillut.
  Ihminen tarvitsee rasvoja, koska aivoista suurin osa on rasvaa. Esim. tietyissä kehon traumatilanteissa pastoroimaton voi kielen alle laitettuna voi olla se hengen pelastava hoito.

 129. J Says:

  Hei!
  Haluaisin kysellä hieman aterioiden ja päivän ruoka arvojen täyttymisestä. Miten kokoan ateriat niin että saan kaikki tarvitsemani ravintoaineet per päivä/viikko. Onko nyrkkisääntöä, esim x määrä pinaattia päivässä/viikossa tai jotain vastaavaa. Onko jotain mitä ei saisi/kannattaisi syödä x määrää enempää per päivä/viikko?

 130. Seppo Vaahtera Says:

  Hei Vaikea kysymys ,koska ravintoaineita on paljon. Pinaatia on markkinoilla useita eri lajikkeita. Miedomia ovat salaattipinaatit joita varmasti voi syödä enemmän kuin meillä yleisesti kasvatettua Uuden Seelannin lajiketta. Pinaatissa on oksaali happoa esim.Itse olen käyttänyt baby pinaatia raakana kastikkeissa ,juomissa ja salaateissa . Päivässä voi aivan huoleti syödä 1dl raakaa pinaatia. Jos pidät punajuurimehusta 1dl päivässä on max. annos.

 131. Katja Says:

  Heippa vaan!
  Kiitos kaikesta tiedon jakamisesta! Kysymys teille ja kaikille muillekin tätä lukeville: onko kokemuksia Wilfan Juicemaster SJ150A mehupuristimesta? Haluaisin koneen, jolla juissata myös lehtivihreitä, mutta kukkaro ei mitenkään venyis 400-500 euron ostokseen…. Tuossa Wilfan mallissa keraaminen myllyterä, halvemmassa versiossa kovamuovia. Mua ei haittaa jos sillä ei saa puristettua yhtä paljon mehua kuin kalliimmilla, kunhan se saisi puristettua lehdistä (tai jopa vehnänoraasta) edes jotain! Joten jos on kokemuksia, niin kuulen erittäin mielelläni! Kaunista loppukesää kaikille!

 132. Vielänuori Says:

  Moikka! Olen lueskellut blogia ja ihan mahtava! Inspiroi todella paljon aloittamaan terveellisemmät elämän tavat :-) Mutta jos lehmänmaitoa ei kannattaisi oikeastaan antaa lapsille eikä muillekkaan niin mitä sitten antaa pienelle lapselle jota ei enää imetä? Ja mistä muualta kalsiumia voi saada kuin maidosta?

 133. Joonas Says:

  Hei. Minua kiinnostaisi siirtyä pikku hiljaa raakaruokailijaksi. Miten tämä siirtymä kannattaisi suorittaa? Mistä aloittaisin?

 134. Ven La Says:

  Moi! Luin tämän ketjun kokonaan, ja pakko sanoa, että lukijoilla on mielestäni järkevämpiä ajatuksia ja neuvoja kuin blogin pitäjillä. Mahtavatko he itsekään enää noudattaa kummallista ruokavaliotaan, kun blogin päivittelykin on tyrehtynyt? Itselläni on ollut ortoreksia ja taipumus anoreksiaankin on syntyjään, ja mielestäni se, että joutuu ahmimaan 3000 kalorin edestä hedelmiä päivässä, kertoo siitä, että elimistöltä puuttuu jotakin. Rasva on elintärkeää, ja sen puute hyvin vaarallista!

  Sanoisin vielä, että itselläni raakaruoka sulaa vuorokauden verran huonosti, jos erehdyn syömään jotakin ei-raakaa, esim leivän tai pari uutta perunaa. Kun kypsä ruoka on poistunut elimistöstä, raakaruoka sulaa taas ok, mutta äärimmäisen huolellinen pureskelu on elinehto. Joku ihmetteli tuolla jatkuvaa janoa, itselläni siirtymävaiheessa on sama juttu. Päättelen sen detox-oireeksi; munuaiset poistavat virtsan mukana aiemman, happoa tuottavan ruokavalion aiheuttamia virtsahappokiteytymiä kudoksista. Tämä aiheuttaa itselläni esim päänsärkyä ja lihaskipua- ja jäykkyyttä.

  Jos kaikilla on kerran vaikeuksia saada tarpeeksi kaloreita, miksi ette syö öljyjä, siemeniä, pähkinöitä (pähkinät tosin happoa muodostavia, kannattaa muistaa jos on puhdistumiskuurilla) ja idätettyä viljaa? Itse teen tuorepuuroja idätetystä vehnästä ja Sunspeltin spelt-kuitulisästä. Oletettavasti tämä on raakaa, koska muuttaa seistessään ruuan velliksi, eli entsyymit ovat tallella. Tuorepuuroja voi tehdä myös jauhamalla itse viljamyllyllä viljoista jauhoa, jota turvotetaan yön yli.

  Syön myös ituja ja kotimaisia vihanneksia, enkä nillitä mistään ihme asioista kuten monet tuntuvat tekevän – sen syömishäiriöt minulle opettivat. Rennon asenteen. Suosittelen kaikkia lukemaan Elsa Ervamaan kirjan Elävä ravinto. Sen jälkeen ei tarvitse näpytellä ravintoainelaskureita: tärkeintä on LUOTTAMUS ja MYÖNTEINEN ASENNE. Ilman niitä ei vaan valitettavasti ole vielä valmis muutokseen. Sitten täytyy hyväksyä, että tää ei nyt tällä hetkellä vaan sovi mulle, ja hiljaa hyvä tulee. Niin kauan, kuin muutoksenhalu perustuu jonkinlaiseen (esim terveyden menettämisen) pelkoon, hommasta ei vaan tule mitään, ja kysymyksessä on vinoutunut suhde ruokaan, eli – syömishäiriö. Mitä väliä, missä lämpötilassa joku pähkinä on kuivattu. Nauttikaa elämästä!

 135. Ven La Says:

  Korjaus edelliseen: suun kuivuminen ei välttämättä olekaan detox-oire! Itselläni raakavegaaniruokavalio saa kaikki limakalvot, erityisesti silmät, kuivumaan. Googlettaen niin virallisen kuin vaihtoehtoisen lääketieteen näkemyksen + omat pienet harmaat aivosolut, päädyin diagnoosiin, että omalla kohdalla on kyseessä hormonihäiriö. Tilasin siihen oitis Kelpamaxia, koska jodinpuute uhkaa vegaania ja kilpirauhanen säätelee kaikkien hormonien toimintaa. Mitäpä tästä taas opimme, omaa kehoa kannattaa kuulostella. Sekin on tärkeä osa raakaruokailun filosofiaa…

 136. Johanna Says:

  Hei!
  Papuja pitäisi liottaa yleensä noin 10-12 tuntia. Mitä haittaa voisi koitua jos hahingossa unohtaa ja pavut lionneetkin 24 tuntia? Pitääkö heittää pois vai voiko yhä käyttää?

 137. Tea-Marisa Kinnunen Says:

  Hei! Miten perustelettebtarpeellisten suolojen saannin hedelmäpainotteisella ruokavaliolla? A
  Kiitos jo etukäteen!

  • Tea-Marisa Kinnunen Says:

   Pahoittelen virheitä ja syytän kännykkää!😊

  • Seppo Vaahtera Says:

   Onhan se haasteellista.Itse ainakin luovuin kokonaan tästä linjasta
   Ven La on näköjään ongelmista mitä voi seurata. Ihminen on niin holistinen olento ettei se pelkästään voi hyvin banaaneilla eikä myöskään pussikaljalla ja perunalastuilla sekä välillä kokista naamaan

 138. ellen Says:

  Mitkä ovat raakaruokavalion huonot puolet? Ajattelin itse ryhtyä tällaiselle ruokavaliolle :)

 139. Seppo Vaahtera Says:

  Sinun täytyy varmistaa ainakin B-12 vitamiinin saanti. Muuten hukka perii

  • ellen Says:

   Okei kiitos paljon :) onko muita?

   • Seppo Vaahtera Says:

    No yleensäkkin B ryhmän vitamiinit ovat tärkeitä. D vit saat kesällä auringosta ja pimeään vuodenaikaan purkista
    Hyvän terveyden kannalta hivenaineiden saanti on tärkeää samin elimistön suolatasapaini pitää olla kohdallaan. Suomalaiset kuule saa liian vähän jodia nykyään,mutta liika suola on haitallista niin kuin sokeritkin.
    Kuituja saat kasviksista hyvin. Speltin jyvistä saa marinoitua hyvän makuisia jyviä keittämättä
    Netistä löytyy hyviä laskureita joilla saat selville puuttuuko ravinnnostasi jotakin.Tietysti onhan siinä punnitsemisen ja tietojen syöttämisen vaiva

 140. viiiva Says:

  Lähteekö raakaruualla nälkä?

 141. Minna Says:

  Hei, idättämisestä haluaisin kuulla lisää, aloitin kokeilun mung pavuista.
  Miksi tuota huuhtelua on tehtävä, mulla kävi niin että huuhdoin pavut ilta viideltä ja seuraava huuhtominen oli seuraavana päivänä kolmelta.
  Unohtui tuo huuhtelu ja nyt mietin uskaltaako niitä enää syödä, minä kun en tiedä tuon huuhtelun tarkoitusta.
  Olisi kiva jos auttaisitte tämän uuden asian kanssa :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: