Kaikki irti kesän vihreistä

by

1. Hyödynnä kasviksista myös vihreät osat. Uuden sadon juurekset myydään usein naatteineen päivineen. Naatit ovat laadukasta ruokaa eikä niitä pidä yleisen käytännön mukaan heittää pois. Niitä kannattaa myös kysellä ilmaiseksi torimyyjiltä. Jopa mansikan kannat ovat syömäkelpoisia. Porkkanan naatit ovat hieman kitkeriä, joten niiden runsaat ravintoaineet saa helpoimmin käyttöön pirtelössä. Retiisin ja punajuuren lehdet sopivat myös salaatteihin ja muihin ruokiin, kuten näihin kääryleisiin.

2. Ruukkusalaattien kannat voi ottaa talteen ja istuttaa uudelleen. Sekä tavallinen ruukkusalaatti että esim. tammenlehväsalaatti kasvavat uuteen kukoistukseen niin kukkapenkin reunassa kuin parvekkeellakin.

3. Ryhdy yrttiemännäksi tai -isännäksi. Vaikka kevätkylvö olisi unohtunut, ehdit vielä nauttia oman ruukun tai maan antimista istuttamalla ruokakaupan tuoreet yrtit multaan. Esim. basilika, sitruunamelissa ja salvia ovat helppoja kasvatteja. Kuivaa kestävä rosmariini sopii paljon reissaavalle.

4. Piristä ruokapöytääsi puutarhan kukkaloistolla. Syötäväksi kelpaavat mm. kurpitsankukat, orvokit, krassit, ruohosipulinkukat, ruusun terälehdet, kehäkukat ja ruiskaunokit. Ketokukista lautaselle kannattaa haalia puna- ja valkoapilaa, maitohorsmaa, tädykkeitä, ketunleivän kukkia ja suolaheinää. Kukkien maku vaihtelee kevyen pähkinäisestä aromista kirpeämpiin sävyihin.

5. Muista villivihannekset. Myös kaupungissa luonnonkasvien keräily on ekologinen ja terveellinen vaihtoehto kauppojen (teho)viljellyille salaateille, joiden kasvupaikan puhtaudesta ei ole takeita.

Murkinaa voi löytää urbaanistakin pöheiköstä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: