Perinteiset piparkakut

by

Joulu on monelle perinteikäs, ja aidon oikean tunnelman tuovat piparkakut tuoksuineen. Tästä ilosta ei tarvitse raakaruokailijankaan luopua. Kehittelin nimittäin helpon piparireseptin, joka on täysin raaka mutta takaa myös jouluisen maun ja tuoksun!

Taikina:

1,5dl kuivattuja taateleita
1rkl rusinoita
1dl cashewpähkinöitä
1dl manteleita
1rkl kookosöljyä
2 neilikan kukkaa
1tl inkiväärijauhetta
1-2tl kanelia
ripaus cayennepippuria (miksei chili tai mustapippurikin voisi toimia)
1-2rkl vettä

Koristelu:

1rkl kookosjauhetta (tai itse hiutaleista jauhettua)
n. 1tl agave-siirappia

Jauha pähkinät ja mausteet. Jauha taatelit ja rusinat erikseen. Yhdistä ainekset ja lisää öljy. Muotoile taikinasta litteitä plättyjä, ja painele muotilla pipareita. Kannattaa kastella sormia, ettei taikina tartu kiinni. Voit syödä piparit sellaisenaan ”tuoreena” tai kuivattaa kuivurissa tai uunissa alhaisella lämpötilalla. Itse kuivatin kevyesti, ja mielestäni lopputulos oli lähes erinomainen. Koristeluun käytin kookoksesta ja agavesta tekemääni tahnaa. Tästä ohjeesta saa 4-5 isompaa tai useampia pienempiä pipareita. Piparit ovat kuitenkin huomattavasti tuhdimpia ja riittoisampia kuin perinteiset vehnäpiparit.

Jos tekeleeni eivät vielä vakuuta raakapipareiden parhaudesta, kannattaa vilkaista tätä piparkakkutaloa!

6 vastausta to “Perinteiset piparkakut”

  1. Yaelian Says:

    Tosi kivalta kuulostavat piparit.Olen tehnyt pelkästään cashewpähkinöistä tehtyjä pipareita, mutta niistä tuli kalpean värisiä (vaikka olivatkin hyviä)Taateli ja rusinat tuovat paitsi makua myös sitä oikeaa väriä:-)

  2. Laura Says:

    Ai kuinka teilla on ihana ja inspiroiva blogi. Vasta nyt sen bongasin, mutta aion liittya seuraanne jatkossakin. Oikein ihanaa joulua molemmille!

  3. ulla Says:

    Yaelian: Juu, piparit näyttivät ja tuoksuivatkin ihan ”oikeille” pipareille :P

    Laura: Kiitos kannustuksesta ja tervetuloa blogiin!

    Tunnelmallista joulua teille kummallekin!

  4. Tinjami Says:

    Hei, kuukausi jo joulusta, mutta ohje niin ihana, että halusin kokeilla!

    Tein näitä pipareita parapähkinästä ja aprikoosista, samoilla mittasuhteilla, muut aineet olivat samat. Todella herkullista, aivan joulun makuisia.
    Taikinasta tuli kyllä minulla liian kosteaa, joten se sitten syötiin sellaisenaan ja keksin päällä.

    Osan laitoin uuniin kuivumaan, ne ovat siellä tälläkin hetkellä, mutta luulen etteivät ne tule tarpeeksi kuiviksi, olisin kokeillut niihin tuota koristelumössöä, kun olisi aineetkin kotona.

    Jauhoin pähkinöitä liian kauan ja pähkinöiden rasva erottui, Luulisin tämän johtuvan siitä, että jauhoin vanhalla sähkökäyttöisellä tehosekoittajan pähkinämyllyllä, joka on todella tehokas, näitä ei taida enää mistään saadakaan.

    Olen avaamassa omaa sivua, johon laittaisin itselleni muistiin näitä ihania kokeilemiani ohjeita, voiko linkkejä ohjeisiin laittaa niille sivuille?

  5. Myöhästyneet joulupiparit « Raw Food Says:

    […] 18.01.2010 Aaah…nam, nam…miten ihania herkkupaloja löytyi Raakaruoka-blogilta! […]

  6. Tiia Says:

    Oli kyllä ihan mahtavia, kiitos tästä! :)

Jätä kommentti