Ateria-analyysia

by

Kirjasin eilen pitkästä aikaa muistiin päivän syömingit ja tsekkasin niiden sisällöt fitday.comin avulla. Tässä dataa:

Aamupäivä:

Aamulla puolisen litraa suodatettua vettä ja muutama desi auringossa haudutettua yrtti’teetä’; vettä päivän mittaan yhteensä ehkä noin 1,5-2 litraa.

Klo 11 aprikooseja 9 kpl, isoja luumuja 9 kpl.

Iltapäivä:

Klo 14.30 mehu n. puoli litraa, jossa 1 iso kurkku, puolikas iso fenkoli, kokonainen suurehko roomansalaatti.

Hetken päästä pirtelö, jossa 4 banaania, reilu kourallinen nokkosta, muutama kourallinen pinaattia ja pari desiä pakastevadelmia.

Ilta:

Klo 17 Lautasellinen salaattia (keräsalaatti, kurkku, tomaatti, ruohosipuli),’pasta’vuokaa ja keitettyä kukkakaalia.

Klo 19.30 2 Persikkaa, 3 aprikoosia (nämä raukat jäivät ilman kuvaa…)

Klo 21 Pirtelö: 2 banaania, kourallinen sitruunamelissaa, 1 rkl chia-siemeniä, 1 rkl SunWarrior-proteiinijauhetta, 1 tl spirulinaa.

Yhteenveto analyysin tuloksista:

Fitday antoi päivän saldoksi 1970 kcal, joista 78 % peräisin hiilihydraateista (422 g), 12 % rasvasta (28,9 g) ja 10 % proteiineista (64 g). Tämä on suunnilleen sitä mitä haluankin, sillä olen viimeisen puolen vuoden aikana pyrkinyt vähentämään rasvan osuutta energianlähteenä ja havainnut joitakin lyhyemmän aikavälin hyötyjä. Kirjoitan varmasti lähiaikoina aiheesta tarkemmin; sitä odotellessa voivat kiinnostuneet tutustua vähärasvaisuuden iloihin tällä sivustolla (engl.): http://foodnsport.com/. Kaloreita olisi voinut kertyä enemmänkin, tosin ei näilläkään sapuskoilla nälässä tarvinnut olla, eikä kyseessä ollut mitenkään superurheilullinen päivä (kevyt juoksulenkki + pikku lihastreeni, muuten pitkälti toimistohenkistä epäaktiivista meininkiä). Yleensä reippaampina päivinä popsinkin varsinkin banaaneja selvästi enemmän.

Vitamiinien ja mineraalien osalta tulos oli erittäin hyvä, kuten arvattavissa on jo ateriakuvien perusteella! Kalsiumia tuli 970 mg eli yli suomalaisen suosituksen, suurinta osaa vitamiineista ja muista mineraaleista tuplasti, triplasti tai vieläkin enemmän (C-vitamiini yli 700%) suosituksiin nähden. Rautaakin lähes 150%. Seleeni jäi laskelman mukaan tänään puoleen suosituksesta (sitä olisi runsaasti parapähkinöissä) ja B12 yhteen prosenttiin kuten voi tällaisissa laskelmissa olettaakin (tähänkin aiheeseen palaan tulevaisuudessa).

Suosittelen teitä kaikkia kokeilemaan miltä omat ateriat näyttävät numeroina. Ei tätä joka päivä jaksaisi tehdä, mutta silloin tällöin on mielenkiintoista, hyödyllistä ja jännittävääkin tehdä inventaario. Fitday.comin lisäksi nutridiary.com on toinen hyvä palvelu. Suomenkielinen ravintoainelaskuri löytyy keho.net -sivulta.

Päivän ruokien kuvaaminen on muuten myös aikaa hauskaa – kuvia katsellessa saa todella selkeän kokonaiskäsityksen ravitsemuksestaan ja mahdollisesti myös lisämotivaatiota. En ole aiemmin vastaavaa kuvasarjaa napsinut, joten olin suorastaan yllättynyt miten kauniita ja houkuttelevan värisiä asioita olinkaan taas kerran saanut päivän mittaan mutustaa!

5 vastausta to “Ateria-analyysia”

  1. noora Says:

    Hui! onpa huima määrä hedelmiä. Itse en ole ”uskaltanut” syödä banaaneja enempää kuin n. 2kpl/pvä. Hyvä idea otaa valokuvat päivän päivän aterioista. Taidankin testata metodia heti huomenna!

  2. Pellon pientareella Says:

    Kovasti lukiessani ravinnosta olen törmännyt ajatukseen, että hiilihydraatteja länsimaissa syödään ihan liikaa ja todellisuudessa liian vähän hyviä rasvoja. Liiallinen hiilareiden syönti (ja liian vähäinen hevin syönti, liikunnan puute, vyötärölihavuus ym.) aiheuttaa länsimaisia elintasosairauksia (ylipaino, diabetes 2, metabolinen oireyhtymä, verenpainetauti, syövät ym. ym.).

    Ihminen tarvitsee myös rasvoja ja rasvojen välttelyn sanotaan menneen liiallisuuksiin. Tietysti hiilareista puhuttaessa tarkoitetaan yleensä raffinoituja valkoisia nopeita hiilareita tms., kuten vehnä, riisi, pasta, peruna jne, ei hedelmiä tai vihanneksia. Olen kyllä aika vakuuttunut, että rasvaa ja proteiiniakin tarvitaan, esim. rasvaisesta kalasta, siemenistä, pähkinöistä, kylmäpuristetuista neitsytöljyistä (oliiviöljy, pellavansiemenöljy, kookosöljy). Ainakin omega-3:t olen huomannut mielialallekin ihan välttämättömiksi. Itse jätin margariinin pois ja syön nyt luomukirnuvoita sen vähän kuin luomuruisleipää (ilman leivinhiivaa, lisä- ja säilöntäaineita) syön.

    Tämä postaus taas toi esiin mielestäni ihan mahdottoman ison hiilarien osuuden. Tässä menee ihan sekaisin… Onko osuus noin korkea, koska liikut paljon? Vai mikä tässä on perustana? Eikö rasvoja ole erilaisia, eikä niitä kaikkia pidä välttää? Eikö ns. ”rasvakammo” nykytutkimuksen mukaan osin jo vanhentunutta ja väärää tietoa?

    Huoh. Mielenkiinnolla odotan vastaustanne :).

  3. ulla Says:

    Hei PP!
    Tosiaan mennään, tai ainakin pyritään menemään tuolla 80/10/10 -linjalla energian suhteen. Kuten itsekin toteat, on länsimaisessa ruokavaliossa tärkkelyksen ja varsinkin prosessoidun vehnän ja sokerin osuus yleensä suuri hiilihydraateista puhuttaessa. Nämä juuri kytkeytyvät elintasosairauksiin. Hedelmien ja vihannesten ollessa hiilihydraattipitoisen ravinnon pohjana ei pitäisi ongelmia ilmetä. Mutta tästä lisää piakkoin. Elinalla juttu työn alla, kone tosin otti loparit… Toivottavasti maltat vielä hetken odotella ;)

  4. Pellon pientareella Says:

    Juu, odotan innolla. En tosiaan usko, että heviä voi saada ”liikaa”, mutta uskon että hyviä rasvoja voi saada liian vähän ja sitä tässä pohdin. Proteiinejakin kai tarvitaan, vaikka niitähän saa myös palkokasveista jos ei kalaa tai lihaa ym. eläinperäistä halua syödä. Toivottavasti saatte koneen kuntoon!

  5. vimmm Says:

    Lisää tällaisia postauksia!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: